Hoe duurzaam zijn vakantieparken in Nederland?

Met de huidige energiecrisis is het belangrijk voor vakantieparken om te verduurzamen, om het milieu te ontlasten maar ook om verbruikskosten te drukken. Zonnepanelen, elektrische laadpalen en warmtepompen: allerlei maatregelen die genomen kunnen worden om vakantieparken duurzamer te maken. Maar hoe pakken Nederlandse vakantieparken duurzaamheid precies aan? En waar in Nederland zijn eigenlijk de duurzaamste parken te vinden?

Duurzame initiatieven per vakantiepark-keten

Op welke vlakken houden vakantieparken zich allemaal bezig met duurzaamheid? We zetten de belangrijkste maatregelen per keten op een rij.

Center Parcs

Center Parcs heeft 9 parken in Nederland, waarop meerdere duurzame maatregelen zijn en worden doorgevoerd. Zo heeft Center Parcs een Reinvention 2025 plan, waarmee zij onder andere streven naar parken die met verantwoorde vervoersmiddelen te bereiken zijn en milieuvriendelijk zijn. 

Daarbij streeft de keten naar een biodiversiteitsplan voor alle parken, meer gescheiden afval, minder waterconsumptie en een verlaging van het energieverbruik. Daarbij is verbruikte energie groen en wordt bij voorkeur zelf opgewekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen en geothermie.

In de accommodaties zijn meerdere duurzame maatregelen doorgevoerd. Er zijn bijvoorbeeld slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen. Ook voor de zwembaden zijn er maatregelen getroffen: zo wordt er weinig chloor gebruikt en wordt aan bedreigde plantensoorten onderdak gegeven. Verder is er voor enkele maanden een temperatuurverlaging toegepast in de zwembaden, echter is dit sinds het koudere weer teruggedraaid.

EuroParcs

EuroParcs zet zich in voor het milieu door zuinig om te gaan met energie en water, gebruik te maken van milieuvriendelijke schoonmaakproducten en minder afval te produceren. Afval dat wordt geproduceerd, wordt zoveel mogelijk gescheiden en gerecycled. Daarbij zijn er diverse samenwerkingen met goede doelen, natuurorganisaties en betrokkenheid met lokale partijen.

Op een aantal EuroParcs parken zijn oplaadpunten aanwezig. Hier kan je dus gerust jouw elektrische auto opladen!

Landal GreenParks

Landal heeft meer dan honderd vakantieparken in diverse landen, waarvan 68 in Nederland. De keten is al meerdere keren verkozen tot ‘Meest duurzame reismerk’. 

Er lopen constant projecten en initiatieven om nog verder te verduurzamen. Op de parken staan veel bomen en is vaak een grote biodiversiteit. Ook wordt er zuinig omgegaan met water, door waterbesparende douchekoppen in de huisjes te implementeren en regentonnen te installeren. 

Ga je met de elektrische auto op vakantie? Geen probleem, op 74 parken kan je jouw elektrische auto opladen. Ook vind je op veel parken oplaadpunten voor je e-bike terug.

De Leistert

Het vakantiepark Leistert in het Limburgse Roggel is begin 2022 gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden tot verduurzaming. Zo kijken zij of er een manier is om zelf energie op te wekken door middel van bijvoorbeeld een windmolen. In de tussentijd hebben ze wel al andere maatregelen doorgevoerd: zo zijn er zonnepanelen geplaatst, is elk huisje voorzien van ledverlichting en zijn 130 bungalows voorzien van laadpalen voor elektrische auto’s.

Molecaten

Ook Molecaten is druk bezig met verduurzaming op hun 18 parken in Nederland. Zo hebben zij bijvoorbeeld hun afvalmanagement uitbesteed en semi-ondergrondse containers aan laten leggen, waarin afval gescheiden kan worden verzameld. 

Meerdere parken hebben een Green Key-keurmerk, wat betekent dat hier bijvoorbeeld extra zuinig wordt omgegaan met energie en water. Ook wordt hier gebruik gemaakt van zonnepanelen, spaarlampen, lichtsensoren en timers voor airconditioning en verwarming. Verder worden bij het wassen van bijvoorbeeld beddengoed milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt.

RCN Vakantieparken

In Nederland zijn momenteel 9 parken van RCN Vakantieparken te vinden. De keten zet zich in voor het milieu door bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan de circulaire economie en grondstoffen te creëren en hergebruiken. Maar ook zijn er op veel parken al onder andere zonnepanelen, oplaadpunten voor auto’s en fietsen en elektrische golfkarren aanwezig. 

Roompot

De keten Roompot heeft momenteel 80 vakantieparken in Nederland. Voor deze parken zijn ze constant op zoek naar manieren om ze te verduurzamen. Zo zijn er milieudoelstellingen opgesteld: in 2030 willen ze 50% minder CO2-uitstoot en 50% minder restafval. 

Verder worden in de parkrestaurants steeds meer vegetarische opties aangeboden en staat er alleen duurzame vis en fairtrade koffie op het menu. 

Je elektrische auto opladen kan op de meeste parken via een centraal oplaadpunt. Op sommige vakantieparken heb je zelfs een privé oplaadpunt bij je bungalow.

TopParken

Ook TopParken zet zich in voor duurzaamheid. Er zijn bijvoorbeeld meerdere duurzame huisjes die volledig van het gas af zijn, maar er worden ook kleinere aanpassingen gedaan. 

Zo is er de mogelijkheid om afval te scheiden, zijn golfkarren elektrisch en is beddengoed FairTrade. Ook worden steeds meer communicatie uitingen (zoals verblijfsinformatie en brochures) gedigitaliseerd, krijg je geen papieren bon meer na het pinnen en wordt bedrijfskleding hergebruikt/gerecycled.

Green Key: welke vakantieparken zijn duurzaam?

Een manier om te zien of een vakantiepark duurzaam is, is door te kijken of het een Green Key-certificering heeft. Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche die zich inzetten voor het milieu. Een bedrijf dat een Green Key-certificering heeft, gaat aan de slag met duurzaamheid op de volgende punten:

 • Management
 • Communicatie
 • Maatschappelijke betrokkenheid
 • Water
 • Reiniging
 • Afval
 • Energie
 • Bouwen en groen
 • Mobiliteit
 • Eten en drinken
 • Duurzaam inkopen
 • Textiel

Green Key-bedrijven gaan daarmee net een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Er zijn verschillende niveaus van Green Key: goud, zilver en brons, waarbij goud het meest milieuvriendelijke niveau is.

Green Key per vakantiepark-keten

In 2022 heeft ruim vier op de tien van de onderzochte parken een Green Key-keurmerk: 101 van de 238. Een toename van 6,3% ten opzichte van vorig jaar. Toen ging het nog om 95 gecertificeerde vakantieparken.

In totaal zijn bij twee van de zeven ketens alle parken Green Key gecertificeerd: Center Parcs en RCN Vakantieparken. Bij vier ketens is het aantal parken dat een duurzaamheidskeurmerk heeft verkregen gestegen ten opzichte van vorig jaar: Molecaten, Landal, Roompot en TopParken. Bij EuroParcs is het aantal gelijk gebleven.

Center Parcs

De keten Center Parcs is een van de twee aanbieders waarbij alle 9 parken een Green Key-keurmerk hebben. De volgende parken waren in zowel 2021 als 2022 Green Key-gecertificeerd: 

 • Center Parcs De Eemhof
 • Center Parcs Het Heijderbos
 • Center Parcs De Huttenheugte
 • Center Parcs Limburgse Peel
 • Center Parcs De Kempervennen
 • Center Parcs Port Zélande
 • Center Parcs Het Meerdal
 • Center Parcs Park Zandvoort
 • Center Parcs Parc Sandur

EuroParcs

Beheerder van vakantieparken EuroParcs heeft op dit moment 42 parken in Nederland, verspreid over acht provincies. Zowel in 2021 als 2022 waren hiervan 9 parken Green Key gecertificeerd:

 • EuroParcs Resort De Wije Werelt
 • EuroParcs Resort Veluwemeer
 • EuroParcs Recreatiepark Noordwijkse Duinen
 • EuroParcs Parc du Soleil 
 • EuroParcs De Woudhoeve
 • EuroParcs Het Amsterdamse Bos
 • EuroParcs Markermeer
 • EuroParcs Ijsselmeer
 • EuroParcs Molengroet

Landal

In Nederland zijn momenteel 68 vakantieparken te vinden van Landal. Op dit moment zijn 52 parken hiervan volledig aangemeld en gecertificeerd. Vorig jaar waren dit er nog 51: Landal Waterpark Volendam heeft zich dit jaar aan het lijstje toegevoegd.

Molecaten

Molecaten heeft 18 bungalowparken in Nederland, waarvan er momenteel 6 een Green Key-certificaat hebben: Landgoed Ginkelduin, Noordduinen, Waterbos, Rondeweibos, Wijde Blick en Bosbad Hoeven. De laatstgenoemde stond vorig jaar nog niet in het lijstje, en heeft dus recent een certificaat ontvangen. 

RCN Vakantieparken

Alle negen vakantieparken van RCN zijn Green Key gecertificeerd. Dit was vorig jaar ook al het geval. Alle parken van RCN zijn:

 • RCN Zeewolde
 • RCN De Jagerstee
 • RCN De Roggeberg
 • RCN De Flaasbloem
 • RCN Het Grote Bos
 • RCN De Noordster
 • RCN De Schotsman
 • RCN De Potten
 • RCN Het Toppershoedje

Roompot

Met 80 vakantieparken heeft Roompot de grootste bezetting in Nederland. Hiervan hebben er 9 een Green Key-certificaat. Dit is een stijging ten opzichte van een jaar eerder, waarin 7 van deze parken dit keurmerk hadden. In 2022 zijn er dus twee parken bijgekomen die zich extra inzetten voor het milieu: Roompot Callantsoog en Roompot Gulpen (beide voorheen Qurius).

TopParken

Ook bij TopParken zijn er meer vakantieparken bijgekomen die een Green Key-keurmerk hebben. Momenteel heeft de keten 12 parken, waarvan er 7 gecertificeerd zijn. Een toename van twee parken: Bospark Ede en Resort Veluwe.

Samen met deze twee parken hebben ook Recreatiepark Beekbergen, Parc de IJsselhoeve, Park Westerkogge, Résidence De Leuvert en Recreatiepark ’t Gelloo een duurzaamheidscertificaat.

In deze provincies vind je de meest duurzame parken

Momenteel beschikken de zeven grootste vakantiepark-ketens over 238 parken in Nederland. Van deze parken, hebben 101 stuks momenteel een gouden, zilveren of bronzen Green Key-certificaat. In Utrecht hebben drie van de vier parken in deze provincie zo’n keurmerk ontvangen, waarmee in de provincie relatief de meeste duurzame parken zijn.

In Utrecht heeft driekwart van de vakantieparken een Green Key-keurmerk. Hierna volgt Zuid-Holland (54,2%). Overijssel (25%) en Zeeland (24,2%) staan onderaan de lijst: hier hebben vooralsnog de minste parken een duurzaamheidskeurmerk.

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:600px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/63a2e022318ee”></iframe>Bron: <a href=”https://www.bungalowparkoverzicht.nl”>Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Meeste keuze in Schouwen-Duiveland en Texel

Ben je op zoek naar een vakantiepark met een duurzaamheidskeurmerk? Dan heb je de meeste keuze in de gemeenten Schouwen-Duiveland en Texel. In beide gemeenten zijn namelijk maar liefst 6 parken te vinden die Green Key gecertificeerd zijn. 

Ook op Terschelling (5) en in Apeldoorn en Goeree-Overflakkee (beide 4) zijn relatief veel parken met een Green Key-certificaat. In zowel Ede, Horst aan de Maas als Noordwijk zijn drie vakantieparken die dit duurzaamheidskeurmerk hebben.

Verduurzaming: wat merken gasten?

Veel vakantieparken maken mooie stappen in het verduurzamen van hun accommodaties. Maar wat merk je er als gast zelf van?

Een voorwaarde van de Green Key is dat de kwaliteit en het comfort van gasten altijd blijft bestaan. Hier hoef je dus niks op in te leveren tijdens je vakantie.

Naast duurzaamheidsmaatregelen, nemen sommige ketens extra maatregelen om de kosten tijdens de huidige energiecrisis te drukken. Denk aan het een temperatuurverlaging in het zwembad. Geen van de ketens geeft echter aan dat hogere energiekosten worden doorberekend aan de klanten. 

Verder blijven de energiekosten inclusief in de totale prijs voor je vakantiehuisje: geen van de ketens wil hun klanten apart laten betalen hiervoor op basis van gebruik. Ook van een energietaks in de restaurants is geen sprake. Als vakantieganger zal je dus tijdens je trip waarschijnlijk weinig negatieve aspecten ervaren van de toenemende kosten voor energie.

Wel profiteer je natuurlijk van de positieve punten van de verduurzaming: laadpalen voor je auto, extra opties op het menu in het restaurant en een groenrijke omgeving.

Wil je het liefst naar een vakantiepark dat een stapje extra zet voor het milieu? Kies dan een vakantiepark dat een Green Key-certificaat heeft.

Onderzoeksmethode

Dit onderzoek is gebaseerd op verschillende bronnen. Allereerst is er een (korte) vragenlijst uitgestuurd naar de zeven vakantieparkaanbieders, met enkele vragen over hun eigen duurzaamheidsmaatregelen en de mogelijke effecten op de klanten. Verder is gebruik gemaakt van informatievoorziening op de websites van de ketens. 

De Green Key gecertificeerde parken zijn opgezocht via de website van Green Key

In de berekening voor de Green Key parken, zijn enkel de zeven grootste vakantiepark-ketens in Nederland meegenomen. Omdat vakantiepark De Leistert een op zichzelf staand vakantiepark is, is deze niet meegenomen in de berekening voor Green Key parken. Wel hebben zij uitgebreid gereageerd op de uitgestuurde vragenlijst en is dit vakantiepark daarom toegevoegd aan de lijst met duurzame initiatieven.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.