Vakantie tijdens corona: Zo hebben Nederlanders het ervaren

Voor veel mensen verliep de zomer- en herfstvakantie dit jaar anders dan gepland. Door de coronacrisis en alle maatregelen werden oorspronkelijke vakantieplannen verplaatst of afgezegd. Daardoor viel het aantal Nederlanders dat in eigen land op vakantie ging hoger uit dan ooit. Hoe hebben deze vakantiegangers hun binnenlandse vakantie uiteindelijk ervaren? Wat beviel hen het meest, en wat viel juist tegen tijdens het verblijf in eigen land? Met deze vragen ging BungalowparkOverzicht.nl op onderzoek uit. Zij ondervroegen hierbij ruim duizend Nederlanders.

Vakantie in eigen land: zo hebben we het ervaren

De Nederlanders die dit jaar hun vakantie in eigen land vierden, blijken hier achteraf opvallend positief over. Zo beviel bij de helft van de Nederlanders de vakantie in eigen land beter dan verwacht (50,1 procent). Voor een groot deel van de Nederlanders verliep de vakantie grotendeels zoals vooraf ingeschat (43,8 procent). Bij 6,1 procent van de vakantiegangers beviel het tripje binnen de landsgrenzen juist minder goed dan verwacht. 

Nederlanders zijn vooral te spreken over de natuur die zij aantroffen tijdens hun binnenlandse vakantiebestemming. Opvallend: ook de Nederlanders die dit jaar van plan waren een wereldreis of een buitenlandse stedentrip te maken, noemen de Nederlandse natuur als meest positieve verrassing. 

Er zijn echter ook zaken die tegenvielen tijdens de vakantie binnen Nederland. Zo zegt 37,4 procent van de Nederlanders dat het weer minder goed beviel dan verwacht (of gehoopt).

Positieve ervaringen per provincie

De ene provincie is de andere niet en dat blijkt ook uit hoe Nederlanders hun (onverwachte) binnenlandse vakantie ervaren hebben. Een vakantie in Friesland pakte dit jaar het meest boven verwachting uit. Ruim 60 procent van de Nederlanders die hier tijdens de coronacrisis hun vakantie spendeerde, heeft dit positiever ervaren dan van te voren ingeschat. Ook bij Groningen (58,8 procent) is dit percentage hoog. In Noord-Brabant lag dit percentage het laagst (41,4 procent).

Vakantie in Nederland: eenmalig of voor herhaling vatbaar?

Mede door de coronacrisis vertoefden extra veel Nederlanders de zomer- en herfstvakantie in eigen land. Ondanks dat deze vakantie voor veel mensen onverwacht was, blijken veel van hen nu de smaak te pakken te hebben. Ruim zeven op de tien ondervraagden overweegt om volgend jaar ook weer een binnenlandse vakantie boeken. Iets minder dan 22 procent van de vakantieliefhebbers weet nog niet of zij volgend jaar opnieuw een vakantie in eigen land zullen boeken, en 6 procent wil in 2021 liever niet in Nederland vakantie vieren.

Buitenlandse vakanties: dit hebben we dit jaar gemist

Bijna de helft van de Nederlanders die een vakantie in eigen land heeft gevierd, was oorspronkelijk van plan in het buitenland op vakantie te gaan. Vooral zonvakanties (31,1 procent), familievakanties in vakantieparken (14,8 procent), actieve vakanties (14,5 procent) en kampeervakanties (11,8%) kwamen te vervallen.

De meeste Nederlanders die hun buitenlandse reis dit jaar hebben afgezegd, zijn van plan deze op een later moment in te halen (85,2 procent).

Onderzoeksmethode

Door de coronacrisis pasten veel Nederlanders hun vakantieplannen aan in 2020. Hierbij werd een andere bestemming gekozen of werd de vakantie verplaatst of gecanceld. BungalowparkOverzicht.nl wilde het sentiment omtrent de zomer- en herfstvakantie in kaart brengen. Hierbij werden 1.015 Nederlanders gevraagd naar hun ervaringen: hoe was de onverwachte vakantie in eigen land uiteindelijk bevallen?

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.