Vlinders spotten tijdens uw vakantie

Vlinders, er zullen maar weinig mensen zijn, die deze vrolijk gekleurde gevleugelde insecten niet mooi vinden! Er zijn veel soorten vlinders die u vaak spontaan spot, tijdens een wandeling door de natuur. Maar wist u ook dat er in Nederland diverse gebieden zijn, die zeer vlinderrijk zijn. Hier kunt u, al wandelend, (bijzondere) vlinders spotten. Leuk als uitstapje, zeker tijdens uw vakantie. Interesse? We hebben de mooiste vlinderrijke gebieden in Nederland op een rij gezet, inclusief een vakantiepark in de directe omgeving.

Als u van wandelen houdt, dan is het absoluut een aanrader om een wandeling te maken door een van de onderstaande vlinderrijke gebieden in Nederland.

Vlinders spotten in Zuid-Limburg

Een van de mooiste vlinderrijke gebieden van Nederland vindt u op de Sint-Pietersberg, in Zuid-Limburg. De aarde is hier zeer kalkrijk, wat voor bijzonder bloemrijke graslanden zorgt. Deze bijzondere graslanden zijn dan weer zeer in trek bij gewone alsook zeldzame vlinders. Zeker in de zomer wemelt het hier van vlinders. Bijzondere soorten zijn: de koninginnenpage en de sleedoornpage. De Sint-Pietersberg is vrij toegankelijk. Aanrader is het volgen van de groene wandelroute, start Luikerweg 80, Maastricht.

Vlinders spotten op Ermelosche heide

De Ermelosche heide is, zoals de naam al doet vermoeden, een groot heidegebied, tussen Staverden en Ermelo. Het gebied is vrij toegankelijk en als u vlinders wil spotten, dan kunt u dit het beste doen als de heide in bloei staat. Dit is tussen begin augustus en half september. De heide kleurt dan niet alleen schitterend paars, ook stikt het hier van de kleine vlinders zoals het heideblauwtje en de heivlinder. Een prima startpunt is de schaapskooi: Postweg (navigatie Drieërweg 130, Ermelo)

Het Dwingelderveld is een vlinder walhalla

Het Dwingelderveld is een heidegebied afgewisseld met kleine vennen en bossen. Door deze grote variatie is het gebiedt zeer in trek bij vlinders. Een aanrader is om uw zoektocht naar vlinders te beginnen bij het bezoekerscentrum (Benderse 22, Ruinen). Niet alleen kunnen ze u vertellen wat de beste vlinder spot locaties zijn, ook is er een kleine vlindertuin met informatie over de vlinder. Zeker met kinderen leuk en leerzaam om te bezoeken.

West-Terschelling: Spot de duinparelmoervlinder

Op zoek naar rust, natuur, strand en bijzondere vlinders? Dan moet u op West-terschelling zijn. Het gevarieerd duinenlandschap is namelijk een walhalla voor vlinders. De verschillende wandel- en fietsroutes voeren u door de duinen en tijdens deze tochten kunt u zomaar de zeldzame kleine parelmoer- en de duinparelmoervlinder spotten, die op slechts enkele plekken in Nederland nog voorkomen. Wilt u zeker zijn dat u deze vlinders herkent, download de gratis vlindermee-app voor iPhone en Android.

Vlinder spotten op de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is het bekendste natuurgebied van Nederland en vooral bekend als leefgebied voor groot wild. Maar de Hoge Veluwe is ook een prima leefgebied voor vlinders. Diverse gewone soorten komen er voor, maar ook zeldzame soorten, zoals de kleine heivlinder en de bosparelmoervlinder, die enkel en alleen nog maar voorkomen op de Veluwe. De bosparelmoervlinder, vindt u aan bosranden en op de overgang van bos en heide. De kleine heivlinder vindt u op de zuidelijke Veluwe, op de open grasvlaktes.

Op de Veluwe liggen veel vakantieparken –  zoek hier een geschikt vakantiepark

Westerwolde is een vlinderparadijs

Het gebied tussen Westerwolde en Sellingen is een echt vlinderparadijs! Dit heeft Westerwolde en haar omgeving te danken aan de bloeiende waterkant van de rivier de Ruiten Aa, die door dit gebied stroomt. Bovendien is het gebied ook zeer divers. Zo vindt u er kleine heidevelden, vennen, bossen, weilanden en akkers, alle op zeer korte afstand van elkaar gelegen. Ideaal als habitat voor vlinders. Zeldzame soorten die u hier kunt spotten, zijn het veenbesblauwtje, de bruine vuurvlinder en het heideblauwtje.

Vlinders spotten in De Groote Peel

De Groote Peel is een gebied, met tientallen bijzondere diersoorten, waaronder het dikkopje en het spiegeldikkopje. Het spiegeldikkopje komt overigens alleen nog maar hier voor! De beste tijd om deze bijzondere vlinder te spotten is in juli en de kans dat u deze vlinder spot is erg groot. Zeker als het mooi weer is! Hiervoor hoeft u ook niet van de wandelpaden af te wijken. Het startpunt van de verschillende wandelroutes is bij het bezoekerscentrum aan de Moostdijk 15, in Ospel. Naast het spiegeldikkopje zijn er ook talrijke ‘algemenere’ vlindersoorten te zien.

Vlinders spotten: Wat heeft u nodig?

In principe heeft u niet veel nodig. Als u goed kijkt, komt u al een heel eind. Het spreekt voor zich dat u rustig moet blijven, anders heeft u ook grote kans dat u de vlinders verjaagt. Ook een mooie warme dag is een vereiste! Wilt u zeker zijn van de namen van de vlinders die u spot, dan kunt u de gratis vlindermee-app downloaden voor iPhone en Android.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.