Een vakantiehuisje kopen: dit moet je weten!

De markt voor recreatiewoningen is volop in beweging en kent interessante ontwikkelingen. Na een periode van hoge verkoopcijfers tijdens de coronajaren is het aantal transacties in 2023 flink afgenomen, terwijl de prijzen juist stijgen. De gemiddelde vraagprijs blijft toenemen en ook regionale verschillen spelen een belangrijke rol. Daarnaast zorgen veranderingen in wet- en regelgeving, zoals de verhoging van overdrachtsbelasting en geplande hervormingen in box 3, voor nieuwe aandachtspunten bij de aankoop van een vakantiehuis.

In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de koop van een vakantiehuis en geven we je een aantal zaken ter overweging, wanneer je de aankoop van een vakantiehuis overweegt.

Algemene informatie over de vakantiewoning markt

De markt voor recreatiewoningen heeft een flinke dip doorgemaakt in 2023. Na de topjaren 2021 en 2022 is het aantal verkopen flink gedaald. Vorig jaar wisselden 3.718 vakantiehuisjes van eigenaar, wat maar liefst 34% minder is dan in 2022. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de NVM naar de Nederlandse markt voor recreatiewoningen. Ondanks de terugval in verkopen, blijven de prijzen op peil. Sterker nog, ze zijn zelfs een beetje gestegen! De gemiddelde prijs voor een recreatiewoning kwam in 2023 uit op 228.000 euro.

Het lijkt erop dat vooral de duurdere vakantiehuisjes in trek zijn. Meer dan de helft (53%) van alle verkochte recreatiewoningen kostte meer dan 200.000 euro.

Recreatiewoningmarkt: Stabiel aanbod, stijgende prijzen

De markt voor recreatiewoningen laat wel een interessante ontwikkeling zien. Het aantal te koop staande huisjes is ongeveer gelijk gebleven, met zo’n 1.400 woningen bij NVM-makelaars begin 2024. Dat is flink meer dan tijdens de coronaperiode, toen het aanbod 40% lager lag. Door minder verkopen en meer aanbod is de markt wat evenwichtiger geworden. De NVM Krapte-indicator steeg van 2,8 naar 4,5 in 2023. Toch blijft het een verkopersmarkt, want pas boven de 5 is er echt sprake van een gezonde balans.

Opvallende prijsstijging

Wat opvalt, is de forse toename van de gemiddelde vraagprijs. Begin 2023 vroegen verkopers gemiddeld €327.000 voor hun recreatiewoning. Een jaar later is dat bedrag gestegen naar €366.000, een stijging van bijna 12%! Deze prijsstijging roept wel vragen op. Als je kijkt naar wat kopers daadwerkelijk betalen, lijkt er een groeiende kloof te ontstaan tussen wat verkopers vragen en wat kopers bereid zijn te betalen.

Maar de gekte van de coronajaren is voorbij en we zien een markt die langzaam normaliseert, terwijl de prijzen nog steeds flink stijgen. Het wordt interessant om te zien hoe dit zich verder zal ontwikkelen!

Grote regionale verschillen

De verschillen tussen de provincies zijn groot. De meest populaire regio’s zijn daarentegen al jaren hetzelfde: Zeeland, het kustgebied van Noord-Holland, de Veluwe en de Waddeneilanden. In de meest populaire regio’s is een vakantiehuis gemiddeld het duurst. Zo betaal je het meest per vierkante meter op de Waddeneilanden en Zeeland. Op de Waddeneilanden is nu niet veel te koop en door de Zeeuwse Kustvisie die in 2017 is ondertekend, is het bouwen van nieuwe vakantieparken in Zeeland wel lastiger geworden.

Financiering van een vakantiehuis en box 3

Als je een vakantiehuis wilt kopen, bepaal dan eerst je budget. Hierbij spelen veel meer zaken een rol dan alleen de verkoopprijs van het vakantiehuis. Maak daarom een overzicht van de totale te verwachten kosten. Zoals overdrachtsbelasting, courtage, notariskosten, de vaste lasten van het huis, onderhoudskosten, verzekeringen, reiskosten en beheersbijdrage.

Er zijn plannen om het box 3-stelsel te hervormen. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om vanaf 2027 een nieuw stelsel in te voeren, waarbij belasting wordt geheven op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement op vermogen. Neem deze ontwikkelingen van box 3 mee in je overweging bij de aankoop van een vakantiewoning, aangezien ze van invloed kunnen zijn op de belasting die je hierover betaalt.

Overdrachtsbelasting op een vakantiehuis

Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een vakantiehuis verandert. Waar deze in het verleden 2% was, geld nu een tarief van 10,4%. Dus ook een chalet of stacaravan die je koopt op een vakantiepark en waarbij je de grond bijvoorbeeld huurt of pacht.

Dan zit er nog verschil in hoe het vakantiehuis wordt verkocht. Wordt het huis vrij op naam opgeleverd, dan betaalt de verkoper de overdrachtsbelasting. Bij nieuwbouwprojecten is de situatie weer anders. Het kan zijn dat er dan een vrijstelling is van de overdrachtsbelasting, maar dat je wel 21% BTW moet afdragen. Zoek dus uit wat van toepassing is op het vakantiehuisje dat jij wil aanschaffen.

De locatie van een vakantiehuis

De populaire regio’s, zijn het duurst. Dit heeft zo zijn voors en zijn tegens. Enerzijds zijn dit ook de populaire regio’s als het gaat om de verhuur van vakantiehuizen. Dit maakt het makkelijker om een hogere bezettingsgraad te realiseren. Anderzijds waarschuwen makelaars dat het moeilijker is om een hoger rendement te behalen op de duurdere vakantiehuizen. Door de trend om de vakantiehuizen steeds luxer en groter te maken, gaan hier ook hogere kosten mee gepaard. Een hoog rendement is dan vaak lastiger.

En natuurlijk is locatie niet alleen een financiële kwestie. Wanneer je een vakantiehuis wil kopen met het idee om daar zelf ook regelmatig tijd door te brengen, dan moet dit natuurlijk ook op een plek zijn waar jij je prettig voelt. Sommige willen een huis aan het strand, terwijl anderen graag vertoeven in het bos. Wellicht spelen andere eisen ook een rol, zoals de reistijd en bereikbaarheid. Het is aan te raden je wensen en bedenkingen wat betreft locatie op een rijtje te zetten.

Wil jij je vakantiehuis gaan verhuren, dan is het belangrijk om te onderzoeken wat jouw huurder prettig vindt. Het is slim om een klein marktonderzoek te doen als je een locatie op het oog hebt. Zoek uit welke toeristen er naar deze bestemming komen en waarom ze juist kiezen voor deze regio. Past dit bij de eisen die jij aan je vakantiewoning stelt? En is dat allemaal mogelijk in de regio die jij op het oog hebt?

Vakantiehuis midden in de natuur is populair

In Nederland is het zo geregeld dat de meeste vakantiehuizen zijn gelegen op een vakantiepark. Deze gebieden zijn aangemerkt voor recreatief gebruik. Buiten deze gebieden is het vrij lastig om een vakantiehuis te vinden. Vaak komt het wel voor dat er bij een woonhuis op het erf een huisje ligt dat je kunt verhuren. Maar dan moet je wel het huis erbij kopen. Een huisje dat echt alleen midden in het bos ligt is vrij uniek in Nederland.

Vakantiehuis op een vakantiepark

Wie een vakantiehuis op een vakantiepark koopt, moet met een aantal zaken rekening houden. Zo kan het verplicht zijn om een inventaris en een inboedelpakket af te nemen. Je bent dan beperkt in het kiezen van je eigen inrichting. Vraag ook naar de beheersbijdrage! Deze kosten zijn bedoeld voor het onderhoud van het vakantiepark. Hoe is de verhuur geregeld? Neem dit het vakantiepark van je over of moet je dit zelf regelen. Hoe vaak mag jezelf (gratis) verblijven in je vakantiehuis?

Sommige recreatieparken geven een huurgarantie af. Zoek uit of dit realistisch is. En dan zijn er nog de regeltjes die per vakantiepark verschillen. Zoek goed na wat je rechten en plichten zijn. Zo legt Frank de Groot van Vakantiemakelaar uit: “Onbeperkt wonen in je eigen vakantiehuis mag niet overal. Bij Center Parcs is het zelfs helemaal niet toegestaan om gratis in je vakantiehuis vakantie te vieren. Bij Landal GreenParks mag dat wel, maar maximaal zes weken per jaar.”

Daarnaast is het belangrijk om volledig duidelijk te hebben wat je precies koopt. Op sommige vakantieparken koop je alleen het vakantiehuis, maar niet de grond waar deze op staat. Dit gaat meestal via een erfpachtregeling of je betaalt huur voor de grond. Zoek uit wat er precies in het contract wordt vastgelegd. Stel, het vakantiepark zegt de huur van de grond op. Moet jij dan op eigen kosten het vakantiehuis laten verwijderen? Als dit niet het geval is, wat gebeurt er dan met jouw vakantiehuis? Zorg dat duidelijk is of je het vakantiehuis zelf weer mag verkopen. En waar je dan rekening mee moet houden wat betreft de huur of erfpacht van de grond.

De zoektocht naar een vakantiehuis

Je weet nu welk vakantiehuis je zoekt en je zoektocht kan beginnen. Mocht je nu een vakantiehuis hebben gevonden, neem dan een eigen makelaar mee. De koop van een vakantiehuis werkt hetzelfde als de aankoop van een eigen woning. Er wordt vaak ook onderhandeld over de verkoopprijs en daarbij speelt het onderhoud van het vakantiehuis een grote rol. Een recreatiewoning staat gemiddeld iets langer dan 7 maanden te koop. Dat is ruim twee maanden meer dan in het voorgaande jaar.

Een vakantiehuis kopen is vooral een afweging van veel zaken

Onze conclusie is dat het kopen van een vakantiehuis vooral een afweging is van heel veel verschillende zaken. Wil je vooral zelf kunnen genieten van een plek om je even terug te trekken of zie je het meer als een investering? Oftewel, blijft bij de koop van een vakantiehuis altijd realistisch en zorg dat je alle kosten meemeent in je berekeningen. Zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Checklist voor het kopen van een vakantiehuis

Juridische mogelijkheden (Grondsituatie)

  • Koop je het vakantiehuis en huurt de grond waarop het huis staat? Of koop je het vakantiehuis en ook de grond? Of koop een vakantiehuis met een recht van opstal voor het vakantiehuis.
  • Wat kun je financieren en hoe wil je dit gaan doen?

Ligt het vakantiehuis op een vakantiepark?

  • Check dan welke beheersbijdrage je jaarlijks moet betalen voor het onderhoud van het vakantiepark.
  • Geeft het vakantiepark een huurgarantie af? Voor hoelang geven ze deze garantie? Zoek uit of dit realistisch is, want soms is deze al bij de koopprijs inbegrepen. Wat gebeurt er na deze periode?
  • Mag jezelf gratis in je vakantiehuis vakantie vieren? Hoe vaak mag jezelf gebruik maken van je eigen vakantiehuis? Mag je ook in het hoogseizoen verblijven?
  • Koop je het vakantiehuis inclusief inventaris en inboedelpakket? Hoe vaak moet de inventaris vervangen worden? Wie betaalt deze kosten? Wat zijn hiervan de kosten?
  • Hoe is de staat van het gehele vakantiepark. Oogt het verzorgd, wordt het ook echt gebruikt voor recreatie verhuur? Hoe is de staat van de parkvoorzieningen? Hoe scoort het vakantiepark op de diverse beoordelingswebsites?
  • Hoe is de staat van het vakantiehuis. Neem je eigen makelaar mee!
  • Als je het vakantiehuis wilt verkopen, hoe is dit geregeld?
  • Lees altijd alle documenten goed door.

Ligt het vakantiehuis niet op een vakantiepark of op een kleinschalig terrein zonder centraal verhuur?

  • Bekijk het bestemmingsplan (dit kun je opvragen bij de gemeente).
  • Klopt de bestemming van recreatie verhuur van het vakantiehuis? Mag je het jaarrond verhuren? Zitten er beperkingen op? Check dit bij de gemeente.
  • Welke voorzieningen zijn er in de buurt? Is er bijvoorbeeld een supermarkt in de buurt?
  • Hoe is de bereikbaarheid? Is het vakantiehuis goed bereikbaar met de auto en ook met het openbaar vervoer?
  • Zijn er activiteiten in de buurt, zoals een zwembad, sportvoorzieningen of een recreatievijver? Zeker als je gaan verhuren kan dit een plus zijn.
  • Biedt het vakantiehuis voldoende privacy?
  • Hoe is de staat van het vakantiehuis. Neem je eigen makelaar mee!
  • Zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig?
  • Wat is eventueel centraal geregeld, is er een goede vereniging van eigenaren? Wat zijn hiervan de jaarlijkse kosten?
  • Vraag naar de bezettingsgraad van het vakantiehuis.

Naast de bovengenoemde punten is het ook belangrijk dat jij je afvraagt of je het huis puur voor eigen gebruik wilt kopen of dat je het gaat verhuren? Bij verhuur moet het vakantiehuis ook worden schoongemaakt, hoe geef je gasten toegang, waar kunnen gasten met vragen terecht en met wie kunnen ze contact opnemen als er wat stuk is? Is er een tuin, wie doet dan het onderhoud? En op welk platform bied jij je vakantiehuis aan? Wat zijn hiervan de kosten?

Wat zijn de bijkomende kosten?

Als je vakantiehuis op een vakantiepark staat heb je parkkosten, maar daarnaast kan je ook te maken krijgen met bijkomende kosten zoals brand– en opstalverzekering, onroerendezaakbelasting, toeristenbelasting en rioolheffing.

Verkoop van je vakantiehuis

Er worden diverse type vakantiehuizen aangeboden, zoals houten chalets en (houtskelet)woningen of een andere bouwwijze. Deze (houtskelet)woningen zijn veelal goed gebouwd, waardoor de onderhoudskosten lager zullen uitvallen. Een houten chalet of stacaravan heeft daarentegen toch meer onderhoud nodig. Koop je een mooi vakantiehuis op een vakantiepark, dat verder niet ontwikkeld wordt, dan kan dit bij de verkoop ook meewegen in de verkoopprijs. Ook de bezettingsgraad speelt vaak mee in de verkoopprijs.

Oftewel, blijft bij de koop van een vakantiehuis altijd realistisch, informeer je goed en zorg dat je alle kosten meeneemt in je berekeningen. Zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je een eigen vakantiewoning kopen in Nederland? Enkele verkoop-partijen

Als je overweegt een vakantiewoning in Nederland te kopen, dan kun je terecht bij de onderstaande vakantiepark-ketens:

  • TopParken: TopParken biedt de mogelijkheid om vakantiewoningen te kopen op 19 vakantieparken verspreid over Nederland. U kunt hier informatie aanvragen en zijn er ook informatiedagen.
  • EuroParcs: EuroParcs biedt de mogelijkheid om vakantiewoningen te kopen op meer dan 50 vakantieparken in binnen- en buitenland.
  • Roompot Vakanties: Roompot biedt diverse vakantieparken met mogelijkheden voor de aankoop van vakantiewoningen.
  • Landal GreenParks: Landal heeft een breed aanbod aan parken waar je vakantiewoningen kunt aanschaffen.
  • Center Parcs: Bij Center Parcs zijn er eveneens opties om een eigen vakantiewoning te kopen.

Het is raadzaam om bij deze ketens navraag te doen naar de specifieke mogelijkheden en voorwaarden voor de aankoop van een vakantiewoning.

 

Welkom op Bungalowpark Overzicht

Op Bungalowpark Overzicht vindt u meer dan 600 vakantieparken en ruim 5000 vakantiebungalows, allemaal op één plek. Waarom eindeloos zoeken? Vergelijk eenvoudig alles op onze gebruiksvriendelijke website. Bespaar tijd en moeite en vind hier uw ideale vakantiepark en perfecte vakantiebungalow.

Nooit meer actie missen?

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.