Hoe duurzaam zijn Nederlandse vakantieparken?

Nagenoeg alle vakantiepark organisaties zijn tegenwoordig bezig om vakantieparken duurzamer te maken. Een Green Key certificering speelt hierin een belangrijke rol, maar de vakantiepark organisaties kijken ook naar andere mogelijkheden. Bungalowparkoverzicht was benieuwd wat de verschillende vakantiepark organisaties eigenlijk allemaal nog meer doen om parken te verduurzamen en deed hier daarom uitgebreid onderzoek naar.

Wat is Green Key certificering?

Green Key certificering is het belangrijke internationale keurmerk voor bedrijven die actief zijn in de recreatie- en vrijetijdsbranche. Vakantieparken die in het bezit zijn van dit keurmerk, laten zien dat zij er alles aan doen om het milieu te ontzien, zonder dat zij inleveren op de geboden service aan hun klanten. Goud, zilver en brons zijn de verschillende niveaus van het certificaat, waarbij goud het meest milieuvriendelijke niveau is.

Landal GreenParks en Green Key certificering
Ook Landal GreenParks heeft een duidelijk duurzaamheidsbeleid, wat terug te vinden is op haar website. Ook loopt Landal GreenParks voorop wat betreft de certificering van haar vakantieparken. Want alle Nederlandse en buitenlandse vakantieparken zijn vanaf 2021 Goud Green Key gecertificeerd.

Center Parcs en Green Key certificering
Center Parcs is transparant over het beleid dat zij voeren rondom duurzaamheid en sinds 2020 zijn dan ook alle Center Parcs parken Green Key (goud) gecertificeerd. Daarnaast heeft Center Parcs zich een aantal Goede & Groene Daden gesteld. Zoals 70% minder CO2 uitstoot, 25% minder energieverbruik en 25% minder waterverbruik in 2022. Meer info over de Groene Dade van Center Parcs leest u hier: Centerparcs.nl/nl-nl/duurzaamheid

TopParken en Green Key certificering
Ook bij TopParken is Green Key belangrijk! Zo laat TopParken weten dat ze als hoofddoel heeft om alle TopParken Green Key gecertificeerd te krijgen. De TopParken Recreatiepark Beekbergen, Parc de IJsselhoeve, Park Westerkogge en Résidence De Leuvert zijn nu Green Key.

EuroParcs – Droomparken en Green Key certificering
Europarcs heeft de vakantieparken van Droomparken overgenomen. Ook Europarcs geeft aan, dat duurzaam en maatschappelijk ondernemen belangrijk is bij Europarcs! Alle EuroParcs vakantieparken zijn daarom ingericht om de natuur zo min mogelijk te belasten. Deze inspanning heeft geleid dat Resort De Wije Werelt, Resort Veluwemeer, Recreatiepark Noordwijkse Duinen en de Woudhoeve beloond zijn met het Green Key keurmerk.

Roompot en Green Key certificering
Roompot heeft de Qurios vakantieparken overgenomen en deze 6 vakantieparken zijn Green Key gecertificeerd. Ook Duinresort Dunimar is Green Key!Op Roompot Water Village zijn alle bungalows gasloos.

RCN Vakantieparken en Green Key certificering
RCN Vakantieparken geeft aan, duurzaamheid als een speerpunt te zien! Vandaar dat alle Nederlandse RCN Vakantieparken in het bezit zijn van het Green Key Goud keurmerk.

Molecaten Green Key certificering
Bij Molecaten zijn vijf vakantieparken Green Key gecertificeerd, namelijk: Landgoed Ginkelduin, Noordduinen, Waterbos, Rondeweibos en Wijde Blick. Molecaten doet geen verdere uitspraken over eventuele vakantieparken die hierop gaan volgen.

Op Roompot Water Village zijn alle bungalows gasloos.

Gasloze vakantiewoningen

Voor nieuwbouwhuizen geldt sinds 1 juli 2018 een aardgasverbod en in 2050 moet de hele woningvoorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Deze gasloze verplichting is bij de vakantiepark organisaties ook niet onopgemerkt gebleven.

Landal GreenParks
Ook Landal GreenParks is de optie voor gasloze bungalows aan het onderzoeken. Zo heeft Landal op Twenhaarsveld in Holten een bungalow losgekoppeld van het gas en zorgt een warmtepomp voor warmte. Op Mont Royal in de Zuid-Duitse Moezelvallei zijn 74 energieneutrale bungalows gebouwd, die ook gasloos zijn.

Het is een hele uitdaging om alle vakantiebungalows los te maken van gas of gasloos te bouwen en soms blijkt dit in de praktijk niet haalbaar te zijn. Op vakantiepark de Vers stonden de bomen bijvoorbeeld de zonnepanelen in de weg en maakten de waterpompen teveel lawaai. Door deze zwaarwegende argumenten heeft de gemeente Boxmeer besloten gebruik te maken van de uitzonderingsregel waardoor de nieuwe appartementen toch aan het gas mogen.

Roompot
Roompot heeft recent Water Village geopend, waar alle bungalows gasloos zijn. Roompot laat weten dat gasten hier veel waarde aan hechten en het duurzame karakter van de bungalows als een toegevoegde waarde zien.

RCN Vakantieparken
Ook RCN heeft gasloze bungalows op RCN de Schotsman en laat weten dat RCN verwacht dat alle bungalows in de toekomst verplicht gasloos moeten zijn.

Europarcs
Bij Europarcs zijn alle Tiny Houses gasloos. De huisjes beschikken over zonnecollectoren.

Een Tiny House op Europarcs De Zanding

Wat doen vakantieparken nog meer aan duurzaamheid?

Om de vakantieparken meer te verduurzamen kijken de vakantiepark organisaties ook naar andere alternatieven. Onder andere Center Parcs en Landal GreenParks zijn hier erg mee bezig.

Center Parcs
Bij Center Parcs wordt bijvoorbeeld ook geïnvesteerd in het verduurzamen van de centrale gebouwen. Op dit moment is Center Parcs aan het bekijken of men op de Eemhof cottages kan ombouwen tot energieneutrale cottages. Op het nieuwe park Allgäu zijn alle cottages al energieneutraal en bij de grote vernieuwing van 7 Center Parcs parken, wordt het grootste deel (85%) van de investeringen besteed aan het vernieuwen en verduurzamen van de cottages.

Een ander mooi voorbeeld is de warmtekrachtkoppeling die op dit moment gebouwd wordt op De Vossemeren. De verwachting is dat deze maatregel de ecologische voetafdruk van De Vossemeren verlaagt met zo’n 900 ton CO2, wat overeenkomt met de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 100 gezinnen. De warmtekrachtkoppeling op de Vossemeren is overigens een pilotproject.

Vanaf 2020 gaat Center Parcs ook over op 100% groene energie. Daarnaast organiseren ze, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, elk jaar de Kids Climate Conference en geven ze veel voorlichting aan kinderen en ouders over het behoud van de natuur. Alle maatregelen bekijken? Bezoek dan de website van Center Parcs.

Landal GreenParks
Landal GreenParks loopt wat betreft duurzaam ondernemen ver vooruit. Deze vooruitstrevende rol is dan ook niet onopgemerkt gebleven bij consumenten, want Landal GreenParks heeft maar liefst drie jaar op rij (2019, 2020 en 2021) de Sustainable Brand Index in de categorie Travel en Leisure gewonnen.

Dus mag Landal GreenParks zich ook dit jaar weer het meest duurzame reismerk van Nederland noemen. Landal Reeuwijkse Plassen heeft zelfs toestemming van de overheid gekregen om tijdelijk, als tienjarig experiment, zelf de energie uit zonnepanelen op te slaan op het vakantiepark. De besparing die dat oplevert, geeft de ruimte om te investeren in warmtepompen en dat maakt de vakantiebungalows op dit Landal park zeer energiezuinig.

Nog enkele mooie voorbeelden zijn: Landal GreenParks gebruikt 100% groene energie, de folie van de linnenpakketten wordt hergebruikt en het wegwerpservies is sinds 2017 van biologisch afbreekbaar materiaal. Voor alle extra duurzame investeringen verwijzen we u naar de website van Landal.nl.

Roompot
Roompot heeft tijdens de grootschalige restyling, die 30 miljoen heeft gekost, water- en energiebesparende maatregelen getroffen in de bungalows. Roompot neemt ook extra initiatieven waaronder de Koos Foundation, waarmee ze gezinnen die het moeilijk hebben een fijne vakantie bezorgen. Elk jaar doet men mee aan World Cleanup Day. Daarnaast zijn nagenoeg alle parklocaties voorzien van een EV oplaadpunt. Op de menukaart staan meer vegetarische opties, duurzame vis en serveert Roompot fairtrade koffie. Uiteraard wordt de afval gescheiden, en gebruikt men geen disposable plastics meer

Topparken
Bij TopParken ligt voor nu de prioriteit op het behalen van de Green Key certificatie voor alle parken. Zodra men hierin is gegroeid gaat TopParken ook kijken naar andere duurzame maatregelen. Wel zijn ze bezig om LED verlichting te installeren in alle huisjes en zijn de kranen en toiletten reeds voorzien van waterbesparende elementen. Daarnaast krijgen de gasten uitleg over het scheiden van afval en dienen zij voor het restafval een munt aan te schaffen. Plastic wordt apart verzameld en door een particulier bedrijf afgevoerd. Bekijk op de website van Topparken wat zij verstaan onder duurzaam ondernemen.

Individuele parken
Naast de grote vakantiepark organisaties zijn er ook individuele vakantieparken die een uitstekend duurzaamheidsbeleid hebben. Zo draait Park Molenheide op 100% groene energie, dat wordt geleverd door een naastgelegen boerderij, die middels een vergistingsinstallatie biogas opwekt. Een uniek project, waarvoor Park Molenheide veel lof ontvangt.

RCN Vakantieparken
RCN heeft overal waterbesparende douches en daar waar mogelijk maken ze duurzame keuzes, zoals het graven van een recreatiemeer in plaats van het aanleggen van een zwembad. Meer informatie vindt u ook op de website van RCN.

EuroParcs Noordwijkse Duinen

Duurzaam op vakantie – steeds belangrijker

In 2015 deed Bungalowparkoverzicht eerder onderzoek naar het duurzame imago van vakantieparken onder vakantiegangers. Toen bleek dat duurzaamheid voor vakantiegangers slechts een geringe rol speelde bij de keuze voor een vakantiepark. Als gevolg deden vakantieparken daarom zelf ook maar weinig aan duurzaamheid (slechts 22% was toen Green Key gecertificeerd).

Anno 2019 is duurzaamheid veel belangrijker voor vakantiegangers. Dit merken ze ook bij Center Parcs en Roompot. Met name de Duitse gasten zijn al een stapje verder en het meest kritisch als het op duurzaamheid aankomt. Want niet alleen een schone bungalow is belangrijk, ook een duurzaam imago is voor vakantiegangers een belangrijke reden om voor een bepaald vakantiepark te kiezen. Het gevolg is dat vakantieparken daarom steeds meer aandacht schenken aan de duurzaamheid van hun vakantieparken.

Conclusie

Alle grote vakantiepark organisaties zijn goed op weg om hun beleid te verduurzamen. Het behalen van het Green Key certificaat is voor alle vakantieparken hierin erg belangrijk.

Bij Landal GreenParks zijn alle vakantieparken Green Key gecertificeerd. Bij Center Parcs zijn alle Nederlandse Center Parcs parken vanaf 2020 Green Key.

Veel aandacht gaat ook uit naar energieneutrale vakantiewoningen en het verduurzamen van de centrale gebouwen. Het verduurzamen van de bestaande bungalows is een lastige opgave. Bij nieuwe vakantiehuisjes is energieneutraal nagenoeg de standaard.

Gerelateerde items

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.