Dagje uit met de elektrische auto? Grote kans dat je niet kunt opladen

Van de populairste attracties in Nederland biedt 72% op het parkeerterrein te weinig mogelijkheid voor het opladen van een elektrische auto. Dat blijkt uit een rondgang van Bungalowparkoverzicht.nl bij de 53 populairste dagjes uit met een eigen parkeerterrein.

De attracties liggen verspreid door heel Nederland en ontvangen bezoekers uit binnen- en buitenland. Sommige bezoekers moeten dus een flinke afstand afleggen voor een dagje uit, terwijl elektrische auto’s nog lang niet altijd een lange accuduur hebben. Voor die bezoekers is het daarom van belang dat zij hun auto kunnen opladen.

Veel attracties zonder laadpalen
Op 25 van de 53 onderzochte parkeerplaatsen zijn helemaal geen laadpalen voor elektrische auto’s geïnstalleerd. Dierentuinen als Artis en Ouwehands Dierenpark bieden hun bezoekers bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een elektrische auto op te laden, terwijl beide ruim een miljoen bezoekers per jaar ontvangen.

Ook attractiepark Slagharen en Madurodam hebben geen enkele laadpaal op hun parkeerterrein. Museum Huis Doorn en Vesting Bourtange ontvangen minder bezoekers, maar bieden wel parkeerplaatsen waar bezoekers een elektrische auto kunnen opladen.

Bij 28 attracties verspreid door Nederland zijn wel laadpalen. In totaal zijn dat er 210, die plaats bieden voor het opladen van 420 auto’s. Gemiddeld heeft een parkeerterrein bij een dagje uit 15 plaatsen voor het opladen van elektrische auto’s.

Uitjes met meeste laadpalen
Van alle 210 laadpalen is 43% geplaatst bij slechts drie attracties: Designer Outlet Roermond, Bataviastad en de Efteling. Designer Outlet Roermond is met 8 miljoen jaarlijkse bezoekers de populairste bestemming voor dagjesmensen. Het heeft daarnaast de meeste plekken om elektrische auto’s op te laden: 33 laadpalen.

Shoppingcenter Bataviastad biedt met 30 laadpalen daarna de meeste ruimte voor het opladen van elektrische auto’s. De Efteling completeert de top 3 met 27 installaties.

Top 10 attracties met meeste laadpalen
UitjeAantal laadpalen
Designer Outlet Roermond33
Bataviastad30
Efteling27
Walibi Holland20
Jaarbeurs Utrecht16
Wildlands10
Blijdorp10
Keukenhof8
De Bazaar Beverwijk8
Kröller-Müller Museum7

Veel parkeerterreinen voldoen niet aan vraag
Naar schatting 38 van de 53 parkeerterreinen bij uitjes voldoen niet aan de vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s.

Het zijn bezoekers van Designer Outlet Roermond die het vaakst met een elektrische auto op een parkeerplek zonder laadpunt terechtkomen. Hier is een gemiddeld tekort van 35 plekken per dag. Bij de Zaanse Schans moeten naar schatting dagelijks 26 elektrische auto’s op een reguliere parkeerplaats staan.

Bataviastad en Walibi meest ‘e-ready’
In verhouding tot het aantal bezoekers bieden Bataviastad en Walibi Holland de meeste parkeerplekken met laadpaal aan. Beide uitstapjes zijn klaar voor meer elektrische auto’s op het parkeerterrein, want dagelijks zijn er diverse plekken bij een laadpunt vrij.

Ook de parkeerterreinen van Wildlands Adventure Zoo, het Kröller-Müller Museum en tien andere uitstapjes zijn voorbereid op een toename van bezoekers in elektrische auto. Bij uitjes naar Archeon kunnen elektrische auto’s over het algemeen parkeren bij een laadpaal: parkeerterreinen voldoen daar aan de huidige vraag.

Onderzoeksopzet
Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor elektrische auto’s bij dagjes uit, heeft Bungalowparkoverzicht bij 53 populaire attracties navraag gedaan over het aantal laadpalen op de parkeerplaats. De attracties zijn geselecteerd op basis van hun bezoekersaantallen en enkel in het onderzoek meegenomen wanneer zij over een eigen parkeerplaats beschikken. Onder de attracties bevinden zich onder meer pretparken, musea en dierentuinen.

De inschatting voor het tekort of overschot aan laadpalen is gemaakt op basis van de bezoekersaantallen, het aantal personen waarmee men een attractie bezoekt (gemiddeld 4) en het aandeel elektrische auto’s in het Nederlandse verkeer. Verder is uitgegaan van de gebruikelijke 2 laadpunten per laadpaal.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.