Onderzoek vakantieboeken: zo leest Nederland in de zomer

Tijdens de vakantieperiode ontspant iedereen op zijn eigen manier. Tuinieren, klussen of simpelweg relaxen. Ook lezen hoort daarbij, want in de zomermaanden hebben we eindelijk tijd om dat ene boek uit te lezen. Onderweg naar de vakantiebestemming stoppen we misschien nog even om een extra boek in de koffer te proppen. Maar wat lezen we nu eigenlijk het meest op vakantie?

Op basis van cijfers van de Stichting CPNB, die onder meer de wekelijkse boekenlijst De Bestseller 60 samenstelt, analyseerden wij wat (sinds 2005) de meest verkochte boeken en boekengenres zijn tijdens de zomermaanden.

Spanning op vakantie
De cijfers laten zien: in de zomermaanden halen we vaker spannende boeken in huis dan in de winter. Tijdens het vakantieseizoen was namelijk bijna 4 op de 10 best verkochte boeken een thriller – ruim tweemaal zoveel als in de winter. Thrillers als ‘Inferno’ en ‘De Da Vinci Code’ van Dan Brown, ‘Goede dochter’ van Karin Slaugther en ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins werden afgelopen jaren door veel mensen gelezen vanuit hun luie (strand)stoel.

Boeken over gezondheid en psychologie zijn daarentegen een stuk minder in trek bij warme temperaturen. Waar in de winter 7,5 procent van de best verkochte boeken onder dit genre viel, is dit in de zomer slechts 1,3 procent. Ook kookboeken schaffen we duidelijk vaker in de winter aan – tweemaal vaker dan in de zomer.

Een roman is overigens zowel in de zomer als in de winter het meest gelezen genre. In de zomermaanden is het verschil met andere genres echter aanzienlijk kleiner.

‘De vliegeraar’ populairste zomerboek van deze eeuw
Van alle boeken die sinds 2005 in tijdens de zomerperiode tot de meest gelezen boeken behoorden, staat ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini fier bovenaan. Dit boek, dat oorspronkelijk als The Kite Runner is uitgebracht, stond 3 jaar lang hoog in de boekenlijsten.

‘Haar naam was Sarah’ was echter de afgelopen jaren echter het enige boek dat twee zomers op rij het best verkochte zomerboek was. In 2009 en 2010 lag dit boek van Tatiana de Rosnay op veel tuin- en campingtafels van Nederlandse vakantievierders.

Karin Slaughter favoriete zomerschrijfster

Karin Slaughter lijkt het meest geliefd bij zomerse lezers. De Amerikaanse schrijfster van thrillers bracht sinds 2005 maar liefst twaalf bestsellers uit! Met haar boeken Verborgen (2016), Goede dochter (2017) en Gespleten (2018) schreef ze zelfs het meest verkochte boek van drie zomers op rij.

Suzanne Vermeer is daarbij de meest populaire Nederlandse zomerschrijfster. De auteur van onder andere de thrillers ‘Super de luxe’, ‘Het paradijs’ en ‘Bon Bini Beach’ staat met 9 boeken in de lijst. Alhoewel we de naam van deze auteur waarschijnlijk allemaal wel kennen, is dit niet de werkelijke naam van de auteur. Paul Goeken gebruikte deze naam namelijk van 2006 tot 2011 als pseudoniem, totdat hij overleed. Hierna werd het pseudoniem voortgezet met een andere (onbekende) schrijver/schrijfster.

Over het onderzoek

Onderzoeksmethode

Wekelijks brengt Stichting CPNB De Bestseller 60 uit, een lijst met de best verkochte boeken van die week. Bungalowparkoverzicht.nl analyseerde deze gegevens van 2005 tot en met 2020, waarbij specifiek naar de zomers en winters werd gekeken. Zo ontstond inzicht in de best gelezen boeken, auteurs en genres per (vakantie)seizoen.

De Bestseller 60 wordt wekelijks samengesteld door de CPNB en is gebaseerd op de boekverkoop van 1.500 verkooppunten, waaronder zo’n 900 Nederlandse boekwinkels. De data is afkomstig van KVB-SMB/ GfK. De lijst bevat zowel oorspronkelijk Nederlandse bestsellers en vertaalde bestsellers.

Zomerlezen

Lekkere lange zomerdagen – tijd voor jezelf, tijd voor een boek! In juni, juli en augustus is het tijd voor #Zomerlezen. Stichting CPNB organiseert gedurende de hele zomer #zomerlezen met themaweken en boekentips (op Hebban.nl) voor dat heerlijke Zomerlezengevoel

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.