Toeristenbelasting 2023

In ruim de helft van de gemeenten is toerist dit jaar meer kwijt aan belasting

Heb jij komende zomer een vakantie gepland in eigen land? Of ben je van plan binnenkort een nachtje te verblijven in een Nederlandse stad? Dan betaal je momenteel in 306 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting bovenop de prijs van je accommodatie. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per gemeente en verandert jaarlijks. Bungalowparkoverzicht.nl houdt daarom elk jaar de veranderingen bij.

In hoeveel gemeenten is het tarief gestegen, gelijk gebleven of misschien wel gedaald? En zijn er gemeenten waar je geen belasting hoeft te betalen als toerist? Hieronder vind je de belangrijkste bevindingen op een rij.

Grote verschillen tussen Nederlandse gemeenten

Ga je een nachtje naar een hotel? Dan betaal je dit jaar gemiddeld € 2,16 per persoon per nacht aan toeristenbelasting: een landelijke stijging van 6,3%, want in 2022 lag dit tarief nog op € 2,03. Per gemeente lopen de tarieven sterk uiteen.

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Ga je bijvoorbeeld een nachtje naar onze hoofdstad? Dan betaal je maar liefst gemiddeld € 12,12 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Ouder-Amstel en gemeente Utrecht komen op de tweede en derde plek. 

De top 10 gemeenten waar het tarief het hoogst ligt zijn:

 1. Amsterdam (€ 12,12)
 2. Ouder-Amstel (€ 9,35)
 3. Utrecht (€ 9,12)
 4. Landsmeer (€ 9,12)
 5. Rotterdam (€ 8,47)
 6. Haarlemmermeer (€ 7,88)
 7. Zaanstad (€ 7,26)
 8. Almere (€ 6,52)
 9. Houten (€ 6,52)
 10. Westland (€ 6,52)

De gemeente Utrecht is nieuw in de top 3: het bedrag aan toeristenbelasting is hier flink gestegen. Vorig jaar betaalden toeristen nog € 7,11 per persoon per nacht.

Van alle gemeenten met een toeristenbelasting, ben je het minste kwijt in Renswoude en Barendrecht. Hier betaal je ‘slechts’ € 0,75 per persoon per nacht. Ook in Culemborg en Hulst ligt het tarief dit jaar relatief laag: € 0,80.

In 189 gemeenten tarief toeristenbelasting verhoogd

Dit jaar steeg het tarief voor de toeristenbelasting in 55,3% van de gemeenten. In De Ronde Venen nam het bedrag het sterkst toe: in deze Utrechtse gemeente verdubbelde het tarief zelfs (+108,3%). Toeristen betalen hier in 2023 € 2,50 per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog slechts € 1,20 was. 

Ook in de gemeenten Beek en Hoeksche Waard moeten toeristen dit jaar een stuk dieper in de buidel tasten. In de volgende 10 gemeenten steeg het tarief voor toeristenbelasting het sterkst in 2023:

 1. De Ronde Venen (+108,3%)
 2. Beek (+100%)
 3. Hoeksche Waard (+71,4%)
 4. Dronten (+52,6%)
 5. Bloemendaal (+51,5%)
 6. Roermond (+50%)
 7. Bunnik (+45,8%)
 8. Breda (+43,6%)
 9. West Betuwe (+42,9%)
 10. Rijswijk (+40,6%)

Dit jaar hanteren 111 gemeenten hetzelfde tarief als in 2022. In één gemeente werd dit jaar het tarief voor toeristenbelasting verlaagd: Alblasserdam (-32,5%). In de gemeente hoeven toeristen dit jaar slechts € 1,35 te betalen, ten opzichte van € 2,00 een jaar eerder.

Drie gemeenten voeren sinds 2023 toeristenbelasting in

Waar je in de gemeenten Etten-Leur, Smallingerland en Midden-Delfland voorheen geen belasting hoefde te betalen als toerist, is dit vanaf 2023 wel het geval. In Midden-Delfland is een tarief ingesteld van € 1,25. In Etten-Leur en Smallingerland ben je € 1,50 per persoon per nacht kwijt.

In totaal zijn er nu nog 36 gemeenten die geen toeristenbelasting vragen, waaronder Rozendaal, Hillegom, Ridderkerk, Sliedrecht en Soest.

Nieuwe gemeenten hanteren hogere tarieven

Hoewel de gemeente Land van Cuijk al in 2022 bestond, waren in dat jaar nog voor alle voormalige gemeenten de toeristenbelasting tarieven afzonderlijk vastgesteld. Daar is in 2023 verandering in gekomen: een nachtje in Land van Cuijk kost je nu € 5,28 per persoon per nacht.

In de voormalige gemeenten liepen de tarieven sterk uiteen. Zo betaalde je vorig jaar in Cuijk € 4,74 en in Mill en Sint Hubert € 4,15. Boxmeer (€ 1,19) en Sint Anthonis (€ 1,18) hanteerden lagere tarieven. In Grave hoefden toeristen in 2022 zelfs helemaal geen belasting te betalen.

Provinciaal: Utrecht grootste stijger

In de provincie Utrecht is dit jaar het bedrag voor toeristenbelasting het sterkst gestegen. Gemiddeld ligt het tarief hier op € 2,42 in 2023, waar toeristen vorig jaar nog gemiddeld € 2,11 betaalden. Een stijging van 14,7%. 

Ook in Zuid-Holland was de gemiddelde stijging hoog: +9,4%. Toeristen betalen in de provincie gemiddeld € 2,80 per persoon per nacht.

In Overijssel is de stijging het laagst. Wanneer je hier overnacht, betaal je gemiddeld € 1,37: een stijging van +2,7% ten opzichte van 2022. Ook Noord-Brabant was de stijging relatief laag (+3%).

Onderzoeksmethode

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van het overnachtingstarief, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. Om gemeenten eerlijk te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden.

 • Soort accommodatie: hotel
 • Aantal sterren: 3
 • Overnachtingstarief: 130,32* (Consumentenprijsindex voor accommodaties, bron: CBS)
 • Aantal overnachtingen: 1
 • Leeftijd toerist: volwassen
 • Tijd van het jaar: hoogseizoen

Voor het onderzoek is rekening gehouden met de 342 gemeenten die Nederland heeft per 1 januari 2023. 

Dit jaar zijn de gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne gefuseerd tot één gemeente: Voorne aan Zee. Omdat Voorne aan Zee een nieuwe gemeente is, zijn hiervoor geen gegevens beschikbaar uit 2022.

In 2022 zijn Cuijk, Boxmeer, Mill & Sint-Hubert, Sint-Anthonis en Grave samengegaan tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Echter zijn er in 2022 nog afzonderlijke toeristenbelasting tarieven vastgesteld voor de voormalige gemeenten. Om deze reden zijn ook voor het Land van Cuijk daarom geen gegevens beschikbaar uit 2022.

Onderzoeksverantwoording

Bungalowparkoverzicht.nl doet een jaarlijks onderzoek naar de toeristenbelasting in Nederland. Onderzoeksdata is handmatig verzameld op basis van gemeentelijke- en (decentrale) overheidswebsites en aangevuld met data van kennisinstituut Coelo en het CBS.

Bij de gemeenten die een percentage van de overnachtingsprijs hanteerden in plaats van een vast bedrag, is uitgegaan van een gemiddelde overnachtingsprijs. Deze wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de consumentenprijsindex voor accommodaties (CBS). Hierdoor kunnen de gemeentelijke en gemiddelde tarieven van 2023 licht afwijken van 2022.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.