Museum voor kinderen saai? Deze absoluut niet!

Stichting Museumkaart startte het initiatief Museumkids.nl met als missie om de interesse en het bezoek van kinderen aan musea te bevorderen. Kinderen kunnen de musea die ze bezoeken inspecteren en beoordelen. Het zijn dus de jonge kinderen die bepalen wat de beste kidsproof musea van Nederland zijn! Tussen november 2017 en oktober 2018 werden 11.438 inspecties verricht. Per provincie rolde daar een winnaar uit. We geven u hier het overzicht van de winnende musea per provincie! Kortom, stuk voor stuk musea die u met uw kinderen een keer bezocht moet hebben.

Noord-Brabant: PreHistorisch Dorp in Eindhoven

Hier krijgt u het gevoel alsof u in een tijdscapsule bent gestapt. U reist 15.000 jaar terug in de tijd en u kunt door zes tijdperken dwalen; van de prehistorie tot aan de late Middeleeuwen. Maak kennis met prehistorische boeren of sta oog in oog met middeleeuwse ridders. Bewonder ambachten, bezoek oude hoeves of ga op pad in een oerbos met jagers en verzamelaars. Bijzonder is de Tijdkijker-app, die u een nieuwe virtual en augmented reality beleving biedt. Verder zijn er in het openluchtmuseum tijdkisten verstopt, met extra informatie over hoe mensen in vroeger tijden leefden.

Zuid-Holland: Science Centre Delft

In dit museum kunnen kinderen zich echte techneuten voelen door deel te nemen aan de inloopworkshops op het gebied van wetenschap en techniek. Ze gaan onder begeleiding van studenten van de TU Delft van alles onderzoeken en bouwen. Denk aan het ontwerpen van een vliegtuig of het bouwen van een robot. Verder ontdekken ze hier hoe het eraan toegaat op de TU Delft. Welke onderzoeken worden hier uitgevoerd? En wat is de invloed hiervan op het dagelijkse leven? Het museum geeft inzicht in recente onderzoeks- en studentenprojecten.

Utrecht: Nationaal Militair Museum in Soest

Het Nationaal Militair Museum heeft zoveel indruk gemaakt op de jonge bezoekers, dat het uitgeroepen is tot het beste museum van de provincie Utrecht. Hier treft u zes themaruimtes, waar de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht uit de doeken wordt gedaan. U leert de persoonlijke verhalen kennen van bijzondere mensen. Ervaar, voel en ontdek! Kinderen mogen in dit museum ook plaatsnemen in een F-16, een tank besturen en hun eigen buskruit maken! In het gigantische Arsenaal voelt iedereen zich maar klein tussen al die imposante tanks, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen.

Flevoland: Aviodrome in Lelystad

Het Aviodrome is dé topper onder de kidsproof musea van Flevoland. Hier vindt u maar liefst 6000 m2 met alles wat maar met luchtvaart te maken heeft. heeft u al ooit een luchtballon of straaljager van dichtbij bewonderd? Hier is het mogelijk! Maar er is nog meer te bewonderen en te doen. Maak een indrukwekkende reis door de luchtvaartgeschiedenis, stap aan boord van een Boeing 747, ervaar hoe het is om piloot te zijn en dompel u onder in het 4D filmtheater. Er is ook een speelparadijs in het thema van de bagageafhandeling op een vliegveld!

Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

In Drenthe treden kinderen het liefst in de voetsporen van boeven! In Drenthe is namelijk het Nationaal Gevangenismuseum het populairste onder de jonge museumbezoekers. Het museum huist in een dwanggesticht uit 1823. Stap in een boevenbus voor een rondrit door Veenhuizen met talloze rijksmonumenten en drie gevangenissen. In het museum is nog veel meer te beleven; volg een spannende speurtocht, kruip op de stoel van de rechter, ga aan de schandpaal staan en bekijk een pijnbank en een radbraakkruis uit de 17de eeuw. Daarnaast kunnen kinderen zich uitleven in de klauterbajes.

Groningen: Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum


Geen wonder dat het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Groningen het beste werd beoordeeld door kinderen. Hier lijkt het net alsof u 100 jaar terug in de tijd gaat. U ervaart het leven op het platteland in Groningen van een eeuw geleden. Het openluchtmuseum bestaat uit twintig gebouwen waar u binnen kunt stappen en de sfeer van weleer kunt ervaren, met o.a. een schoolgebouw, schippershuis, veeartsen praktijk, slagerij, molen en een burgermanswoning. Bewonder eveneens oude ambachten. Kortom, dwaal tussen de oude huisjes door en waan u terug in de tijd!