Onderzoek: verschillende diersoorten in Nederlandse dierentuinen

Na maandenlang gesloten te zijn, hebben de Nederlandse dierentuinen hun deuren weer geopend. Voor de mensen die weer willen genieten van een uitje naar het dierenpark, is er in Nederland genoeg keuze. Maar waar vind je eigenlijk de meest bijzondere dieren? Waar zijn de meeste populaire dieren te vinden en in welk park heb je het meeste waar voor je geld? Bungalowparkoverzicht.nl bracht het in kaart en analyseerde de 13 Nederlandse bij de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) aangesloten dierenparken. 

73 diersoorten alleen in Nederlandse dierentuinen te zien

De EAZA is een samenwerkingsverband tussen ruim 300 dierentuinen en aquaria uit Europa en het Midden-Oosten. De meeste grote dierentuinen zijn hierbij aangesloten. Veel van de aangesloten dierenparken beschikken over unieke diersoorten, die binnen geen enkele andere EAZA-dierentuin te vinden zijn.

Alle Nederlandse EAZA-dierentuinen beschikken samen over 73 verschillende unieke diersoorten. Hiermee komt Nederland op nummer 10 van de 28 landen binnen de EAZA.

Dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem heeft met 25 unieke diersoorten over het grootste aantal van Nederland. Ook in Diergaarde Blijdorp kunnen er relatief veel gespot worden: namelijk 21. De overige dierentuinen waar in Nederland unieke diersoorten te vinden zijn: Artis (11), GaiaZoo (5), Ouwehands Dierenpark (4), Wildlands Adventure Zoo (4) en Vogelpark Avifauna (3). In de meeste gevallen gaat het om vogel- of vissoorten.

Het aantal unieke diersoorten in de buurlanden van Nederland loopt sterk uiteen: zo heeft België 48 unieke dieren, waar Duitsland er maar liefst 983 bezit. Duitsland heeft hiermee het grootste aantal unieke dieren van alle dierentuinen aangesloten bij de EAZA.

Betaal de laagste prijs per diersoort in Diergaarde Blijdorp 

Per Nederlandse dierentuin zijn gemiddeld 191 verschillende diersoorten te bezichtigen. Met een gemiddelde toegangsprijs van 22,03 euro voor volwassenen, betaal je in een Nederlandse dierentuin dus gemiddeld 12 cent per diersoort. 

Bezoekers die graag veel verschillende diersoorten willen zien, kunnen dus het beste Diergaarde Blijdorp bezoeken. Wanneer je het aantal diersoorten afweegt tegen de entreeprijs voor een volwassene, blijkt dat je hier namelijk het meeste waar voor je geld krijgt. Voor een entreeprijs van 23,50 euro kun je maar liefst 442 verschillende diersoorten bewonderen, wat uitkomt op 5 cent per diersoort. 

Ook in Artis (7 cent) en Burgers’ Zoo (7 cent) liggen de prijzen per diersoort relatief laag. Samen met Blijdorp beschikken deze dierentuinen dan ook over het grootste aantal diersoorten van alle Nederlandse EAZA-dierentuinen. 

In de Apenheul in Apeldoorn betaal je relatief het meeste geld per diersoort, namelijk 40 cent. Het apenpark heeft 60 diersoorten, hier betaalt een volwassene 24 euro entree voor. Echter betaal je hier meer voor de beleving: de dieren lopen hier vrij tussen de mensen, waardoor je hen van dichtbij kunt ervaren. Dit kom je in niet veel andere dierentuinen tegen.

Meeste grote diersoorten in Diergaarde Blijdorp

Naast unieke diersoorten, beschikken dierentuinen natuurlijk ook over onder het publiek bekendere dieren. Uit eerder onderzoek blijkt dat dierentuinbezoekers meer voorkeur hebben voor grote dieren. Op basis hiervan heeft Bungalowparkoverzicht.nl een lijst opgesteld van de 16 grootste – en daarmee dus onder het publiek geliefde – diersoorten in Nederlandse dierentuinen. Hieronder vallen: olifanten, tijgers, reuzenpanda’s, leeuwen, giraffen, gorilla’s, neushoorns, nijlpaarden, orang-oetans, ijsberen, zebra’s, krokodillen, kamelen, reuzenschildpadden, bruine beren en luipaarden.

Bezoekers die zo veel mogelijk van deze grote dieren willen bekijken, kunnen in Nederland het beste een bezoekje brengen aan Diergaarde Blijdorp. Deze dierentuin beschikt namelijk over 13 populaire soorten. Hierna volgen Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek met beide 11 grote diersoorten.

Avifauna beschikt over de minste soorten uit dit lijstje, echter is dit een vogelpark en zijn hier dus ook voornamelijk vogels te vinden. Hetzelfde geldt voor de Apenheul en AquaZoo Leeuwarden, die zich ook hoofdzakelijk richten op een kleine groep diersoorten.

De leeuw komt het vaakst voor in de Nederlandse dierentuinen: in 10 verschillende dierentuinen kun je deze spotten. Ook giraffen (9 dierentuinen) komen in relatief veel dierenparken voor. De reuzenpanda is slechts in één dierenpark te vinden in Nederland, namelijk in Ouwehands Dierenpark. 

Entreeprijs Nederlandse dierentuin hoger dan gemiddeld 

De gemiddelde Nederlandse entreeprijs van 22,03 euro is hoger dan gemiddeld: in alle EAZA-landen samen wordt er gemiddeld 17,59 euro per kaartje betaald. Per land lopen de gemiddelde entreeprijzen sterk uiteen. De duurste dierentuin aangesloten bij de EAZA ligt in Engeland: namelijk World of Adventures in Chessington. Dit is tevens een attractiepark.

Qua bezoekersaantallen vormen Blijdorp, Burgers’ Zoo en Artis de top 3 best bezochte dierentuinen van Nederland. Diergaarde Blijdorp en Burgers’ Zoo delen hierbij de eerste plek met 1.45 miljoen bezoekers per jaar. Wereldwijd is het best bezochte dierenpark de Duitse Zoologischer Garten in Berlijn: dit park trekt jaarlijks gemiddeld 3.3 miljoen bezoekers.

Dichtheid dierentuinen in Nederland hoog

In Nederland hoef je gemiddeld gezien niet ver te reizen naar een dierentuin: het land heeft namelijk 3,1 dierentuinen per 10.000 km2. Relatief veel, als je het vergelijkt met de rest van de landen binnen Europa. Alleen Zwitserland (5,6) en Luxemburg (3,9) hebben namelijk meer dierentuinen per 10.000 km2. In Turkije is de dichtheid het laagst: hoewel dit land het grootste is qua oppervlakte van alle landen, beschikt het over de minste dierentuinen.


Wat is de EAZA?

De European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) is een internationaal samenwerkingsverband tussen ruim 300 dierentuinen en aquaria uit Europa en het Midden-Oosten. In Nederland zijn er dertien dierentuinen aangesloten bij de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). 

Het verband heeft als doel de samenwerking binnen de dierentuin- en aquarium gemeenschap te vergemakkelijken met oog op verbetering van onderwijs, onderzoek en natuurbehoud. Ze zorgen ervoor dat alle aangesloten dierentuinen en aquaria de hoogste normen van zorg en fokken bereiken en handhaven voor de diersoorten die zij houden. 

Onderzoeksmethode

Op basis van data van EAZA, analyseerde Bungalowparkoverzicht.nl alle aangesloten dierentuinen op basis van diersoorten, entreeprijzen en aantal bezoekers. Het doel van het onderzoek was om – naar aanleiding van de heropening van de dierentuinen na de lockdown – alle dierentuinen goed in kaart te brengen. Op deze manier hebben mensen een goed overzicht van de dierentuinen in Nederland, en kunnen zo bepalen welke zij eventueel willen bezoeken. 

In totaal zijn er 28 landen aangesloten bij EAZA, deze zijn allemaal geanalyseerd. Binnen deze dierentuinen zijn in totaal 7104 verschillende diersoorten te vinden. 

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.