Het grote familieweekend onderzoek

Een weekendje weg met de hele familie: gezellig, of liever niet?

Een paar dagen weg met ouders, (klein)kinderen, broers, zussen en partners: het familieweekend is populairder dan ooit. Veel Nederlanders zijn al eens met de familie op mini-vakantie geweest. Maar vonden ze dit ook daadwerkelijk gezellig, of voelden ze zich verplicht om mee te gaan? Bungalowparkoverzicht.nl vroeg dit aan 1.016 Nederlanders.

Vooral met de eigen kant van de familie is het leuk

Ruim driekwart van de Nederlanders is weleens op familieweekend geweest met hun eigen kant van de familie, zoals eigen ouders, (klein)kinderen, broers en zussen. 78,9% van de ondervraagden vond het laatste weekendje weg met hun eigen familie een groot succes. 

Met de schoonfamilie gaan we vooralsnog minder vaak een paar dagen weg: 58,8% van de Nederlanders heeft dit weleens gedaan. Zo’n trip valt overigens iets minder vaak in de smaak: 61,2% vond het laatste familieweekend met de schoonfamilie erg leuk. 

Liever met de eigen familie weg

Ruim een kwart van de mensen gaat dan ook liever met hun eigen familie op familieweekend dan met hun schoonfamilie, tegenover slechts 13,8% die juist een voorkeur heeft voor zijn of haar schoonfamilie. De rest heeft geen voorkeur of gaat het liefst met geen van beide op familieweekend.

Verplichting of eigen keuze?

Hoewel het meestal wel gezellig is, voelt het niet bij iedereen als vrijwillige keuze om mee te gaan op het familieuitje. Vaak ligt het initiatief om op familieweekend te gaan namelijk maar bij één of twee familieleden, die vervolgens alles organiseren. De rest van de groep wordt dan meegevraagd. 

Vooral bij onze schoonfamilie voelen we ons vaak verplicht om mee te gaan op familieweekend wanneer dit wordt gevraagd. Bij net iets meer dan de helft voelde het niet als een eigen keuze om mee te gaan. Vooral de jongere generatie voelt het als verplichting om het familieweekend bij te wonen: bijna twee derde ging niet vrijwillig mee met hun schoonfamilie.

Bij onze eigen familie voelt het meer als een eigen keuze om mee te gaan op familieweekend: 34% voelt het als een verplichting. Ook hier is een groot verschil te zien tussen jongere en oudere generaties.

Veel randstedelingen voelen zich verplicht door schoonfamilie

Of mensen het een verplichting vinden om mee op familie te gaan, verschilt per provincie. Zo voelen bijvoorbeeld inwoners van Zuid-Holland en Utrecht zich vaak verplicht om met hun schoonfamilie op pad te gaan, terwijl dit bij hun eigen familie veel minder vaak het geval is: 

  • Zuid-Holland: 65,2% voelt zich verplicht om met hun schoonfamilie mee te gaan, tegenover 35,1% die dit voelt bij hun eigen kant van de familie.
  • Utrecht: 78,6% voelt zich verplicht om met hun schoonfamilie mee te gaan, tegenover 20,2% die dit voelt bij hun eigen kant van de familie.

In Friesland en Groningen voelen inwoners zich bij zowel hun schoonfamilie als eigen kant van de familie erg verplicht mee te gaan. Enkel in Zeeland vinden inwoners het een grotere plicht om met hun eigen familie mee te gaan dan met hun schoonfamilie.

Frustraties op familieweekend

Hoewel een familieweekend door veel mensen als leuk wordt ervaren, is er met een beperkt aantal beschikbare vierkante meters ook een grote kans dat er frustraties ontstaan. Iedereen komt tenslotte uit een ander gezin met andere regels, gewoonten en behoeften. De vijf meest voorkomende irritaties zijn:

Ook wordt regelmatig aangegeven dat er ‘stomme of saaie activiteiten’ werden gepland, het weekend te lang duurde, er te veel mensen mee gingen en mensen het niet eens waren met de opvoeding van andermans kind(eren).

Nog nooit op familieweekend geweest? Niet iedereen ziet het zitten

Zijn jullie nog nooit samen op familieweekend geweest, maar overweeg je er een te organiseren? Vraag dan eerst even na of iedereen dit ziet zitten, vooral bij de ‘koude kant’. Mensen die nog nooit weg zijn geweest met hun schoonfamilie, hebben hier namelijk vaak ook geen behoefte aan: ruim de helft (53%) geeft aan dit niet leuk te vinden. 

Een weekendje weg met directe familieleden wordt minder vaak tegenop gekeken: hier denkt een lager percentage (40,6%) dit niet leuk te zullen vinden.

Tips voor een geslaagd familieweekend

Een familieweekend is vaak een leuke manier om samen tijd voor te brengen. Toch komen er bij sommige mensen soms frustraties en verplichte gevoelens om de hoek kijken. Om deze weg te nemen, zetten we een paar tips voor je op een rijtje. 

Tip 1. Organiseer je het familieweekend? Vraag eerst na of iedereen dit ziet zitten, en laat aan iedereen de keuze om wel of niet mee te gaan. Heeft iemand geen behoefte aan het uitje? Respecteer dan deze keuze. Op die manier gaan enkel de mensen mee die er echt zin in hebben.

Tip 2. Plan niet té veel gezamenlijke activiteiten op een dag. Geef iedereen voldoende ruimte om ook eigen activiteiten te ondernemen of rust te nemen.

Tip 3. Als het financieel haalbaar is, kies dan voor een verblijf waarbij ieder huishouden een eigen kamer heeft. Op die manier kan iedereen zich terugtrekken wanneer hij of zij dat wil.

Tip 4. Vraag van tevoren na wat voor budget iedereen heeft voor het familieweekend en zorg ervoor dat iemand niet meer hoeft te betalen dan gebudgetteerd. Heeft iemand een laag budget? Kies dan bijvoorbeeld voor een goedkoper verblijf, voordelige uitjes en eet in het huisje in plaats van in een restaurant. Dit hoeft niet ten koste te gaan van het weekend: het gaat tenslotte om de tijd die jullie samen doorbrengen.

Tip 5. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en rituelen, die kunnen afwijken van wat jij gewend bent. Laat iedereen doen wat hij of zij gewend is en bemoei je niet met andermans keuzes.

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, is de kans groot dat het een geslaagd weekendje weg wordt voor iedereen. 

Onderzoeksmethode

De bovenstaande bevindingen zijn gebaseerd op een representatieve enquête onder 1.016 Nederlanders, uitgevoerd door een marktonderzoeksbureau in opdracht van Bungalowparkoverzicht.nl, in het derde kwartaal van 2023.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.