Bungalowparken hebben een duurzaamheidsbeleid

Dat vakantieparken serieus bezig zijn met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds beter zichtbaar. Grote vakantieparkenketens zoals Landal Greenparks en Center Parcs geven veel aandacht aan het onderwerp in hun communicatie. Maar ook bezoekers kunnen dit direct zien op de vakantieparken: fair trade koffie, duurzaam (biologisch) voedsel en veel aandacht voor het milieu.

ECEAT & Green Key

Daarnaast zijn er vakantieparken die zich aansluiten bij een organisatie als ECEAT of die het internationale Green Key keurmerk te voeren. Eceat is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van duurzaam toerisme in 24 Europese landen. In Nederland is 1 vakantiepark aangesloten bij ECEAT.  Dat is vakantiepark Herperduin in Herpen.

De Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), milieu en de natuur in hun omgeving.

Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot:

 • Opleiding en bewustwording personeel
 • Gebruik van water en schoonmaakmiddelen
 • Afval scheiden en recyclen
 • Energieverbruik
 • Inkoopbeleid
 • Gebruikte bouwmaterialen
 • Maatschappelijke betrokkenheid (MVO)

In Nederland dragen inmiddels 10 vakantieparken het Green Key kenmerk. Hier zit maar één vakantieparken van de grote ketens tussen. Ketens zoals Landal Greenparks en Center Parcs voeren hun eigen duurzaamheidsprogramma’s.

10 Green Key vakantieparken

Center Parcs en duurzaam ondernemen

Center Parcs heeft zichzelf concrete doelen gesteld in het “Nature deserves a break” programma:

 • Biodiversiteit stimuleren
 • Ecologisch verantwoord bouwen
 • Energieverbruik 10% verminderen
 • Uitstoot CO2 verminderen door gebruik van elektrische voertuigen op de parken
 • Verminderen afvalproductie en waterverbruik
 • Groen bewustzijn vergroten bij leveranciers, medewerkers en gasten

Center Parcs heeft een permanent en geïntegreerd beleid en voldoet aan de strengste eisen op het gebied van natuur- en milieubeheer en voert als enige organisatie in de recreatiebranche het ISO 14001 certificaat. Als onderdeel van haar beleid om het groen bewustzijn te vergroten, heeft Center Parcs in juni 2012 de eerste Nederlandse Klimaattop voor en door kinderen georganiseerd: Kids Climate Conference 2012.

Landal GreenParcs en duurzaam ondernemen

Landal Greenparks maakt zich sterk voor de natuur, onze gast en de samenleving en noemt dat “Betrokken Ondernemen”. Binnen de organisatie wordt uitsluitend FSC-gecertificeerd papier gebruikt of voor brochures en andere papieren uitingen, of vervangen door digitale media. Bij de inkoop is sprake van een toenemend aantal Fair Trade of lokale producten en wordt er scherp opgelet dat er geen sprake is van kinderarbeid.

Op parken wordt Fair Trade koffie (Puro) geschonken en staan niet bedreigde vissoorten op de menukaart. Leidingwater wordt op de parken gezuiverd, gekoeld en gebotteld. Dit bespaart transport en vermindert dus de CO2 uitstoot. Vanuit het CO2 uitstoot perspectief worden ook veel producten uit de regio op de menukaart gezet en worden steeds meer elektrische voertuigen ingezet op de parken.

Verder wordt er bij Landal Greenparks veel aandacht besteed aan energiebesparing en het gebruik van duurzame producten, waaronder groene stroom, spaarlampen en waterbesparende douchekoppen. Nieuwe bungalows worden zoveel mogelijk gebouwd met duurzame materialen, zoals bv. de Eco-bungalows op Landal Aelderholt in Drenthe.

Op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen zet Landal zich in voor natuurbehoud middels een samenwerking met Natuurmonumenten en Vogelbescherming Nederland om informatieve activiteiten te organiseren voor haar gasten.

Samen met Nationaal Fonds Kinderhulp wordt kinderen voor wie vakantie minder vanzelfsprekend is, een onvergetelijke ervaring geboden. Met het Longfonds wordt gezorgd voor voldoende vakantiemogelijkheden voor kinderen en volwassenen met een chronische longziekte. Voor hen heeft Landal astma- of COPD-vriendelijke accommodaties.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.