Een vakantiehuisje kopen: dit moet je weten!

De verkoop van vakantiehuizen in Nederland zit al een aantal jaren in de lift. De negatieve spaarrente speelt hierbij een belangrijke rol en ook de corona crisis heeft mensen doen beseffen, hoe handig zo’n vakantiehuis in eigen land kan zijn. Handig voor eigen gebruik, anderzijds als investering, om te verhuren. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de koop van een vakantiehuis en geven we je een aantal zaken ter overweging, wanneer je de aankoop van een vakantiehuis overweegt.

Algemene informatie over de vakantiewoning markt

Om te beginnen een paar feitjes op een rij. De NVM rapporteert jaarlijks over de verkoop van vakantiehuizen. Zij omschrijven een vakantiehuis als een tweede woning voor recreatieve doeleinden, maar geen tuinhuisje of stacaravan. De aantallen: in 2019 werden er meer dan 4300 recreatiewoningen verkocht. Dat was iets minder dan het jaar ervoor. Daarnaast was er een prijsstijging te zien van 2,6% ten opzichte van 2018. De gemiddelde prijs was in 2019 152.000 euro. Opvallend is de steeds grotere tweedeling. Aan de ene kant zijn goedkope huisjes erg populair, met een verkoopprijs rond de 100.000 euro. Aan de andere kant is er ook een groei te zien in het luxe segment, vakantiehuizen met een verkoopprijs van 200.000 euro en meer.

Stijgende vraag bij gelijkblijvend aanbod

Aangezien de NVM ieder jaar in juli met een nieuw rapport komt, zijn er nog geen cijfers over 2020 bekend. Anderzijds hebben zij het afgelopen jaar wel al wat experts in het vakgebied gevraagd naar hun bevindingen over het corona-jaar. Zo ziet een makelaar uit Drenthe een toegenomen interesse door corona, met een voorkeur voor rustige plekken waar mensen de ruimte hebben. De andere experts in het verslag van NVM bevestigen dit beeld.

Tegelijkertijd speelt er een andere ontwikkeling, onafhankelijk van corona, die ook een invloed heeft op het aantal verkochte woningen. De NVM rapporteert namelijk een flinke afname van het aantal beschikbare vakantiehuizen. 2018 noemen zij een recordjaar wat betreft aantal verkopen (4584). In 2019 is het aantal verkopen iets lager (4326) en zij verklaren dit door het feit dat er steeds minder recreatiewoningen beschikbaar zijn voor verkoop. Zo stonden er op 1 januari 2019 in totaal zo’n 2600 vakantiehuizen te koop. Dit aantal is op 1 januari 2020 gedaald naar 1900. NVM rapporteert: “Dit komt door een stijgende vraag bij een gelijkblijvend aanbod.”

Bron foto: De Leistert (Limburg) Bungalowparkoverzicht.nl

Grote regionale verschillen

De verschillen tussen de provincies zijn groot. De meest populaire regio’s zijn daarentegen al jaren hetzelfde: Zeeland, het kustgebied van Noord-Holland, de Veluwe en de Waddeneilanden. Die populariteit heeft invloed op het aanbod en in deze regio’s is dat aanbod flink gedaald. In Limburg en ook in Overijssel worden, drie nieuwe vakantieparken gebouwd. Deze provincies laat dus een flinke stijging zien, in het aantal verkopen. In de meest populaire regio’s is een vakantiehuis gemiddeld het duurst. Zo betaal je het meest per vierkante meter op de Waddeneilanden en Zeeland. Op de Waddeneilanden is nu niet veel te koop en door de Zeeuwse Kustvisie die in 2017 is ondertekend, is het bouwen van nieuwe vakantieparken in Zeeland vrijwel onmogelijk. Roompot heeft wel nog twee nieuwe parken, die gebouwd gaan worden in Zeeland.

Financiering van een vakantiehuis

Als je een vakantiehuis wilt kopen, bepaal dan eerst je budget. Hierbij spelen veel meer zaken een rol dan alleen de verkoopprijs van het vakantiehuis. Maak daarom een overzicht van de totale te verwachten kosten. Zoals overdrachtsbelasting, courtage, notariskosten, de vaste lasten van het huis, onderhoudskosten, verzekeringen, reiskosten en beheersbijdrage.

Overdrachtsbelasting op een vakantiehuis

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een vakantiehuis verandert. Waar deze in het verleden 2% was, geld nu een tarief van 8%. Dus ook een chalet of stacaravan die je koopt op een vakantiepark en waarbij je de grond bijvoorbeeld huurt of pacht. 

Dan zit er nog verschil in hoe het vakantiehuis wordt verkocht. Wordt het huis vrij op naam opgeleverd, dan betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting. Bij nieuwbouwprojecten is de situatie weer anders. Het kan zijn dat er dan een vrijstelling is van de overdrachtsbelasting, maar dat je wel 21% BTW moet afdragen. Zoek dus uit wat van toepassing is op het vakantiehuisje dat jij wil aanschaffen.

Eigen geld of hypotheek?

Momenteel zijn er steeds meer banken die een negatieve spaarrente hanteren voor saldi boven de 100.000 euro. Voor veel mensen is dit een aanleiding om hun spaargeld te investeren om er toch rendement over te behalen. Zelfs de stijging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8% speelt geen rol. Daarnaast wordt er ook vaak een hypotheek afgesloten om een tweede woning te financieren. Bedenk dat je in dit geval de hypotheekrente niet mag aftrekken. Een vakantiehuis valt in Box 3 bij de belastingaangifte, dit is inkomen uit sparen en beleggen. Reken dan ongeveer 1,2% belasting per jaar over de woningwaarde die resulteert na aftrek van de schulden (hypotheek).

De locatie van een vakantiehuis

De populaire regio’s, zijn het duurst. Dit heeft zo zijn voors en zijn tegens. Enerzijds zijn dit ook de populaire regio’s als het gaat om de verhuur van vakantiehuizen. Dit maakt het makkelijker om een hogere bezettingsgraad te realiseren. Anderzijds waarschuwen makelaars dat het moeilijker is om een hoger rendement te behalen op de duurdere vakantiehuizen. Door de trend om de vakantiehuizen steeds luxer en groter te maken, gaan hier ook hogere kosten mee gepaard. Een hoog rendement is dan vaak lastiger.

En natuurlijk is locatie niet alleen een financiële kwestie. Wanneer je een vakantiehuis wil kopen met het idee om daar zelf ook regelmatig tijd door te brengen, dan moet dit natuurlijk ook op een plek zijn waar jij je prettig voelt. Sommige willen een huis aan het strand, terwijl anderen graag vertoeven in het bos. Wellicht spelen andere eisen ook een rol, zoals de reistijd en bereikbaarheid. Het is aan te raden je wensen en bedenkingen wat betreft locatie op een rijtje te zetten.

Wil jij je vakantiehuis gaan verhuren, dan is het belangrijk om te onderzoeken wat jouw huurder prettig vindt. Het is slim om een klein marktonderzoek te doen als je een locatie op het oog hebt. Zoek uit welke toeristen er naar deze bestemming komen en waarom ze juist kiezen voor deze regio. Past dit bij de eisen die jij aan je vakantiewoning stelt? En is dat allemaal mogelijk in de regio die jij op het oog hebt?

Vakantiehuis midden in de natuur is populair

In Nederland is het zo geregeld dat de meeste vakantiehuizen zijn gelegen op een vakantiepark. Deze gebieden zijn aangemerkt voor recreatief gebruik. Buiten deze gebieden is het vrij lastig om een vakantiehuis te vinden. Vaak komt het wel voor dat er bij een woonhuis op het erf een huisje ligt dat je kunt verhuren. Maar dan moet je wel het huis erbij kopen. Een huisje dat echt alleen midden in het bos ligt is vrij uniek in Nederland.

Vakantiehuis op een vakantiepark

Wie een vakantiehuis op een vakantiepark koopt, moet met een aantal zaken rekening houden. Zo kan het verplicht zijn om een inventaris en een inboedelpakket af te nemen. Je bent dan beperkt in het kiezen van je eigen inrichting. Vraag ook naar de beheersbijdrage! Deze kosten zijn bedoeld voor het onderhoud van het vakantiepark. Hoe is de verhuur geregeld? Neem dit het vakantiepark van je over of moet je dit zelf regelen. Hoe vaak mag jezelf (gratis) verblijven in je vakantiehuis?

Sommige recreatieparken geven een huurgarantie af. Zoek uit of dit realistisch is. En dan zijn er nog de regeltjes die per vakantiepark verschillen. Zoek goed na wat je rechten en plichten zijn. Zo legt Frank de Groot van Vakantiemakelaar uit: “Onbeperkt wonen in je eigen vakantiehuis mag niet overal. Bij Center Parcs is het zelfs helemaal niet toegestaan om gratis in je vakantiehuis vakantie te vieren. Bij Landal GreenParks mag dat wel, maar maximaal zes weken per jaar.”

Daarnaast is het belangrijk om volledig duidelijk te hebben wat je precies koopt. Op sommige vakantieparken koop je alleen het vakantiehuis, maar niet de grond waar deze op staat. Dit gaat meestal via een erfpachtregeling of je betaalt huur voor de grond. Zoek uit wat er precies in het contract wordt vastgelegd. Stel, het vakantiepark zegt de huur van de grond op. Moet jij dan op eigen kosten het vakantiehuis laten verwijderen? Als dit niet het geval is, wat gebeurt er dan met jouw vakantiehuis? Zorg dat duidelijk is of je het vakantiehuis zelf weer mag verkopen. En waar je dan rekening mee moet houden wat betreft de huur of erfpacht van de grond.

Bron foto: Landal Strand Resort Ouddorp (Zuid-Holland) Bungalowparkoverzicht.nl

De zoektocht naar een vakantiehuis

Je weet nu welk vakantiehuis je zoekt en je zoektocht kan beginnen. Mocht je nu een vakantiehuis hebben gevonden, neem dan een eigen makelaar mee. De koop van een vakantiehuis werkt hetzelfde als de aankoop van een eigen woning. Er wordt vaak ook onderhandeld over de verkoopprijs en daarbij speelt het onderhoud van het vakantiehuis een grote rol. Dit verschil is ook duidelijk zichtbaar in het rapport van het NVM. In 2019 stond een vakantiehuis gemiddeld 530 dagen te koop. In 2020 was dit 386 dagen. Daarbij moet opgemerkt worden dat 25% van het aanbod binnen een half jaar van eigenaar wisselt. En dat eveneens 25% van het aanbod meer dan drie jaar te koop staat. Het lijkt erop dat met name vakantiehuizen die niet goed onderhouden zijn langer te koop staan.

Een vakantiehuis kopen is vooral een afweging van veel zaken

Onze conclusie is dat het kopen van een vakantiehuis vooral een afweging is van heel veel verschillende zaken. Wil je vooral zelf kunnen genieten van een plek om je even terug te trekken of zie je het meer als een investering? Oftewel, blijft bij de koop van een vakantiehuis altijd realistisch en zorg dat je alle kosten meemeent in je berekeningen. Zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Helaas weten we niet wat er gebeurt als de corona-maatregelen versoepeld worden en iedereen naar het buitenland op vakantie wil? Maar het kopen van een vakantiehuis blijft populair, aangezien er voor de corona-crisis al een enorme groei te zien was. Bovendien speelt ook mee dat steeds meer banken een negatieve spaarrente hanteren.

Checklist voor het kopen van een vakantiehuis

Juridische mogelijkheden (Grondsituatie)

 • Koop je het vakantiehuis en huurt de grond waarop het huis staat? Of koop je het vakantiehuis en ook de grond? Of koop een vakantiehuis met een recht van opstal voor het vakantiehuis.
 • Wat kun je financieren en hoe wil je dit gaan doen?

Lees ook: Financiering vakantiehuis

Ligt het vakantiehuis op een vakantiepark?

 • Check dan welke beheersbijdrage je jaarlijks moet betalen voor het onderhoud van het vakantiepark.
 • Geeft het vakantiepark een huurgarantie af? Voor hoelang geven ze deze garantie? Zoek uit of dit realistisch is, want soms is deze al bij de koopprijs inbegrepen. Wat gebeurt er na deze periode?
 • Mag jezelf gratis in je vakantiehuis vakantie vieren? Hoe vaak mag jezelf gebruik maken van je eigen vakantiehuis? Mag je ook in het hoogseizoen verblijven?
 • Koop je het vakantiehuis inclusief inventaris en inboedelpakket? Hoe vaak moet de inventaris vervangen worden? Wie betaalt deze kosten? Wat zijn hiervan de kosten?
 • Hoe is de staat van het gehele vakantiepark. Oogt het verzorgd, wordt het ook echt gebruikt voor recreatie verhuur? Hoe is de staat van de parkvoorzieningen? Hoe scoort het vakantiepark op de diverse beoordelingswebsites?
 • Hoe is de staat van het vakantiehuis. Neem je eigen makelaar mee!
 • Als je het vakantiehuis wilt verkopen, hoe is dit geregeld?
 • Lees altijd alle documenten goed door.

Lees ook: Locatie vakantiehuis

Ligt het vakantiehuis niet op een vakantiepark of op een kleinschalig terrein zonder centraal verhuur?

 • Bekijk het bestemmingsplan (dit kun je opvragen bij de gemeente).
 • Klopt de bestemming van recreatie verhuur van het vakantiehuis? Mag je het jaarrond verhuren? Zitten er beperkingen op? Check dit bij de gemeente.
 • Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Is er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt?
 • Hoe is de bereikbaarheid? Is het vakantiehuis goed bereikbaar met de auto en ook met het openbaar vervoer?
 • Zijn er activiteiten in de buurt, zoals een zwembad, sportvoorzieningen of een recreatievijver? Zeker als je gaan verhuren kan dit een plus zijn.
 • Biedt het vakantiehuis voldoende privacy?
 • Hoe is de staat van het vakantiehuis. Neem je eigen makelaar mee!
 • Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig?
 • Wat is eventueel centraal geregeld, is er een goede vereniging van eigenaren? Wat zijn hiervan de jaarlijkse kosten?
 • Vraag naar de bezettingsgraad van het vakantiehuis.

Lees ook: Locatie vakantiehuis

Naast de bovengenoemde punten is het ook belangrijk dat jij je afvraagt of je het huis puur voor eigen gebruik wilt kopen of dat je het gaat verhuren? Bij verhuur moet het vakantiehuis ook worden schoongemaakt, hoe geef je gasten toegang, waar kunnen gasten met vragen terecht en met wie kunnen ze contact opnemen als er wat stuk is? Is er een tuin, wie doet dan het onderhoud? En op welk platform bied jij je vakantiehuis aan? Wat zijn hiervan de kosten?

Wat zijn de bijkomende kosten?

Als je vakantiehuis op een vakantiepark staat heb je parkkosten, maar daarnaast kan je ook te maken krijgen met bijkomende kosten zoals brand– en opstalverzekering, onroerendezaakbelasting, toeristenbelasting en rioolheffing.

Verkoop van je vakantiehuis

Er worden diverse type vakantiehuizen aangeboden, zoals houten chalets en (houtskelet)woningen of een andere bouwwijze. Deze (houtskelet)woningen zijn veelal goed gebouwd, waardoor de onderhoudskosten lager zullen uitvallen. Een houten chalet of stacaravan heeft daarentegen toch meer onderhoud nodig. Koop je een mooi vakantiehuis op een vakantiepark, dat verder niet ontwikkeld wordt, dan kan dit bij de verkoop ook meewegen in de verkoopprijs. Ook de bezettingsgraad speelt vaak mee in de verkoopprijs.

Oftewel, blijft bij de koop van een vakantiehuis altijd realistisch, informeer je goed en zorg dat je alle kosten meeneemt in je berekeningen. Zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Bron foto: Hof van Salland (Overijssel) Bungalowparkoverzicht.nl

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.