Onderzoek toeristenbelasting 2022

In 2022 verhoogt wederom ruim helft van Nederlandse gemeenten de toeristenbelasting

Ga je dit jaar op vakantie in Nederland? Dan betaal je bovenop de kosten van je onderkomen een bedrag aan toeristenbelasting. Gemeenten mogen voor zichzelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen én zo ja, welk tarief zij hiervoor rekenen. Zo kan het gaan om een vast tarief of een percentage van de overnachtingsprijs. 

Aangezien gemeenten elk jaar de tarieven mogen verhogen of verlagen, zet Bungalowparkoverzicht.nl jaarlijks de veranderingen op een rij. Zo weet jij precies waar je aan toe bent als je op vakantie gaat in eigen land. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in 2022? Je vindt ze hieronder!

Tarieven lopen op tot wel € 11,29 per persoon, per nacht

Doordat Nederlandse gemeenten zelf de hoogte van de toeristenbelasting mogen bepalen, zijn er onderling grote verschillen te zien. Momenteel heffen 305 van de 344 gemeenten belasting bij toeristen. De gemeenten waar het tarief per persoon en per nacht het hoogst ligt zijn:

 1. Amsterdam: € 11,29
 2. Ouder-Amstel: € 8,90
 3. Landsmeer: € 8,29
 4. Rotterdam: € 7,70
 5. Haarlemmermeer: € 7,17
 6. Utrecht: € 7,11
 7. Zaanstad: € 7,10
 8. Almere: € 5,92
 9. Houten: € 5,92
 10. Westland: € 5,92

De gemeenten Hulst (€ 0,65), Hoeksche Waard (€ 0,70), Renswoude (€ 0,75) en Barendrecht (€ 0,75) heffen daarentegen de laagste tarieven.

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met de onderstaande code:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62552e7b1d521"></iframe>Bron: <a href="https://www.bungalowparkoverzicht.nl">Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Landelijke tarief nu gemiddeld € 2,03

In 2022 is het gemiddelde tarief 5,2% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Momenteel betaal je in Nederland gemiddeld € 2,03 per persoon per nacht, terwijl dit bedrag in 2021 nog op € 1,93 lag.

Bij 181 van alle Nederlandse gemeenten is het tarief verhoogd. Vijf van deze gemeenten verdubbelden dit jaar zelfs het tarief. 

Nog eens 24 andere gemeenten voerden een verhoging door van minimaal 20%. 

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met de onderstaande code:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62552eaabbe5a"></iframe>Bron: <a href="https://www.bungalowparkoverzicht.nl">Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Gemeente Uithoorn sterkste stijger

De sterkste stijging is in Uithoorn: hier ben je ‘s zomers flink wat extra geld kwijt aan toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, namelijk € 3,00 in plaats van € 1,08. Buiten het hoogseizoen ligt het tarief in 2022 wel lager: € 1,10. Een jaar eerder werd er nog één tarief gehanteerd voor het gehele jaar.

Ook in de gemeente Heerenveen is het tarief fors gestegen, van € 1,00 naar € 2,35. De 10 gemeenten met de grootste tariefverhoging zijn:

 1. Uithoorn (+177,8%)
 2. Heerenveen (+135%)
 3. Oldenzaal (+125,4%)
 4. Leidschendam-Voorburg (+100%)
 5. Wijchen (+100%)
 6. Boxtel (+98%)
 7. Leeuwarden (+65%)
 8. Reimerswaal (+53,8%)
 9. Scherpenzeel (+49,6%)
 10. Bergen op Zoom (+44,9%)

Vier gemeenten voeren in 2022 voor het eerst toeristenbelasting door: Amersfoort, Achtkarspelen, Dongen en Koggenland. Gouda heeft in 2022 weer toeristenbelasting ingevoerd na hier vorig jaar eenmalig van af te zien. Op deze manier wilde de gemeente de door corona getroffen toerismesector tegemoet te komen.

In 125 gemeenten betaal je hetzelfde tarief als een jaar eerder. Slechts 39 gemeenten heffen nog altijd helemaal geen toeristenbelasting. 

Friesland grootste stijger van Nederlandse provincies

Van alle provincies stijgt de toeristenbelasting gemiddeld het sterkst in Friesland, namelijk met 9,5%. Dit komt vooral door de hoge toename van de tarieven in de steden Heerenveen en Leeuwarden. Naast Friesland is ook in Zuid-Holland (7,5%) en Zeeland (6,7%) de toeristenbelasting fors gestegen in 2022.

Groningen is de enige provincie waar een stijging is uitgebleven ten opzichte van 2021. Deze provincie kende van 2020 naar 2021 wel nog een aanzienlijke toename van 9,8%.

Je kunt de kaart op je eigen website zetten met de onderstaande code:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6255333651024"></iframe></iframe>Bron: <a href="https://www.bungalowparkoverzicht.nl">Bungalowparkoverzicht.nl</a>

Fusie gemeenten pakt voor toerist duurder uit

Het aantal gemeenten is in Nederland dit jaar afgenomen na diverse fusies. Door de fusering valt in enkele voormalige gemeenten de toeristenbelasting duurder uit. 

Vooral in de voormalige gemeente Weesp moeten toeristen vanaf de fusie met Amsterdam flink in de buidel tasten. Waar tot de fusering van 24 maart 2022 geen toeristenbelasting betaald hoefde te worden in Weesp, worden nu de Amsterdamse prijzen gehanteerd (€ 11,29).

Toeristen in Purmerend zijn ook een stukje duurder uit sinds Beemster onderdeel is geworden van de gemeente. Het tarief is hier namelijk gelijkgetrokken aan dat van Beemster in 2021, waarmee het voor toeristen in Purmerend 65 cent hoger is geworden. 

Verder hanteert de nieuwe gemeente Maashorst – die bestaat uit Landerd en Uden – een tarief van € 1,20 in 2022. Dit is gelijk aan het tarief dat Landerd hanteerde in 2021, maar in Uden betaalden toeristen vorig jaar nog helemaal geen toeristenbelasting.

In de nieuwe gemeente Dijk en Waard is sprake van zo’n zelfde situatie. Met een bedrag van € 1,00 is het tarief aangehouden van de voormalige gemeente Langedijk. De vroegere gemeente Heerhugowaard – de andere gemeente die behoort tot Dijk en Waard – zag als op zichzelf staande gemeente af van het heffen van toeristenbelasting.

Cuijk, Boxmeer, Mill & Sint-Hubert, Sint-Anthonis en Grave zijn sinds dit jaar samengevoegd tot de gemeente Land van Cuijk. Hierbij zijn de tarieven in 2022 echter nog afzonderlijk bepaald voor de voormalige gemeenten.

Onderzoeksmethode

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van het overnachtingstarief, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. Om gemeenten eerlijk te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden.

 • Soort accommodatie: hotel
 • Aantal sterren: 3
 • Overnachtingstarief: 118,43* (Consumentenprijsindex voor accommodaties, bron: CBS)
 • Aantal overnachtingen: 1
 • Leeftijd toerist: volwassen
 • Tijd van het jaar: hoogseizoen

Voor het onderzoek is rekening gehouden met de 344 gemeenten die Nederland heeft per 24 maart 2022, toen Weesp bij Amsterdam is gevoegd. Voor de voormalige gemeenten binnen Land van Cuijk (Cuijk, Boxmeer, Mill & Sint-Hubert, Sint-Anthonis en Grave) zijn de tarieven nog apart bepaald voor 2022. De aparte tarieven zijn terug te vinden in de visual “Tarieven toeristenbelasting 2022 per gemeente”.

Onderzoeksverantwoording

Bungalowparkoverzicht.nl doet een jaarlijks onderzoek naar de toeristenbelasting in Nederland. Onderzoeksdata is handmatig verzameld op basis van gemeentelijke- en (decentrale) overheidswebsites. Vervolgens is de data aangevuld aan de hand van cijfers van het CBS.

Bij de gemeenten die een percentage van de overnachtingsprijs hanteerden in plaats van een vast bedrag, is uitgegaan van een gemiddelde overnachtingsprijs. Deze wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de consumentenprijsindex voor accommodaties (CBS). Hierdoor kunnen de gemeentelijke en gemiddelde tarieven van 2022 licht afwijken van 2021.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.