Een huisdier en op vakantie: alle opties voor oppas

Gaat u op vakantie en kan uw huisdier niet mee, dan is een dierenpension vaak de ideale oplossing. Hier vinden huisdieren tijdelijk onderdak en worden ze verzorgd, terwijl u van uw welverdiende vakantie geniet. Maar voordat u uw huisdier naar een dierenpension brengt, zijn er enkele belangrijke stappen en overwegingen om in gedachten te houden. We vertellen u hier meer over de voorbereidingen en de regels in dierenpensions. Daarbij zullen we ook andere oppasmogelijkheden voor huisdieren, zoals honden en katten, verkennen.

Is uw huisdier ingeënt en gechipt?

Op de eerste plaats dient uw huisdier voor een verblijf in een dierenpension altijd ingeënt en gechipt te zijn. Dierenpensions stellen vaak de eis dat vaccinaties minimaal 2 tot 3 weken vooraf aan het pensionverblijf zijn toegediend. Vraag dit bij de boeking altijd even na. Verder mogen de vaccinaties niet ouder zijn dan een jaar en dienen ze gedurende het hele verblijf geldig te zijn. Bij het afgeven van uw huisdier dient u altijd het vaccinatieboekje mee te nemen. Dit boekje moet voorzien zijn van een stempel, datum en handtekening van de dierenarts bij de gegeven vaccinaties. Uw huisdier dient ook te beschikken over een microchip. Met een reader kunnen de medewerkers van het dierenpension controleren of de chip daadwerkelijk overeenkomt met die in het vaccinatieboekje/paspoort.

Let op: kennelhoest en niesziekte

Het is belangrijk dat uw hond of kat ingeënt is tegen de belangrijkste ziektes. Vooral de inenting voor honden tegen kennelhoest mag u zeker niet vergeten. Dit is namelijk een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen, die veel voorkomt. Deze ziekte kan zich alleen al door snuffelcontact tussen honden snel verspreiden. Ook voor katten geldt dat ze ingeënt moeten zijn tegen de kattenziekte of niesziekte. In een pension is het risico op het overdragen van ziektes namelijk veel groter. De dieren blijven vaak samen in één ruimte en hebben dus veel contact met elkaar. Als elke huisdierbezitter de juiste maatregelen treft en het dierenpension daar streng op toeziet, dan is het risico’s op ziektes minimaal. Let daar dus op als u op zoek gaat naar een dierenpension.

Vergeet niet uw huisdier te ontvlooien en te ontwormen

Er zijn nog een aantal zaken waar u op moet letten, voordat u uw huisdier afgeeft bij het dierenpension. Zo is het belangrijk om uw hond of kat vooraf te ontvlooien en te ontwormen. Ook als u met het blote oog geen vlooien in de vacht ziet en geen wormen ontdekt in de ontlasting, dan wil dat niet zeggen dat uw huisdier ze niet heeft. Laat u adviseren door uw dierenarts over hoe u het beste kunt ontvlooien en ontwormen en met welke frequentie. Het is verstandig om ook deze behandelingen te noteren in het vaccinatiepaspoort. Houd er rekening mee dat, als de medewerkers van het dierenpension vlooien of wormen ontdekken tijdens het verblijf, ze uw huisdier hiervoor behandelen. De kosten komen dan voor uw rekening.

Denk aan eventuele speciale voeding en medicijnen

De manier waarop de dieren gevoerd worden, kan per dierenpension verschillen. Sommige pensions geven hun eigen voer, maar er kan ook gevraagd worden of u uw eigen voer meebrengt. Heeft uw huisdier een speciaal dieet? Dan is het essentieel dat u het dierenpension daarover inlicht. Kiest u ervoor om uw eigen voer mee te geven, let er dan op dat u voldoende meegeeft en dat u de naam van uw hond duidelijk op de verpakking zet. Noteer ook duidelijk hoeveel voer uw huisdier krijgt. Voor eventuele medicijnen geldt hetzelfde. Plak een etiket op de verpakking met de naam, de dosering en het toedieningsschema. Uiteraard is het belangrijk dat u het dierenpension goed inlicht over eventuele aandoeningen die uw hond of kat heeft, zodat ze daar alert op zijn.

Moet mijn huisdier gecastreerd zijn?

Het kan per dierenpension verschillen of ze dieren accepteren die niet gecastreerd zijn. Sommige pensions maken daar geen probleem van, omdat ze bijvoorbeeld voldoende ruimte hebben om dominante reuen of loopse teefjes te scheiden van de andere honden. Houd er echter rekening mee dat er dierenpensions zijn, die uw huisdier niet accepteren als deze niet gecastreerd/gesteriliseerd is. De reden is simpelweg, dat deze dieren vaak meer werk met zich meebrengen en dat er een groter risico bestaat op probleemsituaties. Reuen die niet gecastreerd zijn kunnen bijvoorbeeld dominanter gedrag vertonen in een groep en ook een loopse teef in een groep kan voor problemen zorgen.

Met welke leeftijd naar het dierenpension?

Een ander punt om rekening mee te houden, is de leeftijd van uw huisdier. De meeste dierenpensions hanteren een minimum leeftijd voor de opvang. Allereerst dient uw huisdier alle entingen gehad te hebben. Een pup heeft normaal gesproken vanaf 12 weken alle entingen gekregen. Ook voor kittens geldt dat ze doorgaans op een leeftijd van 12 weken al hun vaccinaties hebben gehad. De meeste dierenpensions hanteren een leeftijd van minimaal 4 maanden, voordat uw dier mag komen logeren. Andere dierenpensions vangen liever pas honden of katten op die minimaal een jaar oud zijn. Vraag dit dus van tevoren goed na. Vindt u het geen prettig idee om uw geliefde huisdier achter te laten in een dierenpension? Dan zijn er ook alternatieve oplossingen.

Alternatieve oppasmogelijkheden voor huisdieren

Het kiezen van de juiste oppasoptie voor uw huisdier is afhankelijk van de behoeften en persoonlijkheid van uw huisdier, evenals van uw eigen voorkeuren en omstandigheden. Als een dierenpension voor u toch niet de juiste keuze is, dan bestaan er andere mogelijkheden om te overwegen:

  • Familie en vrienden: Hebt u dierenliefhebbers in uw familie of vriendenkring, die ervaring hebben met het verzorgen van huisdieren? Dan zijn ze mogelijk bereid om op uw huisdier te passen in hun eigen huis of misschien wel in uw huis.
  • Professionele oppassers: Er bestaan tegenwoordig ook professionele huisdieroppassers, die naar uw huis komen om voor uw huisdier te zorgen.
  • Diervriendelijke vakantieaccommodaties: We zien steeds meer diervriendelijke vakantieaccommodaties, onder meer ook op vakantieparken. Zo zijn er zelfs vakantieparken met uitgebreide voorzieningen voor huisdieren, zoals een bench, hondenmand, voer- en drinkbak, omheinde tuin, hondenwasplaats, hondenspeelplaats en een parkwinkel met dierenartikelen.
  • Hondenoppas of kattenoppas in de buurt. Het platform Pawshake.nl biedt u de mogelijkheid om in contact te komen met ervaren dierenoppassers in de buurt. Via een gebruiksvriendelijk zoeksysteem kunt uzelf opzoek naar een geschikte oppas voor uw hond of kat.
  • Wilt u toch graag uw hond meenemen op vakantie? Bekijk en lees dan: vakantieparken waar uw hond welkom is.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.