Auto rondreis langs 11 highlights in Denemarken

Denemarken is een (vakantie) land dat niet in de top vijf van populaire vakanties staat. Waar dit aan ligt? Wellicht, dat het wisselvallige weer hierin een rol speelt? Wilt u zeker zijn van warme temperaturen, dan is Denemarken geen goede keuze. Maar als u graag veel wilt zien en ondernemen, dan is Denemarken perfect! De afstanden zijn niet groot, het woord file kennen ze nauwelijks, aan bezienswaardigheden, natuur en stranden geen gebrek. Ook wij waren nieuwsgierig naar Denemarken en maakten een rondreis door Denemarken.

Een dagje naar Kopenhagen

Om echt in de vakantie stemming te komen en om de kilometers wat te beperken nemen we in Puttgarden de veerboot naar Rødby. We komen aan in Lolland, en we rijden door naar Sjaelland, het meest oostelijke eiland van Denemarken met als belangrijkste bezienswaardigheid Kopenhagen. We verblijven iets onder Kopenhagen, in het Rødvig Holiday Center. Natuurlijk staat Kopenhagen op ons lijstje! Onze indruk: een gemoedelijke stad, die u prima al wandelend kunt verkennen. We bezoeken De Ronde Toren, Tivoli en pikken een terrasje bij La Glace en we hebben gegeten in de Tovehallerne, een moderne markthal, bomvol met eettentjes.

Een middagje naar Møns Klint

Op Møns ligt de wereldberoemde Møns Klint. Dit zijn witte krijtrotsen die fraai afsteken tegen de azuurblauwe Oostzee. Maar voordat u kunt genieten van het uitzicht op de rotsen moet u een trap nemen, die zo’n 500 trappen telt. Eenmaal onder kunt u via een rotsachtig en nat stukje strand verder lopen, om echt helemaal tot onder de rosten te komen. Onderaan de rotsen kunt u fossielen zoeken en is het zicht op zee bijzonder. Pal naast Møns Klint ligt ook het Geocenter, een infocentrum waar u alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de rotsen en er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals: fossielen zoeken en boomklimmen. De rotsen zijn gratis toegankelijk, toegang tot het Geocenter niet.

Een wandeling naar het verlaten eiland Æbelø

We verlaten Sjaelland met als eindbestemming Djursland. We konden de boot kunnen nemen die ons vanaf Sjaellands Odde direct naar Ebeltoft op Djursland brengt, maar dat hebben we niet gedaan. We zijn via Funen gereden om daar door het water, naar het verlaten eilandje Æbelø te wandelen. Het eilandje ligt net voor de kust en u kunt er alleen komen, door hier de ondiepe zee door te wandelen. De wandeling duurt zo’n uur en is prima te doen op blote voeten. De wandeling brengt u eerst naar Æbeløholm, vervolgens kunt u nog een keer een wandeling maken van zo’n 4 kilometer, naar het (echte) eiland Æbelø. Veel Denen maken deze tocht en gaan picknicken op Æbelø.

Slenteren door het oude stadje Ebeltoft

Ebeltoft ligt op het schiereiland Djursland, één van de meeste ruige streken van Denemarken met als must see, het stadje Ebeltoft en het natuurgebied Mols. We verblijven op Landal Ebeltoft wat een prima uitvalbasis is om Djursland te verkennen. Vlakbij Landal Ebeltoft ligt ook het gelijknamige stadje Ebeltoft. Dit is een oud en klein stadje met diverse bezienswaardigheden. U kunt er de enorme driemaster Fregatten Jyllands uit 1860 bezichtigen, er ligt een glasmuseum en in het oude gedeelte van Ebeltoft kunt u slenteren over de smalle winkelstraatjes met vrolijke gekleurde vakwerkhuizen. Niet te missen zijn overigens de echte (grote) Deense ijsjes. We stapte binnen bij café Kræmmerhuset, niet alleen hebben ze super lekker ijs, de ijswafels worden ook nog eens met de hand gemaakt. Bekijk hier hoe ze bij Kræmmerhuset de ijswafels maken.

Een dagje Nationaal park Mols Bjerge

Een must om te bezoeken is ook Nationaal park Mols Bjerge, een groot natuurgebied van 180 km2, met een zeer divers landschap. Ruige weilanden, bossen, heuvels en zelfs stranden. Te groot om alles te bekijken. We hebben gekozen om naar het hoogste punt Agri Bavnehøj (137 m) te wandelen, vanaf hier krijgen we een adembenemend uitzicht over de omgeving. Maar er is veel meer te zien: de kasteelruïne in Kalo, die alleen toegankelijk is via een dam en waar u vanaf de top een mooi zicht krijgt op de omgeving, veel grafheuvels, strandjes en mooie en ruige natuur. Er liggen diverse natuurcentra waar u terecht kunt voor informatie en voor het huren van fietsen. Bovendien is het gebied ook prima te doorkruisen met de auto.

Het Noordelijkste puntje van Denemarken – Grenen

Onze bestemming van die dag was Løkken, maar dan wel met een omweg, want we reden via Ebeltoft omhoog naar de landtong Grenen. De plek waar de Noordzee en het Kattegat samenkomen. En inderdaad, als we naar het uiterste puntje zijn gewandeld – een paar meters zand die uiteindelijk verdwijnen in de twee zeeën, zien we duidelijk hoe de branding van de twee zeeën, tegen elkaar opbotst. We zijn er niet alleen, tientallen mensen, willen net als ons op het noordelijkste puntje van Denemarken staan. De wandeling ernaartoe is heerlijk – over het zandstrand en in de verte zie je grote zeeschepen. Geen zin in een wandeling, dan kunt u op de naastgelegen parkeerplaats ook in een bus stappen.

Uitwaaien in de badplaats Løkken

Løkken is een gezellig badplaats met kleurrijke huizen en met een fijn aanbod aan winkels, terrasjes en eetgelegenheden. Het meest bijzondere winkeltje vonden we de snoepwinkel van Bolcheriet. Hier kunt u live zien hoe zuurtjes op de traditionele manier worden gemaakt – met de hand en met veel slingerwerk. In het aangrenzende winkeltje zijn deze zuurtjes te koop. Vanaf de winkelstraten wandelt u zo het strand op, waar van mei tot september 400 witte strandhuisjes staan. Op het strand liggen ook enkele bunkers uit de WO II, maar deze zijn niet meer goed zichtbaar en verdwijnen langzaam onder het zand en in zee. Zwemmen, wandelen maar ook surfen en kitesurfen is mogelijk op het strand van Løkken.

De vuurtoren van Rubjerg Knude beklimmen

Absoluut een aanrader om te bezoeken, is de vuurtoren bij Rubjerg Knude. Deze vuurtoren torent hoog boven het landschap uit en wordt omringd door indrukwekkende zandduinen, die door de sterke wind vanaf zee steeds veranderen. Om er te komen, dient u wel een flinke klim maken. De vuurtoren is een populaire bezienswaardigheid, die overigens gratis te bezoeken en te beklimmen is. De vuurtoren zal in de loop der tijd, verdwijnen in de zee, door de sterke erosie aan de kust. Wilt u deze vuurtoren bezoeken dan moet u geen jaren meer wachten. Het bijhorende restaurantje is al vanwege de erosie afgebroken. Overal liggen lossen stenen, waarmee veel bezoekers hun naam schrijven in het zand van de duinen. Vanuit de vuurtoren hebt u een waanzinnig uitzicht en kunt u ook de namen en teksten lezen.

Een dagje naar Legoland

Wie Denemarken bezoekt, kan eigelijk niet om het officiële Legoland heen. Alles draait hier om Lego steentjes en ook al zou u niets met Lego hebben, het blijft verbazend om te zien, wat ze allemaal hebben gebouwd van al die kleine Lego steentjes. Van een reuze spin bij het spookhuis, tot een grote rode draak en levensgrote piraten, die bungelen aan een hangbrug. Naast al deze Lego figuren zijn er ook diverse attracties: verschillende achtbanen, waterattracties en een spookhuis. Voldoende voor een dagje plezier. Wellicht goed om te melden – we hebben de kaartjes net voor vertrek online gekocht, via de officiële website van Legoland. Dit leverde ons een korting op van maar liefst € 40,-.

Een middagje naar het Viking centum Ribe

In Denemarken zijn diverse (openlucht) musea, waar u kunt zien hoe de Vikingen vroeger woonden en werkten. Niet gek, want Denemarken was het thuisland van de Vikingen. Bij ons laatste vakantieadres (Landal-Seawest) lagen twee Viking centra: Bork Havn en het Viking centum Ribe. We bezochten het Viking centum Ribe, dit is een groot Viking dorp, waar u een kijkje kunt nemen in de huizen en stallen en er staat in de zomerperiode een tentenkamp, waar ze handgemaakte spulletjes verkopen. Kinderen kunnen meedoen met drie activiteiten: boogschieten, een speer maken en munt slaan. De speer en munt mogen ze meenemen. Het Viking centra beschikt ook over een restaurant en een souvenirs winkeltje.

Beklim de witte vuurtoren ‘Lyngvig Fyr’.

Als u graag vuurtorens beklimt, dan kunt u in Denemarken uw hart ophalen. Bij ons laatste vakantieadres Landal-Seawest, ligt namelijk de fraaie witte vuurtoren ‘Lyngvig Fyr’. Deze vuurtoren kunt u beklimmen en boven krijgt u een geweldig uitzicht over de Noordzee en het strand. Wilt u de vuurtoren beklimmen, dan zijn daar wel kosten aan verbonden, parkeren kan vlakbij en is wel gratis. Leuk om te bezoek bij de vuurtoren is het mini-museum. Hier kunt u zien, wat er zo allemaal is aangespoeld op het strand. Ook is er een souvenirwinkeltje met een cafeetje. De vuurtoren ligt in Hvide Sande, een smal strookje Denemarken, wat ligt tussen de Noordzee en de Ringkøbing Fjord. De bezichtiging van de vuurtoren is prima te combineren met een dagje strand.

Is Denemarken een aanrader? Ja – absoluut!

Gaat u voor warme temperaturen dan is Denemarken geen aanrader! Maar als u graag veel wilt zien en graag dichtbij de natuur verblijft, dan is Denemarken perfect! De natuur is weids, ruig en verveelt hier nooit. De stranden aan de Westkust zijn waanzinnig, bijna oneindig – kilometers zandstrand en uitgestrekte duinen. Bezienswaardigheden zijn er voldoende, de bovenstaande 11 zijn slechts een kleine selectie. En het weer? Dit kunt u vergelijken met Nederland en met een goede weer app, kunt u prima alle te ondernemen activiteiten op elkaar afstemmen en krijgt u een geweldige vakantie.

De 11 highlights staan ook aangegeven in de onderstaande google map. Inclusief de drie vakantieparken waar we verbleven.

Foto’s copyright Bungalowparkoverzicht.nl

Gerelateerde items

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.