Onderzoek: laadpunten bij dagattracties in 2021

Op de Nederlandse wegen rijden steeds meer elektrische auto’s. Hoe gaan dagattracties zoals pretparken en dierentuinen hiermee om? Zijn er meer laadpalen dan twee jaar geleden? Om antwoord te vinden op die vragen heeft Bungalowparkoverzicht.nl de 25 populairste dagattracties met een eigen parkeerterrein gevraagd hoeveel laadpunten zij inmiddels aanbieden.

Meeste parkeerplaatsen voldoen niet aan vraag

Ten opzichte van het verwachte aantal bezoekers dat met een elektrische auto komt, zijn er bij veel attracties onvoldoende laadpunten. Om hier een inschatting van te maken, is uitgegaan van het aantal bezoekers in coronajaar 2020. Wanneer er geen beperkingen meer gelden, is het dus waarschijnlijk dat het aantal bezoekers verder toeneemt. 

Bij 12 van de 25 parkeerterreinen bij uitjes blijken bezoekers met een elektrische auto – ondanks de beperkte bezoekersaantallen in coronatijd – op een plek zonder laadpunt terecht te komen.

Vanwege de sluiting van De Keukenhof in 2020 is voor deze bezienswaardigheid uitgegaan van de bezoekersaantallen van 2019. Het tekort aan laadpalen kan daardoor lager uitvallen dan bij andere uitjes. 

Made with Flourish

Parkeerplaatsen met toename t.o.v. 2019

Bij acht uitjes is het aantal laadpunten op de parkeerplaats toegenomen ten opzichte van 2019. Bij vier attracties waren in 2019 nog geen laadpalen te vinden, maar in 2021 wel: Dierenpark Amersfoort, GaiaZOO, Het Spoorwegmuseum en Artis. De Efteling is een uitschieter in de toename van laadpunten, want het Brabantse attractiepark liet 60 laadpalen installeren. 

Hoewel het aantal parkeerplaatsen voor elektrische auto’s er toenam, voldoet de hoeveelheid elektrische parkeermogelijkheden van Safaripark Beekse Bergen, Artis en het Nederlands Openluchtmuseum nog altijd niet aan de te verwachten vraag van de gebruikelijke bezoekersaantallen van voor de coronatijd. Bij de andere vijf attractieparken voldeed het aantal laadpunten in 2019 niet aan de vraag, maar nu wel. 

Kwart attracties heeft geen laadpunt voor elektrische auto

Het merendeel van de attracties heeft laadpunten voor een elektrische auto. Toch hebben zeven van de 25 onderzochte parkeerterreinen bij dagattracties (oftewel 28%) geen mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto. 

Van alle onderzochte attracties met een eigen parkeerterrein, heeft de Efteling veruit de meeste plekken waar een elektrische auto kan opladen. In totaal kunnen er bij het attractiepark 174 auto’s tegelijk opladen. Alle andere uitjes hebben minder dan 25 plekken waar een elektrische auto kan inpluggen.

Made with Flourish

Onderzoeksmethode

Om te onderzoeken hoe attracties zich aanpassen aan het toenemende aantal elektrische auto’s in het verkeer, is gekeken naar het aantal parkeerplaatsen met laadpunt op het eigen parkeerterrein afgezet tegen de bezoekersaantallen. 

De onderzochte uitjes zijn geselecteerd op basis van de top 50 dagattracties uit 2020 die een eigen parkeerterrein hebben. Om een inschatting te maken van het tekort of overschot aan laadpunten, is een berekening gemaakt op basis van het aantal bezoekers in coronajaar 2020. Wanneer er geen beperkingen meer gelden, is het dus waarschijnlijk dat het aantal bezoekers verder toeneemt. Enkel bij De Keukenhof is uitgegaan van de bezoekersaantallen uit 2019, omdat deze bezienswaardigheid gesloten was in 2020.

Daarnaast is er in de berekening van uitgegaan dat ongeveer 50% van de bezoekers per auto komt in groepjes van vier personen. Van alle auto’s zou volgens het CBS inmiddels 5,99% elektrisch rijden.

In 2019 is het onderzoek naar laadpunten ook uitgevoerd. Ten opzichte van het onderzoek van 2019 is de selectie van het aantal meegetelde laadpalen aangepast. Nu tellen enkel nog laadpalen mee die daadwerkelijk op de eigen parkeerplaatsen zijn (hetzij op het eigen terrein, hetzij op een toegewezen parkeerterrein exclusief voor het uitje). Laadpalen van bijvoorbeeld nabijgelegen parkeergarages zijn niet meer meegenomen. Hierdoor is er sprake van een eerlijkere vergelijking.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.