Museum Opsterlân brengt de geschiedenis tot leven

In Museum Opsterlân in het Friese Gorredijk komt de geschiedenis weer tot leven. Op sprekende wijze worden vijf belangrijke thema’s behandeld die betrekking hebben op de historie van de streek. Het is een ideale bestemming voor een uitje met de hele familie. Zowel jong en oud zullen gefascineerd zijn door wat er in dit museum allemaal te ontdekken is.

Sprekende stenen uit de ijstijden
Verdeeld over vier mooi en sfeervol ingerichte zalen worden vijf thema’s behandeld. Een van de thema’s is geologie & archeologie. Binnen dit kader is er in het museum een uitgebreide verzameling aan stenen uit de ijstijden te bewonderen. De stenen vertellen over hun afkomst. Bewonder ook de 100.000 jaar oude vuistbijl van een neanderthaler die in 1937 werd gevonden door Hein van Vliet, een amateur archeoloog die de ‘Stientsjes sykjer fan Opsterlân’ werd genoemd.

Het arme veenmeisje en de rijke aristocraten
Andere thema’s zijn vervening & socialisme en weldoeners & aristocratie. Binnen deze context vertelt Brechtje over haar leven als veenmeisje; het harde werken in het hoogveen en de armoede. Het leven van het veenmeisje staat sterk in contrast met de rijkdom van de aristocraten rond 1800. In het museum ziet u hoe een kamer in het huis van een aristocraat eruitzag. Dat is heel wat anders dan het houten hutje van het veenmeisje.

Vlecke Gorredijk en de Joodse historie
U leert in het museum ook meer over de geschiedenis van Vlecke Gorredijk. De meest tragische gebeurtenis in de geschiedenis van Gorredijk is de deportatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog. De meeste Gorredijkster joden hebben de oorlog niet overleefd. Hieronder bevond zich ook het joodse meisje Esther. In het museum leert u haar verhaal kennen.

Tijdelijke exposities en Tentoonstellingen. Voor de gehele agenda, kan u hier kijken

Hoofdstraat 59
8401 BW Gorredijk
www.museumopsterlan.nl

Bungalowparken nabij Museum Opsterlân brengt de geschiedenis tot leven

Bungalowpark Het Bosmeer

Waterpret is er in het buitenzwembad tegenover Het Bosmeer. Spelen kan in de speeltuin of met het animatieteam. Een rustig en goed gewaardeerd park.

Lees meer