12 mooie vogelspot locaties

Vogelspotten – het is een populaire hobby! Niet verwonderlijk, want u bent lekker buiten, geniet van de natuur, de rust en is het een uitdaging om een (bijzondere) vogel te spotten. Een mooie combinatie van spanning én ontspanning! Ook heel fijn, u hoeft niet af te reizen naar een ver oord, ook Nederland is uitermate geschikt om vogels te spotten. Dit kan prima tijdens uw vrije dagen, maar ook tijdens een verblijf op een van de vakantieparken in Nederland, aangezien deze vaak nabij natuurgebieden zijn gelegen.

We hebben de 12 mooiste vogelspot locaties op een rij gezet! Inclusief een link van het natuurgebied of een vogelkijkhut.

 

Noord-Brabant - De Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen zijn een walhalla voor vogelspotters! Hier kunt u het jaarrond een verscheidenheid aan (bijzondere) vogels spotten. Elk seizoen trekt andere vogels, in de winter zitten er veel Futen, ganzen en meeuwen. In het voorjaar zitten er dodaars, steltlopers, eenden maar ook de roodhalsfuut is al gezien. Wilt u zoveel mogelijk vogels spotten, maak dan een rondje om de plas, door de nummers van de plassen te volgen. Bij plas 5 staat een vogelkijkhut, die een mooi zicht geeft over het water.

Meer info over De Kraaijenbergse Plassen
 

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een populair natuurgebied, waar u zowel grote dieren als ook vogels kunt spotten. Het natuurgebied is wel beperk toegankelijk, om de rust voor alle dieren te waarborgen. Maar vanaf de randen kunt u de wildernis met haar bewoners ook prima bekijken. Zo staan er op verschillende plekken uitkijkhutten, van waaruit u een goed zicht heeft om de vele vogelsoorten en de grote grazers te bekijken. Twee bijzondere uitkijkhutten zijn:

De Zeearend – Vogelkijkhut
Deze grote vogelkijkhut heeft twee verdiepingen en biedt u uitzicht over de grote vlakte en het rietmoeras. U kunt hier zowel vogels spotten als grote grazers. Ook visarend en zeearend worden regelmaat vanuit deze hut gezien. Gelegen nabij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Grote Praambult
Deze vogelkijkhut heeft een informatiebord en een parkeerplaats. U kunt hier de zeearend, visarend, bruine kiekendief en ‘s winters grote groepen ganzen spotten. Daarnaast kunt u de begrazers van dit gebied zien: Edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Adres: Praamweg, 8218 Lelystad.

 

Zuid-Holland - De Groene Jonker

De Groene Jonker is een goed bereikbaar natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. Het is een waterrijkgebied, met rietkragen en natte weilanden. Ondanks dat ‘De Groene Jonker’ nog een jong natuurgebied is, is het een geliefde spot vanwege de aanwezigheid van de porseleinhoen, de steltkluut en geoorde fuut. Sinds 2009 broedt ook de lepelaar in de Nieuwkoopse Plassen, mede door het voedsel dat ze vinden in ‘De Groene Jonker’. Leuk om te melden: in de Groene Jonker staan kunstwerken van Jack van Mildert.

Meer info over De Groene Jonker
 

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een echte vogel hotspot! Dit heeft het Lauwersmeer te danken aan de grote variatie van water, rietvelden, uitgestrekte graslanden en bos. Naast de vele broedende vogels, is het ook voor steltlopers, ganzen en eenden een belangrijke plek tijdens de trek of als overwinteringsgebied. Ook hier staan diverse vogelhutten vanwaar uit, u de vogels prima kunt spotten. Wilt u de zeearend spotten, dan heeft u de meeste kans in de Ezumakeeg-Zuid – Sylkajút.

 

Vaar mee naar Vogeleiland

Nog een zeer bijzondere plek om vogels te spotten is ‘Het Vogeleiland’. Dit is een onbewoond eilandje in het Zwarte Meer. Eenmaal aangemeerd komt u in een echte wildernis terecht, waar wel zestig soorten vogels leven, waaronder bijzondere soorten als de blauwborst, nachtegaal, havik en de zeearend. De vogelrijkdom is zo groot door de rust die er heerst. Om deze rust te waarborgen, kunt u het Vogeleiland alleen bezoeken onder begeleiding. Deze afvaarten zijn populair, bij interesse, reserveer tijdig!

Vaar mee naar Vogeleiland