Onderzoek vakantieparkvoorkeuren

Door de coronacrisis gaan er dit jaar naar verhouding meer mensen dan ooit op vakantie in eigen land. Vanwege de toegenomen interesse in lokale vakantiebestemmingen, deed Bungalowparkoverzicht.nl onderzoek naar de voorkeuren van Nederlanders, bij het bezoeken van een vakantie- of bungalowpark.

Via een enquête onder ruim 500 respondenten hebben we inzicht gekregen in:

Deel 1: Factoren bij het uitkiezen van een vakantiepark

In het eerste deel van het onderzoek is gevraagd hoe Nederlanders zich oriënteren bij het uitkiezen van een vakantiepark. Wat zijn voor hun de factoren om wel of niet te kiezen voor een bepaald park?

Het vakantiepark
Op het vakantiepark blijken vakantiegangers met name te letten op de accommodatie. En dan vooral op de staat van de woningen. Zien de woningen er goed uit? Dan maakt het park een goede kans om de huisjes te verhuren; 86% van de vakantiegangers is op zoek naar vakantiehuizen die voldoen aan de hedendaagse eisen. Dit gaat om nieuw gebouwde huisjes maar ook om gerenoveerde huisjes.

Daarnaast blijkt ook de prijs belangrijk. Vier op de vijf respondenten geeft aan dat de prijs van een bungalow een belangrijke factor is bij het kiezen van het vakantiepark. Voor 47% van de vakantiegangers is de prijs zelfs een hele belangrijke factor.

Ook blijken Nederlanders op zoek naar recreatie- en horecamogelijkheden op het park zelf. Zo vindt 75% van de bezoekers het fijn als er restaurants aanwezig zijn. Van alle vakantiegangers wil 60% dat het vakantiepark beschikt over een zwembad. Voor meer dan de helft van de respondenten (52%) is de aanwezigheid van speeltuinen en faciliteiten specifiek voor kinderen belangrijk. Ook geniet de aanwezigheid van een recreatieprogramma voor kinderen de voorkeur voor 36% van de respondenten en ook wil 42% een fiets kunnen huren op het park. 

In mindere mate (maar ook geliefd) zijn de uitgebreide(re) wellnessfaciliteiten op een vakantiepark; 16% vindt de aanwezigheid hiervan een pré, voor 5% van de respondenten is het zelfs een belangrijke factor bij het boeken van een huisje.

Ook is gevraagd naar de factor duurzaamheid. Minder dan 10% van de respondenten geeft aan dat de aanwezigheid van een zogenaamde Green Key certificering een zeer belangrijke rol speelt in het selecteren van een vakantiepark. Bijna een derde (29%) van de respondenten geeft aan dat een Green Key certificering wordt meegenomen bij de keuze.

De omgeving van een vakantiepark
De belangrijkste factor in de omgeving om voor een park te kiezen, is de aanwezigheid van leuke dorpjes en steden. Zo’n 80% noemt dit een belangrijke factor bij de keuze voor een park. De helft van de respondenten noemt de leuke steden en dorpjes zelfs zeer belangrijk.

Ook de aanwezigheid van fiets-en wandelmogelijkheden wordt gewaardeerd. Bijna 70% van de vakantiepark-bezoekers wil tijdens de vakantie lekker kunnen fietsen of wandelen in de omgeving van het park. Drie op de tien respondenten noemt de wandel- en fietspaden daarbij zelfs een zeer belangrijke factor.

Pretparken en andere bezienswaardigheden worden gewaardeerd door 48% van de vakantiegangers. Voor een klein deel (13% van alle respondenten) is het zelfs een doorslaggevende factor.

De aanwezigheid van openbaar vervoer is voor vakantiegangers niet zo belangrijk. Ongeveer één op de tien respondenten vindt het prettig om over goede ov-mogelijkheden te beschikken. Slechts 5% van alle respondenten noemt de verbinding via de bus of trein zeer belangrijk.

Deel 2: WiFi 

Het gebruik van WiFi is inmiddels gemeengoed. Maar hoe zit het met het WiFi-gebruik tijdens de vakantie?

Geen WiFi aanwezig, dan op zoek naar een ander huisje
Het ontbreken van WiFi in een huisje is voor vakantiegangers een belangrijke reden om een huisje niet te boeken. Liefst 63% van de respondenten heeft namelijk wel eens gekozen voor een ander vakantiepark / huisje omdat er geen simpelweg geen WiFi verbinding mogelijk was. Dat WiFi belangrijk is blijkt ook uit de 81% (van alle vakantiegangers) die WiFi in het huisje verwacht. 

Iets meer dan 1 op de 10 respondenten (11%) verwacht dat de WiFi ook snel genoeg is om muziek, films en series te streamen. Daartegenover staat een kleine groep (7%) van vakantieparkbezoekers die nooit internet gebruikt, of dit niet wil gebruiken tijdens vakantie.

Extra betalen voor WiFi?
Ruim één derde (39%) van de gasten is bereid om te extra betalen voor WiFi als deze niet standaard in het huisje aanwezig is. Wel spelen daarbij de kosten een belangrijke rol. Eén op de twintig respondenten (5%) is zelfs bereid om extra te betalen voor de snelst mogelijke internetverbinding dan de standaard verbinding, die doorgaans kosteloos wordt aangeboden.

Liefst 61% geeft aan dat zij niet extra willen betalen voor WiFi. Zo geeft 23% van de respondenten aan dat zij altijd een huisje boeken waar WiFi inbegrepen is. Eveneens 23% wil sowieso niet extra betalen voor WiFi en zoekt in het park gratis openbare WiFi netwerken op (bijvoorbeeld in het parkcentrum). De resterende groep van 15% gebruikt deels nooit internet, maakt gebruik van een databundel of maakt tijdelijk geen gebruik van internet.

Bereikbaarheid belangrijkste reden om over WiFi te beschikken
Bereikbaarheid via bijvoorbeeld Whatsapp is in alle leeftijdsgroepen de belangrijkste reden om WiFi te willen in het huisje. Voor vakantiegangers tot 30 jaar is het streamen van tv, series en films de op één na belangrijkste reden voor het gebruik voor WiFi. Voor de groep tussen 30 en 40 is dat het het gebruik van Social Media. Voor bezoekers vanaf 40 jaar en ouder is het volgen van het nieuws, na de bereikbaarheid, de belangrijkste reden om gebruik te maken van WiFi.

Deel 3: Voorkeursligging op het vakantiepark

Een vakantiepark en accommodatie gevonden? Dan kun je vaak bij het boeken ook nog een voorkeursligging aangeven (soms gratis, soms tegen bijbetaling). Welke ligging heeft de voorkeur?

Nederlanders zijn vooral op zoek naar een rustige plek. Liefst 63% is op zoek naar een huisje gelegen op een rustige plek. Ook is 47% bereid om extra te betalen voor een accommodatie op een gunstige (lees: rustige) locatie.

Deel 4: Verzekeringen

Bij het boeken van een vakantiehuisje wordt (bij de meeste vakantieparken) de optie aangeboden om gelijk ook een tijdelijke reisverzekering of een annuleringsverzekering af te sluiten. Wordt er van deze optie gebruik gemaakt?

Meer dan helft (57%) van de vakantiegangers geeft aan te beschikken over een doorlopende reisverzekering. Bijna een kwart van bezoekers van vakantieparken geeft aan bij het boeken van de accommodatie wel eens gekozen te hebben voor een tijdelijke reisverzekering.

Veertig procent van de deelnemers geeft aan over een doorlopende annuleringsverzekering te beschikken. Ruim 30% geeft aan wel eens een tijdelijke annuleringsverzekering te hebben afgesloten bij het boeken van een vakantiehuisje. 

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.