Museum voor kinderen saai? Deze absoluut niet!

Stichting Museumkaart startte het initiatief Museumkids.nl met als missie om de interesse en het bezoek van kinderen aan musea te bevorderen. Kinderen kunnen de musea die ze bezoeken inspecteren en beoordelen. Het zijn dus de jonge kinderen die bepalen wat de beste kidsproof musea van Nederland zijn! Tussen november 2017 en oktober 2018 werden 11.438 inspecties verricht. Per provincie rolde daar een winnaar uit. We geven u hier het overzicht van de winnende musea per provincie! Kortom, stuk voor stuk musea die u met uw kinderen een keer bezocht moet hebben.

Limburg: Continium Discovery Center in Kerkrade

Continium Discovery Center in Kerkrade staat in het teken van ontdekken, doen en spelen! Het is een interactief museum met doe-stations, waar kinderen van alles over de wereld ontdekken. Een groot succes is het coole Science Labs, waar ze een technische gadget maken, die ze mee naar huis mogen nemen. Uniek is de afdeling Cube, dat als eerste museum van ons land volledig gericht is op design en de invloed hiervan op de wereld. Naast de permanente tentoonstellingen met wetenswaardigheden over wetenschap en techniek, zijn er eveneens wisselende tentoonstellingen.

Noord-Brabant: PreHistorisch Dorp in Eindhoven

Hier krijgt u het gevoel alsof u in een tijdscapsule bent gestapt. U reist 15.000 jaar terug in de tijd en u kunt door zes tijdperken dwalen; van de prehistorie tot aan de late Middeleeuwen. Maak kennis met prehistorische boeren of sta oog in oog met middeleeuwse ridders. Bewonder ambachten, bezoek oude hoeves of ga op pad in een oerbos met jagers en verzamelaars. Bijzonder is de Tijdkijker-app, die u een nieuwe virtual en augmented reality beleving biedt. Verder zijn er in het openluchtmuseum tijdkisten verstopt, met extra informatie over hoe mensen in vroeger tijden leefden.

Zeeland: Zeeuws Museum in Middelburg

Het museum is gevestigd in een middeleeuwse abdij midden in Middelburg. Dat ziet er meteen al indrukwekkend uit! Binnen kunt u zich onderdompelen in verrassende kamers, waarin bijzondere weetjes over Zeeland worden gepresenteerd binnen thema’s als kunst, zilver, klederdracht, archeologie en natuurhistorie. Ontdek het rijke verleden van de Zeeuwen, de voordelen van het leven aan het water, maar ook de voortdurende dreiging die dit met zich meebrengt. De ontdekkingstocht door het Zeeuws Museum wordt nog leuker als de kids de gratis speurtocht volgen, die zigzag door het museum voert.

Zuid-Holland: Science Centre Delft

In dit museum kunnen kinderen zich echte techneuten voelen door deel te nemen aan de inloopworkshops op het gebied van wetenschap en techniek. Ze gaan onder begeleiding van studenten van de TU Delft van alles onderzoeken en bouwen. Denk aan het ontwerpen van een vliegtuig of het bouwen van een robot. Verder ontdekken ze hier hoe het eraan toegaat op de TU Delft. Welke onderzoeken worden hier uitgevoerd? En wat is de invloed hiervan op het dagelijkse leven? Het museum geeft inzicht in recente onderzoeks- en studentenprojecten.

Noord-Holland: Nemo Science Museum in Amsterdam

Dit is het grootste wetenschapsmuseum van Nederland en nu dus ook het beste kidsproof museum van Noord-Holland. Het museum is sterk in het laten zien van hoe bijzonder veel alledaagse dingen zijn. Dit ontdekt u in vele interactieve opstellingen. Kinderen worden uitgedaagd om deel te nemen aan experimenten en workshops. Er is een lab waar ze met een witte jas aan en een veiligheidsbril op scheikundige proefjes kunnen uitvoeren en in de Werkplaats leren ze van alles bouwen. Het is een echt doe-museum, waar kinderen op een nieuwe manier naar de wereld leren kijken!

Utrecht: Nationaal Militair Museum in Soest

Het Nationaal Militair Museum heeft zoveel indruk gemaakt op de jonge bezoekers, dat het uitgeroepen is tot het beste museum van de provincie Utrecht. Hier treft u zes themaruimtes, waar de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht uit de doeken wordt gedaan. U leert de persoonlijke verhalen kennen van bijzondere mensen. Ervaar, voel en ontdek! Kinderen mogen in dit museum ook plaatsnemen in een F-16, een tank besturen en hun eigen buskruit maken! In het gigantische Arsenaal voelt iedereen zich maar klein tussen al die imposante tanks, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen.

Gelderland: Nederlands Watermuseum in Arnhem

Kinderen willen geen saaie tentoonstellingen! Daarom kozen ze in Gelderland voor een interactief museum, namelijk het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Alles wat met water te maken heeft, komt hier aan bod. U vindt hier o.a. 50 interactieve voorstellingen over hoe in Nederland overstromingen worden voorkomen met behulp van sluizen en gemalen. Andere thema’s die aan bod komen zijn: de werking van het rioleringsstelsel en de hoeveelheid water waaruit ons lichaam bestaat. Hoogtepunten zijn de watercinema en het waterlab, waar kinderen proefjes mogen uitvoeren.

Flevoland: Aviodrome in Lelystad

Het Aviodrome is dé topper onder de kidsproof musea van Flevoland. Hier vindt u maar liefst 6000 m2 met alles wat maar met luchtvaart te maken heeft. heeft u al ooit een luchtballon of straaljager van dichtbij bewonderd? Hier is het mogelijk! Maar er is nog meer te bewonderen en te doen. Maak een indrukwekkende reis door de luchtvaartgeschiedenis, stap aan boord van een Boeing 747, ervaar hoe het is om piloot te zijn en dompel u onder in het 4D filmtheater. Er is ook een speelparadijs in het thema van de bagageafhandeling op een vliegveld!

Overijssel: Oyfo Techniekmuseum in Hengelo

Het winnende kindvriendelijke museum van Overijssel is het Oyfo Techniekmuseum. Hier hoeft niemand met zijn handen in zijn zakken te blijven staan, want er is van alles te doen. Zo zijn er speciale doe-middagen, waarop kinderen met de soldeerbout aan de slag kunnen. Ook kunnen ze hier ontdekken hoe zonne-energie werkt of hoe ze een robot kunnen laten bewegen. De interactieve wereldbol waarmee kinderen de aarde kunnen onderzoeken, de E-games en de Radar- en Detectiezaal met gamecomputers zijn de ware hoogtepunten van het Oyfo Techniekmuseum.

Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

In Drenthe treden kinderen het liefst in de voetsporen van boeven! In Drenthe is namelijk het Nationaal Gevangenismuseum het populairste onder de jonge museumbezoekers. Het museum huist in een dwanggesticht uit 1823. Stap in een boevenbus voor een rondrit door Veenhuizen met talloze rijksmonumenten en drie gevangenissen. In het museum is nog veel meer te beleven; volg een spannende speurtocht, kruip op de stoel van de rechter, ga aan de schandpaal staan en bekijk een pijnbank en een radbraakkruis uit de 17de eeuw. Daarnaast kunnen kinderen zich uitleven in de klauterbajes.

Friesland: Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

In Friesland staat bij kinderen het Natuurmuseum Fryslân op nummer 1. Een bezoek aan dit museum is een avontuurlijke ontdekkingstocht. Bewonder de schatten van de Friese kapitein Severein die over de hele wereld reisde. Ervaar het leven in een weeshuis in het Weeshuisschooltje of zie hoe een preparateur een uil, valk of muis opzet. Op Darwins Zolder wordt de evolutietheorie helder uitgelegd aan de hand van voorwerpen, filmpjes en spelletjes. Andere toppers van dit museum zijn de Walviszaal en de verwonderkamer. Wie durft de reuzedraak, die op zolder huist, te bezoeken?

Groningen: Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum


Geen wonder dat het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Groningen het beste werd beoordeeld door kinderen. Hier lijkt het net alsof u 100 jaar terug in de tijd gaat. U ervaart het leven op het platteland in Groningen van een eeuw geleden. Het openluchtmuseum bestaat uit twintig gebouwen waar u binnen kunt stappen en de sfeer van weleer kunt ervaren, met o.a. een schoolgebouw, schippershuis, veeartsen praktijk, slagerij, molen en een burgermanswoning. Bewonder eveneens oude ambachten. Kortom, dwaal tussen de oude huisjes door en waan u terug in de tijd!

Musea voor kinderen zijn zeker niet saai!

Als u dacht dat een museum saai is voor kinderen, nu dan heeft u het dus mis! Want zoals u kunt lezen zijn de bovenstaande musea voor kinderen, niet alleen supergaaf en leuk, ze zijn ook nog eens erg leerzaam. 

Bron foto’s: De foto’s zijn afkomstig van de websites van de genoemde musea

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.