De 20 lekkerste Limburgse streekgerechten

De provincie Limburg kent veel lekkere streekgerechten. De bekendste Limburgse lekkernij is natuurlijk bij uitstek de echte Limburgse vlaai. Maar de Limburgse keuken heeft nog veel meer te bieden. Zowel voor hartige gerechten als zoete versnaperingen zijn veel Limburgse streekrecepten. Gaat u ‘op de joets’ (op stap) in Limburg en heeft u zin in wat lekkers? Hieronder een overzicht met 20 traditionele Limburgse streekgerechten, inclusief de belangrijkste ingrediënten, die bepalend zijn voor de smaak. Bezoekt u Limburg, dan weet u wat u kunt verwachten.

De onderstaande 20 Limburgse streekrecepten hebben we ingedeeld in twee categorieën: de 10 lekkerste hartige gerechten en de 10 heerlijkste Limburgse zoetigheden.

10 Limburgse hartige gerechten

In hartige gerechten komen in Limburg bepaalde producten regelmatig voor. Zo wordt vaak asperge, appelstroop of mosterd in een gerecht gebruikt. Ook voor een zure smaak deinst de gemiddelde Limburger niet terug. We zetten 10 hartige gerechten op een rij die je tijdens een bezoek aan Limburg waarschijnlijk kunt bestellen.

1) Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
Zuurvlees, ook wel ‘zoervleisj’ in Limburg, is een klassiek streekgerecht. Een heerlijk stoofpotje waar vaak paardenvlees of runderpoulet voor wordt gebruikt. Ook gaat er vaak appelstroop doorheen om het vlees een zoetige smaak te geven.

2) Livar Lende
Livar varkensvlees is een echt Limburgs streekproduct. Het vlees komt van varkens van de Abdij Lilbosch. Limburgse Livar Lende wordt vaak bereid met bijvoorbeeld Brand bier en Limburgse mosterd.

3) Knien in ‘t Zoer
Bent u geen Limburger, dan zult u de titel van dit gerecht even hardop moeten uitspreken om te weten wat het is. ‘Knien in ‘t Zoer’ (konijn in het zuur) is erg geliefd onder Limburgers. De zure smaak komt van een flinke hoeveelheid azijn, maar de appelstroop maakt de smaak weer zachter. Een echte najaarstopper!

4) Tête de veau
Het klinkt niet erg Limburgs, maar Tête de Veau is een typisch gerecht uit de provincie. De naam van het gerecht betekent ‘kop van het kalf’, omdat dit vroeger het hoofdingrediënt was. Tegenwoordig gebruiken Limburgers vaak kalfsgehakt of kalfspoulet om het te maken.

5) Limburgse koude schotel (kow sjottel)
Limburgse koude schotel, in de volksmond ook wel ‘kow sjottel’ genoemd, is een salade met aardappel en rundvlees. Een soortgelijk gerecht kunt u in de supermarkten vinden onder de noemer huzarensalade. Limburgers eten het onder meer bij de barbecue, een buffet, lunch of bij de borrel.

6) Hoofdkaas (huijdvleisj, kipkap)
Hoofdkaas, een gerecht dat veel verschillende namen kent. In Zuid-Limburg staat het bekend als ‘kipkap’, terwijl het in Noord-Limburg vaak wordt aangeduid als ‘huijdvleisj’ of ‘huidvleis’. Maar wat is het? Elders in Nederland wordt het vaak zure zult genoemd. Het vlees wordt gemaakt van de kop, staart en oren van een varken. Eerst wordt het vlees gestoofd, waarna het in een vorm wordt gegoten en opstijft.

7) Gehaktballetjes in Limburgse stroopsaus
Gehaktballen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar gehaktballetjes in Limburgse stroopsaus zijn een echt streekgerecht. In dit gerecht zit niet alleen echte Limburgse stroop, maar ook de kenmerkende mosterd, en het zuurtje wordt toegevoegd met behulp van azijn.

8) Aspergesalade
Asperges zijn erg populair in Limburg. Een aspergesalade mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. De typisch Limburgse aspergesalade bevat asperges, zalm, eieren, tomaten, krieltjes, augurken, zilveruitjes en mayonaise. Klinkt goed, toch?

9) Mosterdsoep
Mosterdsoep is inmiddels in heel het land een graag gezien gerecht, maar met echte Limburgse mosterd mag het niet in dit lijstje ontbreken. Vanzelfsprekend gaat er veel mosterd in deze soep en vaak wordt er spek en prei toegevoegd om de soep af te maken.

10) Aspergesoep
Het witte goud in een soep, ook een Limburgse topper. Aspergesoep is een heerlijk gerecht om mee op te warmen na een wandeling in de Limburgse natuur. Naast asperges zitten er in deze soep vaak hamreepjes en ei.

10 Limburgse zoetigheden

Aan zoetigheden, taarten en snacks is in Limburg geen gebrek. Vooral de vlaai is waar Limburg natuurlijk om bekend staat, en deze taart is er in allerlei smaken en variaties. Maar Limburg heeft nog meer te bieden aan authentieke, zoete gerechten. We zetten de 10 heerlijkste zoetigheden uit Limburg op een rij. Zou u nu Limburg bezoeken en staan deze onderstaande gerechten op de menukaart, dan weet u nu wat u kunt verwachten.

1) Limburgse rijstevlaai
De tweede vlaai die zeker niet mag ontbreken is de rijstevlaai. De romige vlaai met een laagje dessertrijst wordt traditioneel gezien wit geserveerd. Tegenwoordig krijgt u meestal wanneer u ergens een rijstevlaai koopt een vlaai die bedekt is met chocoladeschaafsel. Een lekkere toevoeging!

2) Appeltoesjlaag (Limburgse appelvlaai)
Appelvlaai wordt in Limburg ook wel appeltoesjlaag of appeltoeslag genoemd. De appelvlaai wijkt op een aantal punten af van een authentieke appeltaart. Deze appelvlaai bevat namelijk banketbakkersroom en appelmoes in plaats van stukjes appel, en heeft een deksel van deeg.

3) Kersenvlaai
Ben jij meer fan van kersen? Dan is de kersenvlaai waarschijnlijk jouw favoriete taart. Ook deze vlaai is een bekende in Limburg, waarin vaak morellen worden gebruikt. Dit zijn geen gewone, maar zure kersen. Deze smaak proeft u goed terug als u een stukje kersenvlaai voorgeschoteld krijgt.

4) Knobbelkesvlaai
De Knobbelkesvlaai is een vlaai die vooral herkenbaar is aan de kruimels waarmee de taart bedekt is. De knobbelkesvlaai is gevuld met een heerlijke pudding, wat de vlaai tot een echte klassieker maakt.

5) Nonnenvotten
Nonnenvotten zijn een echte carnavalslekkernij. Nonnenvotten zijn een soort gebak in de vorm van een lus met een losse knoop erin, de zogeheten ‘nonnenvottenknoop’. Het deeg wordt gefrituurd en na afloop in kaneelsuiker gedipt, zodat er een lekker zoet laagje op zit. Leuk weetje: ook bekende kok Robèrt van Beckhoven maakt ze graag.

6) Möffelkook
Een andere lekkernij die ze eigenlijk alleen in Limburg kennen is möffelkook. Het werd van oorsprong gemaakt van restjes brood- of vlaaideeg, maar is tegenwoordig juist een lekkernij die bijvoorbeeld bij een uitgebreide brunch op tafel komt. Möffelkook is een zoet brood met een vulling van krenten en rozijnen met kandijsuiker.

7) Knapkook
Knapkoek (of knapkook) is een brosse koek met een laagje suiker erop. Bestelt u ergens in Limburg een kopje koffie of thee, dan ligt deze koek misschien wel op uw schoteltje erbij. Met name in de Maasvallei wordt de knapkoek veel gegeten.

8) Mergelblökskes
Ook mergelblökskes zijn een echte Limburgse lekkernij. Een mergelblökske is een soort bonbon van witte chocolade gevuld met praliné. Aan de buitenkant zijn de bonbons bestrooid met cacao zodat ze eruit zien als de steensoort mergel, waaraan de chocolaatjes hun naam te danken hebben.

9) Limburgse wafels
Wafels zijn vanuit België overgewaaid naar Limburg, zo lijkt het. Want ook in Limburg zijn wafels een bekende lekkernij. Toch zijn ze anders dan de nog beter bekende Brusselse of Luikse wafels, waarin suiker nog meer de boventoon voert.

10) Limburgs zwartbrood
Zwartbrood, beter bekend onder de naam roggebrood, heeft veel regionale varianten. Ook Limburgs roggebrood is weer anders dan in andere provincies. In de zuidelijke provincies, waaronder Brabant en Limburg, is roggebrood meestal wat minder vochtig en zoet. De kleur is lichter en het brood is vaster. Het Limburgse roggebrood kan wat zuurder zijn dan bijvoorbeeld Fries roggebrood, omdat er zuurdesem in zit. Onder meer mosterd, asperges en appelstroop behoren tot de opties om roggebrood mee te beleggen in Limburg.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.