Buiten schoolvakanties op vakantie: wat moet u weten?

Voor gezinnen is het plannen van een welverdiende vakantie een moment om naar uit te kijken. Echter met de beperkingen van de schoolvakanties, de hogere prijzen en drukte op populaire bestemmingen, is een vakantie plannen ook een uitdaging. U vraagt zich daarom misschien af of het mogelijk is om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Welke voorwaarden gelden daarvoor? Hoe zit het met de leerplicht? En wat kunnen de gevolgen zijn? Dat is waar we u in dit artikel graag alles over vertellen. Ook geven we tips om binnen de schoolvakanties voordeliger op vakantie te gaan.

Wat houdt de leerplicht in Nederland precies in?

Het is belangrijk dat u weet dat er in Nederland een leerplicht is ingesteld. Dit houdt in dat kinderen vanaf een leeftijd van 5 jaar leerplichtig zijn. Deze plicht gaat in op de eerste dag van de nieuwe maand, nadat uw kind 5 jaar is geworden en geldt tot het einde van het schooljaar, waarin het kind 16 jaar wordt. Ouders of verzorgers die hun kind niet naar school laten gaan zijn strafbaar. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, vanwege de lagere prijzen, is het niet de bedoeling om de kinderen buiten de schoolvakanties mee op vakantie te nemen. Er bestaan echter wel enkele uitzonderingen op deze regel, die we hieronder toelichten.

Wanneer is een vakantie buiten de schoolvakanties wel mogelijk?

Zoals u al hebt gelezen wordt vakantie buiten de schoolvakanties sterk afgeraden en zelfs ontmoedigd. Scholen hebben een strikte jaarplanning en de schoolvakanties worden zorgvuldig gepland om te zorgen voor continuïteit in het onderwijs. De leerplichtwet heeft daarbij als doel ervoor in te staan dat alle kinderen in Nederland toegang hebben tot onderwijs en de kans krijgen om zich op academisch en sociaal vlak te ontplooien. Toch zijn er enkele situaties waarin een vakantie buiten de schoolvakanties toch mogelijk is.

Zijn er bijzondere omstandigheden? Ja, die zijn er!

In sommige gevallen kunnen bijzondere omstandigheden ouders dwingen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Deze gewichtige omstandigheden kunnen zaken omvatten, zoals een huwelijk, verhuizing of een bezoek aan een ernstig ziek familielid. In dit geval moet de schooldirecteur toestemming verlenen voor verlof wegens bijzondere omstandigheden.

Bijzondere vakanties vanwege specifieke werkverplichtingen

Er zijn ook situaties waarin ouders beperkt zijn in hun vakantiekeuze vanwege specifieke werkverplichtingen. Bijvoorbeeld, ouders met seizoensgebonden werk, die op hun werk te maken hebben met piekdrukte tijdens de schoolvakanties of ondernemers die een groot deel van hun inkomen mislopen als ze in de schoolvakantie vrij nemen. In dit soort situaties kan de schooldirecteur toestemming verlenen voor een vakantie buiten de schoolvakanties. Dit noemen we ook wel ‘beroep op vrijstelling’.

Op vakantie gaan buiten de schoolvakantie: let op!

Het kan zijn dat uw budget beperkt is en dat vakanties buiten de schoolvakanties financieel aantrekkelijker zijn. Dit kan een uitdaging zijn, maar het is nog steeds belangrijker om eerst te denken aan de educatieve ontwikkeling van uw kind. Overweeg andere manieren om een betaalbare vakantie te plannen binnen de schoolvakanties. Wat ook nog weleens gebeurt, is dat ouders hun kind ziek melden om op vakantie te gaan. Let op: dit is geen ethisch of legaal alternatief. Scholen zijn op de hoogte van deze truc en kunnen om een medische verklaring vragen als er twijfel bestaat over de geldigheid van de ziekmelding. Het is essentieel om eerlijk en verantwoordelijk te handelen bij het plannen van vakanties en om de educatie van uw kinderen serieus te nemen!

Hoe werkt verlof aanvragen buiten de schoolvakanties?

Is een van bovenstaande situaties op u van toepassing en wilt u graag verlof aanvragen om buiten de schoolvakanties met uw kinderen op vakantie te gaan? Dan dient u op tijd dit verlof aan te vragen. U dient hiervoor minstens 8 weken van tevoren een schriftelijk verzoek in te dienen bij de schooldirecteur. U kunt maximaal 10 dagen vrij krijgen per schooljaar. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen mag dit soms langer zijn. Houd er ook rekening mee dat u geen vrij mag vragen in de eerste twee weken na de zomervakantie. De schooldirecteur bepaalt of uw kind buiten de schoolvakantie vrij krijgt. Indien u het niet eens bent met deze beslissing, dan hebt u de mogelijkheid om schriftelijk bezwaar te maken bij de directeur.

Tips om voordeliger op vakantie te gaan

Hoewel het verleidelijk kan zijn om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan, is het essentieel om de leerplichtwet te respecteren en verlof buiten de vakantieperiodes op een verantwoorde en legale manier aan te vragen. We helpen u hier graag met enkele tips om toch binnen de schoolvakanties een betaalbare vakantie te plannen:

  • Vroeg boeken: Begin zo vroeg mogelijk met het plannen van uw vakantie. Accommodaties zijn vaak goedkoper als u ruim van tevoren boekt.
  • Last minute deals: Vaak bieden vakantieparken last minute deals aan voor vakanties tijdens de schoolvakanties. Houd deze aanbiedingen in de gaten en wees bereid om snel te boeken.
  • Aanbiedingen voor gezinnen: Sommige hotels en vakantieparken hebben speciale aanbiedingen en kortingen voor gezinnen die reizen tijdens schoolvakanties.
  • Kies voor zelfvoorzienende accommodaties: Overweeg om een vakantiehuisje of appartement te huren met een keuken. Op die manier kunt u besparen op restaurantkosten.
  • Reis met een grotere groep: Als u met meerdere gezinnen reist, kunt u de kosten delen voor accommodaties, transport en maaltijden.
  • Profiteer van loyaliteitsprogramma’s: Vakantieparken bieden vaak loyaliteitsprogramma’s aan. Dit betekent dat u als trouwe gast uw voordeel kunt doen met aantrekkelijke aanbiedingen.

Door uw vakantie op tijd en slim te plannen, zult u ontdekken dat er veel budgetvriendelijke oplossingen zijn voor een leuke vakantie tijdens de reguliere schoolvakanties!

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.