12 mooie vogel observatie locaties

Vogelspotten en vogelen – zijn populair als hobby! Niet verwonderlijk, want u bent lekker buiten, geniet van de natuur, de rust en is het een uitdaging om een (bijzondere) vogel waar te nemen. Een mooie combinatie van spanning én ontspanning! Ook heel fijn, u hoeft niet af te reizen naar een ver oord, ook Nederland is uitermate geschikt om vogels te kijken. Dit kan prima tijdens uw vrije dagen, maar ook tijdens een verblijf op een van de vakantieparken in Nederland, aangezien deze vaak vlakbij natuurgebieden zijn gelegen.

We hebben de 12 mooiste vogel observatie locaties op een rij gezet! Inclusief een link van het natuurgebied of een vogelkijkhut.

Noord-Brabant: De Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen zijn een walhalla voor vogelliefhebbers! Hier kunt u het jaarrond een verscheidenheid aan (bijzondere) vogels waarnemen. Elk seizoen trekt andere vogels, in de winter zitten er veel Futen, ganzen en meeuwen. In het voorjaar zijn er dodaars, steltlopers, eenden maar ook de roodhalsfuut is al gezien. Wilt u zoveel mogelijk vogels bekijken, maak dan een rondje om de plas, door de nummers van de plassen te volgen. Bij plas 5 staat een vogelkijkhut, die een mooi zicht geeft over het water.

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een populair natuurgebied, waar u zowel grote dieren als ook vogels kunt waarnemen. Het natuurgebied is wel beperk toegankelijk, om de rust voor alle dieren te waarborgen. Maar vanaf de randen kunt u de wildernis met haar bewoners ook prima bekijken. Zo staan er op verschillende plekken uitkijkhutten, van waaruit u een goed zicht heeft om de vele vogelsoorten en de grote grazers te bekijken. Twee bijzondere uitkijkhutten zijn:

De Zeearend – Vogelkijkhut
Deze grote vogelkijkhut heeft twee verdiepingen en biedt uitzicht over de grote vlakte en het rietmoeras. U kunt hier zowel vogels- als grote grazers observeren. Ook vis- en zeearenden worden regelmatig vanuit deze kijkhut gezien. Gelegen nabij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Grote Praambult
Deze vogelkijkhut heeft een informatiebord en een parkeerplaats. U kunt hier de zee- en visarend, bruine kiekendief en ‘s winters grote groepen ganzen bekijken. Daarnaast kunt u de begrazers van dit gebied zien: Edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Adres: Praamweg, 8218 Lelystad.

Zuid-Holland: De Groene Jonker

De Groene Jonker is een goed bereikbaar natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. Het is een waterrijkgebied, met rietkragen en natte weilanden. Ondanks dat ‘De Groene Jonker’ nog een jong natuurgebied is, is het een geliefde plek vanwege de aanwezigheid van het porseleinhoen, de steltkluut en geoorde fuut. Sinds 2009 broedt ook de lepelaar in de Nieuwkoopse Plassen, mede door het voedsel dat ze vinden in ‘De Groene Jonker’. Leuk om te melden: in de Groene Jonker staan kunstwerken van Jack van Mildert.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een echte vogel hotspot! Dit heeft het Lauwersmeer te danken aan de grote variatie van water, rietvelden, uitgestrekte graslanden en bos. Naast de vele broedende vogels, is het ook voor steltlopers, ganzen en eenden een belangrijke plek tijdens de trek of als overwinteringsgebied. Ook hier staan diverse vogelhutten vanwaar uit, u de vogels prima kunt observeren. Wilt u de zeearend zien, dan heeft u de meeste kans in de Ezumakeeg-Zuid – Sylkajút.

Vaar mee naar Vogeleiland

Nog een zeer bijzondere plek om vogels te observeren is ‘Het Vogeleiland’. Dit is een onbewoond eilandje in het Zwarte Meer. Eenmaal aangemeerd, komt u in een echte wildernis terecht, waar wel zestig soorten vogels leven, waaronder bijzondere soorten als de blauwborst, nachtegaal, havik en de zeearend. De vogelrijkdom is zo groot door de rust die er heerst. Om deze rust te waarborgen, kunt u het Vogeleiland alleen bezoeken onder begeleiding. Deze afvaarten zijn populair, bij interesse, reserveer tijdig!

Interesse om tijdens uw vakantie in Nederland vogels te observeren? Via het vakantiepark zoekfilter kunt u gemakkelijk zoeken op locatie.