De 12 mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Grote steden, kleine pareltjes, zalige stranden en wonderbaarlijke natuur! De variatie aan bezienswaardigheden en attracties in Zuid-Holland is verbazingwekkend. Een dagje uit, een weekendje weg of een langere vakantie? Er is altijd iets nieuws te ontdekken. Iedereen zal een heerlijke tijd beleven in deze provincie. Hier bent u aan het juist adres voor inspiratie voor uw ontdekkingstocht. We geven u een indruk van grote en kleinere attracties en van bekende en minder bekende plekken, die de moeite waard zijn. Kortom, ontdek hier de 12 mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland!

Rotterdam | Architectuur, kunst en natuurlijk de haven!

In Rotterdam kijkt u uw ogen uit. Liefhebbers van architectuur zijn hier helemaal in hun element. Hoogtepunten zijn de Markthal, het Centraal Station, de Kubushuizen en de Erasmusbrug. Het is een goede tip om eens in een watertaxi te stappen en de stad vanuit dit perspectief te bewonderen. Of beklim de Euromast en bewonder de stad van grote hoogte! Houdt u van kunst, bezoek dan het Chabot Museum en het Museum Boijmans Van Beuningen. Een andere grote attractie is de Haven van Rotterdam, waar industrie en natuur samenkomen met interessante wandel- en fietsroutes of bezoek FutureLand waar u de ontwikkeling van het havengebied ervaart!

Diergaarde Blijdorp | De populairste dierentuin van Nederland

Voor dierenliefhebbers is Diergaarde Blijdorp de mooiste bezienswaardigheid van Zuid-Holland. U treft hier een enorme variatie aan dieren. Deze zijn geordend per werelddeel in grote verblijven, die hun natuurlijke omgeving nabootsen. Er is onder andere een Afrikaanse savanne met zebra’s, een verblijf voor Aziatische olifanten, een vleermuizengrot, de vlinderkas Amazonica en een Noordpoolgebied met ijsberen. Bijzonder is ook het Oceanium, waar u over de zeebodem loopt en het leven onder water ontdekt. Er is eveneens een indrukwekkende botanische tuin. Voor de kinderen zijn er leuke speelplekken, waaronder de speeljungle Oewanja.

Den Haag | Ontdek de hoogtepunten van de Hofstad!

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland is Den Haag. Het wordt ook wel de Hofstad genoemd, omdat hier het officiële werkpaleis van de koning ligt, Paleis Noordeinde. Daarnaast kunt u in Den Haag het centrum van de politiek bezoeken; het Binnenhof. Volg eens een rondleiding langs de Ridderzaal en de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast is ook het bruisende centrum van Den Haag heerlijk om te verkennen, met winkels, gezellige terrassen en restaurants. Een bezoekje aan Madurodam is ook leuk. Vanuit de stad bent u bovendien in no-time op het strand van Scheveningen met de Pier met het reuzenrad, het Kurhaus en Sea Life Scheveningen!

Leiden| Bruisende studentenstad met verrassende musea

In deze bruisende studentenstad is altijd wat te beleven. Laat u onder meer betoveren door de prachtige grachten, talloze historische panden en gezellige terrasjes en cafés. Daarnaast is Leiden rijk aan interessante musea, zoals het Rijksmuseum voor Oudheden en het Museum Volkenkunde. Een unieke attractie is het verrassende Museum Corpus in Oegstgeest, dat gevestigd is in een 35 m hoog transparant gebouw in de vorm van een menselijk lichaam. U kunt hier op verkenning gaan in het menselijk lichaam en via 3D-effecten en enorme replica’s ontdekken hoe ons lichaam werkt; supergaaf voor jong en oud.

De molens van Kinderdijk | Uniek UNESCO werelderfgoed!

In deze selectie van de mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland, mag Kinderdijk niet ontbreken. Dit dorp is de allerbeste plek om molens te bewonderen en om een goede indruk te krijgen van hoe in Nederland al eeuwenlang het waterpeil wordt gecontroleerd. De 19 molens van Kinderdorp zijn dan ook niet voor niets uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De molens dateren uit 1738. U kunt dit gebied op allerlei manieren verkennen: op de fiets, al wandelend, tijdens een rondvaart of lekker sportief in een kano. Er is wereldwijd geen plek waar u nog zoveel traditionele molens kunt zien!

De historische stad Gouda | Bezoek de Kaasmarkt en Museumhaven

Midden in het Groene Hart ligt een parel van een stad; Gouda. Bij het horen van deze naam is het niet verwonderlijk als u meteen aan de beroemde Goudse kaas denkt. In de zomermaanden wordt hier elke donderdag een kaasmarkt gehouden voor de Goudse Waag op de Markt. Deze markt vindt hier al plaats sinds 1395. In de Goudse Waag huist bovendien het Gouda Cheese Museum. Een andere interessante bezienswaardigheid in Gouda is de Museumhaven met Oudhollandse schepen, die in vervlogen tijden op de Zuiderzee en de Waddenzee voeren. Geniet hier van de historische havensfeer.

  • Verken Gouda tijdens een verblijf bij → Park Wijde Aa of De IJsselhoeve
  • Opzoek naar een luxe verblijf rondom Gouda? Dan kunnen we → De Reeuwijkse Plassen aanraden. Er zijn zowel kinderbungalows boekbaar alsook vrijstaande waterwoningen, die beschikken over een eigen  aanlegsteiger.

De Bollenstreek en de Keukenhof | Geniet van kleurrijke bloemenpracht

Zuid-Holland is een kleurrijke provincie, vooral in het voorjaar als de bloemenvelden bloeien. Van zoveel frisse lentekleuren, krijgt u meteen goede zin. De Bollenstreek is een fantastische streek om te fietsen. Start uw dagje uit bijvoorbeeld bij de Keukenhof in Lisse en wandel door de kleurrijke tuinen. De kinderen kunnen een speurtocht volgen, de dierenweide bezoeken of zich uitleven in de speeltuin. U kunt hier ook een fiets huren en de omgeving in trekken om de bollenvelden te bewonderen rond Lisse en Hillegom. U kunt dit ook prima combineren met een tochtje naar het strand van Noordwijk aan Zee.

Brielle | Indrukwekkende vestingstad op het Eiland Voorne

Een van de minder bekende highlights van Zuid-Holland, maar zeker niet minder bewonderenswaardig, is de vestingstad Brielle op het eiland Voorne. Deze stad behoort tot de best bewaard gebleven verdedigingswerken van ons land. Een belangrijk historisch feit is dat de Watergeuzen in 1572 Brielle veroverden op de Spanjaarden. Dit is een markante gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog. Leer meer over het verleden van de stad in het Historisch Museum Den Briel. Maak eveneens een mooie wandeling langs de historische panden, de stadswallen en de haven en laat u betoveren door de nostalgische sfeer die hier heerst.

Tiengemeten | Wandelen over het eiland in het Haringvliet

Wist u al dat Zuid-Holland ook een eiland heeft? Tiengemeten is het enige echte eiland van Zuidwest-Nederland. U kunt vanaf Zuid-Beijerland een veerpont nemen naar dit eiland in het Haringvliet. Hier kunt u heerlijk de drukte van Rotterdam en omgeving achter u laten. Op Tiengemeten treft u rust en natuur. Wandel door het platteland, langs kleurrijke weidelandschappen en eveneens langs moerassige rietlanden. Op het eiland is eveneens een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aanwezig. Hier leert u alles over dit uniek eiland.

Ouddorp | Genieten van strand in de Randstad!

Een van de gezelligste en mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland is Ouddorp op Goeree-Overflakkee. Hier vindt u rust, mooie stranden en leuke uitstapjes. Neem de kinderen eens mee naar de Geitenboerderij De Mèkkerstee of maak een rondvaart over het Grevelingenmeer. Een andere goede tip is een bezoek aan het trammuseum RTM Ouddorp. U kunt hier unieke ritten maken in historische trams en tegelijkertijd luisteren naar schitterende verhalen van conducteurs. Of volg in Recreatiegebied De Punt de Bunkerroute met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk kunt u hier ook gewoon lekker relaxen op het Noordzeestrand of aan het Grevelingenmeer!

Delft | Schilderachtig mooi!

Ook deze Zuid-Hollandse stad moet u een keer bezocht hebben. De geboorteplaats van Johannes Vermeer is schilderachtig mooi! Maak een wandeling door het historisch centrum. Hier zult u steeds verwijzingen terugvinden naar de iconen van de stad: de schilder Vermeer, Delfts blauw en de band met het koningshuis. De echt ‘must sees’ zijn dan ook: het Vermeer Centrum Delft, de aardewerkfabriek Royal Delft met een museum waar Delfts blauw aardewerk tentoon wordt gesteld en de Nieuwe Kerk met het graf van de in 1584 vermoorde Willem van Oranje. Na uw verkenningstocht door Delft is het heerlijk toeven op de Beestenmarkt vol horeca- en uitgaansgelegenheden.

Nationaal Park De Biesbosch | Natuur beleven in Zuid-Holland

Hoewel de meeste mensen bij Zuid-Holland meteen aan de grote steden denken, kunt u hier ook uitstekend de natuur in duiken in Nationaal Park De Biesbosch. Dit is beslist een van de meest bijzondere natuurgebieden van ons land. Maak een avontuurlijke tocht in een kano of een fluisterboot door de kreken en plassen en tussen het mysterieuze hoge riet door. U kunt ook met een rondvaartboot met gids het gebied leren kennen. Wie weet spot u tijdens uw bezoek wel een vis- of zeearend of otters. Een perfect startpunt om de Biesbosch te bezoeken is het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam met exposities en een uniek buitenmuseum.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.