Onderzoek: hier verblijven huisdieren tijdens de vakantie

De vakantieperiode breekt bijna aan: tijd voor huisdiereigenaren om een onderkomen voor hun beestje te regelen wanneer zij een trip gepland hebben staan. Maar, waar kiezen Nederlanders voor als zij op vakantie gaan? Gaat het dier mee, wordt er een dierenpension geboekt of blijft hij thuis en wordt er een oppas geregeld? 

Uit representatief onderzoek onder Nederlandse huisdiereigenaren door Bungalowparkoverzicht.nl komt naar voren hoe baasjes de verzorging voor hun huisdier regelen tijdens hun aankomende vakantie.

Honden mee op vakantie, katten blijven thuis

Bijna tweederde van de hondeneigenaren neemt hun huisdier aankomende trip mee naar het vakantieadres. Van alle baasjes die hun hond meeneemt, blijft 60,7% in Nederland. Iets minder dan eenderde weet nu al zeker dat hij of zij naar een ander land binnen Europa reist. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn in trek voor een vakantie met de viervoeter. 

Katten blijven daarentegen het vaakst thuis, en worden daarbij verzorgd door een familielid, kennis of buurtgenoot (76,7%). Een kat uit de vertrouwde omgeving weghalen is minder populair: slechts 7,1% van de poezen en katers wordt naar een dierenpension gebracht, 6,6% logeert bij een bekende en 3,1% wordt meegenomen naar het vakantieadres. 

Ook knaagdieren en vissen worden in de meeste gevallen thuis gelaten. Vogels gaan tijdens de vakantie het vaakst uit logeren bij een bekende.

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/62bdb31a07a42″></iframe>Bron: <a href=”https://www.bungalowparkoverzicht.nl”>Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met deze code:

<iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocuswidgets.net/62bdb33067905″></iframe>Bron: <a href=”https://www.bungalowparkoverzicht.nl”>Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Vaker oppas geregeld voor coronahonden

Na het uitbreken van de coronapandemie hebben veel extra Nederlanders een huisdier in huis genomen. Nu reizen dit jaar weer makkelijker wordt, zal deze vakantie voor veel van deze nieuwbakken baasjes de eerste keer zijn dat zij een onderkomen voor hun huisdier moeten vinden.

Deze ‘nieuwe’ baasjes lijken zich minder graag aan te passen aan hun hond dan de baasjes die hun huisdier al voor de pandemie in huis namen. Zo worden coronahonden (58%) minder vaak meegenomen op vakantie dan de honden die al voor april 2020 gehouden werden (67,6%). Honden worden in dit geval vaker thuis gelaten, waarbij een familielid, kennis of buurtgenoot de verzorging op zich neemt. Bij katten is hier geen significant verschil in te zien.

Dierenpensions eerder geboekt dan normaal

Door het toegenomen aantal huisdieren de afgelopen twee jaar, kampen veel dierenpensions momenteel met topdrukte. Veel pensions zijn voor aankomende zomervakantie dan ook helemaal volgeboekt. Om teleurstelling te voorkomen, heeft meer dan de helft van de huisdiereigenaren die hun huisdier naar zo’n pension brengen dit verblijf eerder geboekt dan normaal. Zo zijn zij tijdens hun vakantie verzekerd van een goed onderkomen voor hun viervoeter.

Bijna kwart van baasjes brengt geen presentje mee voor oppas

Een naaste vragen om tijdens je vakantie op je huisdier(en) te passen: bijna een kwart baasjes lijkt het te beschouwen als een vriendendienst. 22,9% van de huisdiereigenaren geeft hun oppas namelijk geen presentje of bedankje na afloop van het oppassen. 

Het overgrote deel van de baasjes uit deze waardering wel, meestal in de vorm van een kleinigheidje (50,2%) of een groot cadeau (21,5%). Eén op de twintig huisdiereigenaren betaalt een familielid, vriend of buur voor het oppassen.

Niet iedereen vindt oppassen even leuk

Ga je binnenkort op vakantie en wil je een naaste vragen om op je geliefde huisdier te passen? In de meeste gevallen kun je dit verzoek het beste neerleggen aan je zus, buurvrouw of vriendin. Over het algemeen vinden vrouwen het namelijk leuker om op andermans huisdier te passen dan mannen. Bijna tweederde van de vrouwelijke ondervraagde beleeft hier plezier aan, tegenover slechts 42,4% van de mannen.

Ook per leeftijdsgroep zijn er verschillen. Over het algemeen zul je jouw ouders en/of opa en oma het minst blij maken met de zorg over jouw huisdier. Slechts de helft van de ondervraagde 55-plussers vindt het namelijk leuk om op andermans huisdier te passen. Onder enkel 65-plussers ligt het percentage nog lager, namelijk op 44,7%.

Ondervraagden tussen de 18 en 54 jaar oud halen er over het algemeen meer plezier uit: tweederde geeft aan het leuk te vinden om op het huisdier van een bekende te passen.

Onderzoeksmethode

De bovenstaande bevindingen zijn gebaseerd op een enquête onder ruim 650 eigenaren van één of meer huisdieren (representatief voor de Nederlandse populatie van huisdiereigenaren), uitgevoerd in de periode 2 mei t/m 23 juni 2022.

In de grafieken op de landingspagina, wordt een optie ‘overige’ vermeldt. Deze categorie omvat vier antwoordopties, waar slechts een klein deel van de respondenten onder valt. Het gaat om huisdiereigenaren die niet op vakantie gaan vanwege hun huisdier, hun huisdier alleen thuis laten met voldoende eten/drinken, hun huisdier thuislaten met een professionele oppas of nog niet weten waar hun huisdier zal verblijven komende vakantie.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.