12 mooie vogel observatie locaties

Vogelspotten en vogelen – zijn populair als hobby! Niet verwonderlijk, want u bent lekker buiten, geniet van de natuur, de rust en is het een uitdaging om een (bijzondere) vogel waar te nemen. Een mooie combinatie van spanning én ontspanning! Ook heel fijn, u hoeft niet af te reizen naar een ver oord, ook Nederland is uitermate geschikt om vogels te kijken. Dit kan prima tijdens uw vrije dagen, maar ook tijdens een verblijf op een van de vakantieparken in Nederland, aangezien deze vaak vlakbij natuurgebieden zijn gelegen.

We hebben de 12 mooiste vogel observatie locaties op een rij gezet! Inclusief een link van het natuurgebied of een vogelkijkhut.

Limburg: Spot de oehoe

In Limburg vindt u een groot aantal plekken die rijk zijn aan (bijzondere) vogels – van Zuid- tot Noord-Limburg. Maar de meest bijzondere plek om vogels te bekijken, is de ENCI-groeve bij de Sint-Pietersberg. Hier kunt u namelijk de oehoe observeren – een van de grootste uilensoorten ter wereld. De wanden van de ENCI-groeve blijken een uitstekende broedplaats voor de oehoe! De Oehoevallei is het jaarrond bereikbaar en ligt aan de van Schaikweg.

Wilt u veel vogelsoorten zien, dan is ‘De Groote Peel’ een aanrader. Hier kunt u talrijke watervogels zoals waterhoen, meerkoet en dodaars waarnemen. In de wintermaanden is het ook een geliefde plek voor ganzen en soms zelfs een kraanvogel. De Grote Peel is het gehele jaar toegankelijk. Bij het bezoekerscentruum ‘Mijl op Zeven(Moostdijk 15, Ospel) kunt u parkeren en info krijgen, over de paden en de beste plekken om vogels te bekijken.

Noord-Brabant: De Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen zijn een walhalla voor vogelliefhebbers! Hier kunt u het jaarrond een verscheidenheid aan (bijzondere) vogels waarnemen. Elk seizoen trekt andere vogels, in de winter zitten er veel Futen, ganzen en meeuwen. In het voorjaar zijn er dodaars, steltlopers, eenden maar ook de roodhalsfuut is al gezien. Wilt u zoveel mogelijk vogels bekijken, maak dan een rondje om de plas, door de nummers van de plassen te volgen. Bij plas 5 staat een vogelkijkhut, die een mooi zicht geeft over het water.

Op zoek naar vogels in Zeeland

Als u graag zeevogels observeert is Zeeland een aanrader! Dit kan langs de gehele kuststrook, maar de absolute spot is ‘Westkapelle’. Westkapelle is het meest westelijke puntje van Nederland en hierdoor een uitstekende locatie voor zeevogels. Er zijn hier dan ook maar liefst drie vogelhutten van waaruit, u in alle rust, vogels kunt opserveren: Nummer Een (Vogelkijkhut), aan de Slaakweg (vogelkijkscherm) en bij de Telpost. Regelmatig worden er rond Westkapelle zeldzame soorten gezien, maar hier hoort natuurlijk ook wat geluk bij!

Bekijk de vogellijkhutten in Zeeland

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een populair natuurgebied, waar u zowel grote dieren als ook vogels kunt waarnemen. Het natuurgebied is wel beperk toegankelijk, om de rust voor alle dieren te waarborgen. Maar vanaf de randen kunt u de wildernis met haar bewoners ook prima bekijken. Zo staan er op verschillende plekken uitkijkhutten, van waaruit u een goed zicht heeft om de vele vogelsoorten en de grote grazers te bekijken. Twee bijzondere uitkijkhutten zijn:

De Zeearend – Vogelkijkhut
Deze grote vogelkijkhut heeft twee verdiepingen en biedt uitzicht over de grote vlakte en het rietmoeras. U kunt hier zowel vogels- als grote grazers observeren. Ook vis- en zeearenden worden regelmatig vanuit deze kijkhut gezien. Gelegen nabij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Grote Praambult
Deze vogelkijkhut heeft een informatiebord en een parkeerplaats. U kunt hier de zee- en visarend, bruine kiekendief en ‘s winters grote groepen ganzen bekijken. Daarnaast kunt u de begrazers van dit gebied zien: Edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Adres: Praamweg, 8218 Lelystad.

Texel

Texel heeft geen uitleg nodig! Texel is zonder twijfel het vogelwalhalla van Nederland. Vogels kunt u dan ook overal en in elk seizoen observeren – van zomervogels tot overwinteraars en broedvogels. Wilt u zeker zijn van de beste vogelspots, breng dan eerst een bezoek aan het vogelinformatiecentrum in Cocksdorp. Of schrijf u hierin voor een van de vogelexcursies en vogelsafari’s. Maar gewoon lekker door de duinen wandelen en een van de vele vogelkijkhuten op zoeken, kan natuurlijk ook.

Zuid-Holland: De Groene Jonker

De Groene Jonker is een goed bereikbaar natuurgebied bij de Nieuwkoopse Plassen. Het is een waterrijkgebied, met rietkragen en natte weilanden. Ondanks dat ‘De Groene Jonker’ nog een jong natuurgebied is, is het een geliefde plek vanwege de aanwezigheid van het porseleinhoen, de steltkluut en geoorde fuut. Sinds 2009 broedt ook de lepelaar in de Nieuwkoopse Plassen, mede door het voedsel dat ze vinden in ‘De Groene Jonker’. Leuk om te melden: in de Groene Jonker staan kunstwerken van Jack van Mildert.

De Hoge Veluwe

In het natuurgebied ‘De Grote Veluwe’ raakt u nooit uitgekeken, wandelend of op de witte fietsen, kunt u elk seizoen vogels waarnemen. Waar u bij de waterrijke gebieden de vogels goed kunt zien, is het op ‘De Hoge Veluwe’ vooral belangrijk om goed te luisteren tijdens uw zoektocht naar vogels. Vogels die u kunt waarnemen zijn de bonte specht, vink, koolmees, goudvink en roodborst. Bijzondere soorten zijn de zwarte specht en korhoen, maar hier hoort wat geluk bij. Voor meer info, bezoek het Bezoekerscentrum op het park.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een echte vogel hotspot! Dit heeft het Lauwersmeer te danken aan de grote variatie van water, rietvelden, uitgestrekte graslanden en bos. Naast de vele broedende vogels, is het ook voor steltlopers, ganzen en eenden een belangrijke plek tijdens de trek of als overwinteringsgebied. Ook hier staan diverse vogelhutten vanwaar uit, u de vogels prima kunt observeren. Wilt u de zeearend zien, dan heeft u de meeste kans in de Ezumakeeg-Zuid – Sylkajút.

De Kiekkaaste: Een buitendijkse vogelkijkhut

Vogelkijkhut De Kiekkaaste ligt op een zeer bijzondere locatie – het is namelijk de enige vogelkijkhut in Nederland, die buiten de dijken ligt! Vanuit de hut, heeft u een weids uitzicht over de slikvelden van ‘de Dollard’ en is het een uitstekende plek om de bonte strandlopers waar te nemen. Met een beetje geluk, spot u ook zeehonden en bruinvissen. Let op: Trek laarzen aan, want het pad dat u naar de hut voert kan blubberig zijn, zeker bij veel regen. Ook is het niet aan te raden om deze hut te bezoeken bij harde wind.

Vaar mee naar Vogeleiland

Nog een zeer bijzondere plek om vogels te observeren is ‘Het Vogeleiland’. Dit is een onbewoond eilandje in het Zwarte Meer. Eenmaal aangemeerd, komt u in een echte wildernis terecht, waar wel zestig soorten vogels leven, waaronder bijzondere soorten als de blauwborst, nachtegaal, havik en de zeearend. De vogelrijkdom is zo groot door de rust die er heerst. Om deze rust te waarborgen, kunt u het Vogeleiland alleen bezoeken onder begeleiding. Deze afvaarten zijn populair, bij interesse, reserveer tijdig!

Vogels observeren, wat heeft u nodig?

In principe heeft u niet veel nodig. Als u goed luistert en kijkt, komt u al een heel eind. Maar wilt u meer, dan is een verrekijker een prima investering. Er gaat dan een wereld voor u open! De meest mooie en (bijzondere) vogels kunt u dan van heel dicht bij bekijken. Wilt u zeker zijn van de namen van de vogels die u waarneemt, dan kunt u een vogelgids kopen, maar tegenwoordig is er ook een online Vogelgids, of bijvoorbeeld de Tuinvogel-app. Bij wat minder weer is ook warme (regen)kleding geen overbodige luxe. Zoekt u een vogelkijkhut, bezoek dan: Vogelkijkhut.nl

Interesse om tijdens uw vakantie in Nederland vogels te observeren? Via het vakantiepark zoekfilter kunt u gemakkelijk zoeken op locatie.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.