Vlinders spotten tijdens uw vakantie

Vlinders, er zullen maar weinig mensen zijn, die deze vrolijk gekleurde gevleugelde insecten niet mooi vinden! Er zijn veel soorten vlinders die u vaak spontaan spot, tijdens een wandeling door de natuur. Maar wist u ook dat er in Nederland diverse gebieden zijn, die zeer vlinderrijk zijn. Hier kunt u, al wandelend, (bijzondere) vlinders spotten. Leuk als uitstapje, zeker tijdens uw vakantie. Interesse? We hebben de mooiste vlinderrijke gebieden in Nederland op een rij gezet, inclusief een vakantiepark in de directe omgeving.

Als u van wandelen houdt, dan is het absoluut een aanrader om een wandeling te maken door een van de onderstaande vlinderrijke gebieden in Nederland.

Vlinders spotten op Ermelosche heide

De Ermelosche heide is, zoals de naam al doet vermoeden, een groot heidegebied, tussen Staverden en Ermelo. Het gebied is vrij toegankelijk en als u vlinders wil spotten, dan kunt u dit het beste doen als de heide in bloei staat. Dit is tussen begin augustus en half september. De heide kleurt dan niet alleen schitterend paars, ook stikt het hier van de kleine vlinders zoals het heideblauwtje en de heivlinder. Een prima startpunt is de schaapskooi: Postweg (navigatie Drieërweg 130, Ermelo)

West-Terschelling: Spot de duinparelmoervlinder

Op zoek naar rust, natuur, strand en bijzondere vlinders? Dan moet u op West-terschelling zijn. Het gevarieerd duinenlandschap is namelijk een walhalla voor vlinders. De verschillende wandel- en fietsroutes voeren u door de duinen en tijdens deze tochten kunt u zomaar de zeldzame kleine parelmoer- en de duinparelmoervlinder spotten, die op slechts enkele plekken in Nederland nog voorkomen. Wilt u zeker zijn dat u deze vlinders herkent, download de gratis vlindermee-app voor iPhone en Android.

Westerwolde is een vlinderparadijs

Het gebied tussen Westerwolde en Sellingen is een echt vlinderparadijs! Dit heeft Westerwolde en haar omgeving te danken aan de bloeiende waterkant van de rivier de Ruiten Aa, die door dit gebied stroomt. Bovendien is het gebied ook zeer divers. Zo vindt u er kleine heidevelden, vennen, bossen, weilanden en akkers, alle op zeer korte afstand van elkaar gelegen. Ideaal als habitat voor vlinders. Zeldzame soorten die u hier kunt spotten, zijn het veenbesblauwtje, de bruine vuurvlinder en het heideblauwtje.

Vlinders spotten: Wat heeft u nodig?

In principe heeft u niet veel nodig. Als u goed kijkt, komt u al een heel eind. Het spreekt voor zich dat u rustig moet blijven, anders heeft u ook grote kans dat u de vlinders verjaagt. Ook een mooie warme dag is een vereiste! Wilt u zeker zijn van de namen van de vlinders die u spot, dan kunt u de gratis vlindermee-app downloaden voor iPhone en Android.