Toeristenbelasting 2024

“Bijna twee op de drie gemeenten verhogen dit jaar de toeristenbelasting”

Overnacht je in een hotel in eigen land? Dan betaal je gemiddeld € 2,34 per persoon per nacht aan toeristenbelasting, bovenop de prijs van de kamer. Dit is 8,1% meer dan vorig jaar, toen dit nog € 2,16 was. Hoeveel belasting je precies betaalt, verschilt per gemeente. Zo hoef je in sommige kleine gemeenten helemaal geen belasting te betalen, terwijl dit bedrag in grote gemeenten als Amsterdam (€ 16,76 per persoon, per nacht), Utrecht (€ 9,38), Rotterdam (€ 8,71) en Den Haag (€ 6,00) juist flink kan oplopen.

Gemeenten bepalen jaarlijks hoeveel toeristenbelasting zij heffen, waardoor de tarieven ook elk jaar kunnen veranderen. Bungalowparkoverzicht.nl brengt jaarlijks in kaart hoe hoog de belastingtarieven zijn en of deze zijn gewijzigd ten opzichte van een jaar eerder. 

Hoogste toeristenbelasting in Amsterdam

Momenteel betaal je in 307 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting. Voor een overnachting in onze hoofdstad betaal je het meest aan extra belastingen, net als een jaar eerder. Ook in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel ben je als toerist relatief veel geld kwijt bij een nachtje weg. De duurste Nederlandse gemeenten zijn als volgt:

 1. Amsterdam (€ 16,76)
 2. Ouder-Amstel (€ 9,50)
 3. Landsmeer, Zoetermeer, Utrecht (€ 9,38)
 4. Rotterdam (€ 8,71)
 5. Haarlemmermeer (€ 8,43)
 6. Zaanstad (€ 7,54)
 7. Almere, Houten, Westland (€ 6,70)
 8. Leidschendam-Voorburg (€ 6,05)
 9. Den Haag (€ 6,00)
 10. Weststellingwerf, Land van Cuijk (€ 5,36)

In 35 gemeenten hoeven toeristen geen belasting te betalen voor een overnachting, waaronder Meppel, Nieuwkoop en Laren. Vorig jaar waren dit er nog 36: Zoeterwoude voerde dit jaar toeristenbelasting in met een bedrag van € 3,00 per persoon per nacht.

Het Utrechtse Renswoude en het Zuid-Hollandse Barendrecht hanteren momenteel het laagste tarief: € 0,75. Ook in Culemborg (€ 0,80), Hulst en Rijssen-Holten (beide € 0,95) ligt het bedrag relatief laag. 

Benieuwd hoe hoog het tarief per gemeente is? Dat vind je terug in onderstaande kaart.

Wijdemeren grootste stijger

216 Nederlandse gemeenten voerden dit jaar een verhoging door in het tarief voor toeristenbelasting. Gemiddeld steeg het tarief in ons land met 8,1%.

In het Noord-Hollandse Wijdemeren was de sterkste stijging: een toename van maar liefst 165,2%. Hier betaal je dit jaar € 3,50, terwijl het vorig jaar nog op € 1,32 lag. ​​Ook in twee andere gemeenten was minstens een verdubbeling van het tarief. De gemeenten met de grootste tariefverhoging zijn:

 1. Wijdemeren (+165,2%)
 2. Zoetermeer (+143,8%)
 3. Stichtse Vecht (+100%)
 4. Dordrecht, Drimmelen (+75%)
 5. Wijk bij Duurstede, Someren (+66,7%)
 6. Baarle-Nassau (+51,1%)
 7. Raalte, Olst-Wijhe (+50%)
 8. Diemen (+49,8%)
 9. Amstelveen (+48,3%)
 10. Delft (+47,5%)

Het Noord-Brabantse Loon op Zand is de enige gemeente waar het tarief juist verlaagd is, namelijk van € 3,00 in 2023 naar € 2,50 in 2024. 

Provinciaal: sterkste stijging in Zuid-Holland

In Zuid-Holland steeg het gemiddelde tarief voor toeristenbelasting dit jaar met 13,1%. Dit is de sterkste toename van alle provincies. Toeristen betalen nu gemiddeld € 3,05 in plaats van € 2,69 vorig jaar. 

Ook in de provincie Utrecht was er een grote toename in het belastingtarief te zien: +11,6%. Toeristen betalen hier dit jaar gemiddeld € 2,70 per nacht aan belasting bovenop de prijs van hun accommodatie. 

Noord-Hollandse gemeenten hanteren in 2024 gemiddeld het hoogste tarief: € 3,51 per nacht, een stijging van 11,3% ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddelde wordt vooral opgeschroefd door de buurgemeenten Amsterdam, Ouder-Amstel, Landsmeer en Haarlemmermeer.

In Overijssel en Drenthe zijn toeristen gemiddeld het minste kwijt, namelijk € 1,51 per nacht. Groningen was de provincie met de laagste toename in het belastingtarief dit jaar (+0,4%).

Onderzoeksmethode

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren voor de toeristenbelasting, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van de overnachtingskosten, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. 

Om gemeenten eerlijk te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden:

 • Soort accommodatie: hotel
 • Aantal sterren: 3
 • Overnachtingstarief: € 134,07 (Consumentenprijsindex voor restaurants en hotels, bron: CBS)
 • Aantal overnachtingen: 1
 • Leeftijd toerist: volwassen
 • Tijd van het jaar: hoogseizoen

Bij de gemeenten die een percentage van de overnachtingsprijs hanteerden in plaats van een vast bedrag, is uitgegaan van een gemiddelde overnachtingsprijs. Deze wordt jaarlijks vastgesteld op basis van de consumentenprijsindex voor accommodaties (CBS). Hierdoor kunnen de gemeentelijke en gemiddelde tarieven van 2024 licht afwijken van 2023.

In het onderzoek zijn alle 342 gemeenten meegenomen die Nederland per 1 januari 2024 heeft. De voormalige gemeenten van Voorne aan Zee (Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne) hanteren, ondanks de gemeentelijke herindeling, nog steeds aparte tarieven voor toeristenbelasting. Voor berekeningen en in de kaartjes zijn deze deelgemeenten daarom los behandeld.

Onderzoeksverantwoording

Bungalowparkoverzicht.nl doet een jaarlijks onderzoek naar de toeristenbelasting in Nederland. Onderzoeksdata is handmatig verzameld op basis van gemeentelijke- en (decentrale) overheidswebsites en aangevuld met data van het CBS.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.