Eten en drinken onderzoek 2018

Bungalowparkoverzicht heeft een representatief onderzoek gedaan onder Nederlandse vakantiegangers naar hun gedragingen op een vakantiepark, met betrekking tot eten en drinken.

In het onderzoek is gekeken naar:

  • Het doen van boodschappen
  • De beoordelingen van parkrestaurants
  • (On)gezond eten tijdens een vakantieverblijf

Boodschappen doen op het park of toch liever ergens anders?
Veel vakantieparken bieden de mogelijkheid om de dagelijkse boodschappen bij een supermarkt op het park te halen. Het merendeel van de vakantiegangers (66%) maakt hier gebruik van door boodschappen op het park te doen. Hiervan doet meer dan de helft (56%) ook thuis nog boodschappen.

Toch geeft ook 34% van de vakantiegangers aan liever hun boodschappen elders te doen. Van dit percentage vakantiegangers doet 25% de boodschappen liever in de omgeving van het vakantiepark, 3% doet helemaal geen boodschappen en 6% doet vooraf thuis boodschappen.

Vakantieganger vindt supermarktprijzen hoog
De grootste reden om geen boodschappen op het park te doen, is omdat de prijzen in de supermarkten te hoog zijn, zo geeft 33% van deze vakantiegangers aan. Ook vermijdt 14% de supermarkten op de parken omdat het aanbod aan producten weinig divers is. Tot slot doet 11% geen boodschappen op een vakantiepark omdat deze vakantiegangers het gemakkelijker vinden om zelf boodschappen mee te brengen.

A la carte restaurant meest populaire parkrestaurant
75% van de vakantiegangers bezoekt één of meerdere parkrestaurants tijdens een vakantieverblijf. Van de verschillende parkrestaurants is het a la carte restaurant het meest populair. Bijna de helft van de vakantiegangers (48%) heeft hier een bezoekje aan gebracht. Ook het buffetrestaurant (47%) en de snackbar (42%) zijn populaire eetgelegenheden op een vakantiepark.

Limburgers en Noord-Brabanders eten het vaakst in hun eigen accommodatie
Van alle ondervraagde vakantiegangers eten Limburgers (27%) en Brabanders (25%) het vaakst enkel in hun accommodatie. De meest populaire gerechten om te maken onder deze ‘thuiskokende’ vakantiegangers zijn pasta en aardappelen met vlees en groenten.

Lage scores voor parkrestaurants, vakantieganger niet erg tevreden
Ondanks de goede bezoekersaantallen, worden de restaurants door vakantiegangers matig beoordeeld op prijs (5,6), kwaliteit (6,2), sfeer (6,0) en kindvriendelijkheid (6,1).

Met een 5,6 zijn vakantiegangers het meest ontevreden over de prijs van de restaurants. Maar is dineren in een restaurant op een vakantiepark echt zo duur? Dat zijn we verder gaan onderzoeken, door te vergelijken in hoeverre de prijzen van eten bij parkrestaurants verschillen ten opzichte van de prijzen in vergelijkbare restaurants buiten de parken. Hierbij zijn 60 parkrestaurants vergeleken met evenveel restaurants en bistro’s buiten de parken.

*Gemiddelde prijzen van 60 parkrestaurants en 60 ‘gewone’ restaurants

Uit de vergelijking komt naar voren dat de prijzen vergelijkbaar zijn en dat drie gerechten (soep van de dag, biefstuk en hamburger) zelfs gemiddeld goedkoper zijn bij een parkrestaurant. De prijsperceptie van vakantiegangers lijkt hiermee niet met de werkelijkheid overeen te komen.

Vakantiegangers tevreden over het aanbod in de parkrestaurants
Van de ondervraagden geeft 56% aan dat zij geen gerechten missen in de parkrestaurants en dat zij het aanbod gewoon prima vinden zoals het nu is. De vakantiegangers die wel eten missen, geven aan het meest behoefte te hebben aan tapas, steak en sushi.

Wijn meest gedronken in restaurants
Ruim een derde – en daarmee het grootste percentage van de vakantiegangers – drinkt het liefst een wijntje tijdens het eten in een parkrestaurant. Andere populaire drankjes bij het eten zijn frisdrank (22%), bier (17%) en water (10%).

Hoe gezond eten vakantiegangers?
De helft van de vakantiegangers (50%) blijkt minder gezond te eten tijdens een verblijf op een vakantiepark. Een opvallend gegeven onder deze ‘ongezonde’ eters: 4 op de 5 heeft er helemaal geen problemen mee om te kiezen voor een extra patatje in plaats van een salade. Slechts 1 op de 5 ongezonde eters wil het eetgedrag tijdens het verblijf op een vakantiepark wél verbeteren. Overigens eet 49% van de vakantiegangers gewoon net zo gezond als thuis en eet zelfs 1% juist gezonder op een vakantiepark.

Groningers eten het minst gezond tijdens hun vakantieverblijf
De meeste Groningers (67%) eten op een vakantiepark minder gezond dan thuis. Ook het merendeel van de Overijsselaars (62%) en de Gelderlanders (54%) eten thuis gezonder. Gelukkig geven zij aan er vrede mee te hebben om tijdens hun vakantieverblijf iets minder te letten op suikers, vetten en koolhydraten.

Het merendeel van de Limburgers (65%) en de Brabanders (58%) geeft aan net zo gezond te eten op een vakantiepark als thuis. We zagen eerder al dat de inwoners uit deze provincies ook het minst uit eten gaan in de parkrestaurants. Zij zijn zichtbaar gesteld op hun eigen kostje en eten dit het liefst in een voor hen vertrouwde omgeving.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.