Onderzoek toeristenbelasting 2020

“Grote verschillen in toeristenbelasting tussen gemeenten”

Door de coronacrisis worden vliegvakanties massaal geschrapt en zijn Nederlanders vooral op zoek naar vakantiehuisjes en hotels in eigen land. Kortom, voor veel mensen zal de zomervakantie anders verlopen dan normaal.

Een vakantie in eigen land is al snel stukken voordeliger dan een reis naar een ver oord. Toch moeten toeristen – ook bij een binnenlandse vakantie – rekening houden met bijkomende kosten. Neem bijvoorbeeld de toeristenbelasting.

Bungalowparkoverzicht.nl vroeg zich af hoe deze ‘overnachtingstoeslag’ in Nederland per gemeente geregeld is en bracht het in kaart. Al snel werd duidelijk duidelijk dat de tarieven per gemeente sterk verschillen.

Toeristenbelasting in Nederland: zo is het geregeld

In 85% van de Nederlandse gemeenten wordt dit jaar toeristenbelasting geïnd. Het gemiddelde tarief is in deze gemeenten €1,82 per persoon, per nacht. Vaak is dit een vast bedrag per persoon, per nacht. Ook zijn er gemeenten die een variabel tarief hanteren. (klik hier voor meer uitleg)

Omdat er geen vast tarief is in Nederland, verschilt de hoogte van de toeristenbelasting sterk per gemeente. Zo betalen toeristen in Amsterdam met gemiddeld €10,80 significant meer toeristenbelasting bovenop de hotelprijs. Ook in Rotterdam (€7,24) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit.

Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Gelderse Olst-Wijhe het laagste tarief. Bovenop de overnachtingsprijs betaalt een toerist hier €0,50 per persoon, per nacht aan toeristenbelasting. In 54 gemeenten, waarvan Amersfoort, Hilversum en Lelystad de grootste zijn, wordt zelfs geen belasting geheven.

Besparen op kosten: overnachten in buurgemeente

Dit kan een toerist meer dan tien euro schelen per persoon, per nacht. Zo betaal je in Amsterdam €10,80 per persoon, per nacht aan toeristenbelasting terwijl je deze belasting niet verschuldigd bent in buurgemeente Weesp.

Toeristenbelasting: tarieven veranderen per jaar

Elk jaar evalueren gemeenten het tarief van hun toeristenbelasting. In de meeste gevallen kiezen zij ervoor om het bedrag te verhogen. In 2020 deden 195 gemeenten dit (55%). Bij 153 gemeenten bleef het tarief gelijk ten opzichte van 2019 (43%). Slechts 7 gemeenten kozen ervoor om het tarief juist te verlagen (2%). De gemiddelde verhoging van het toeristenbelasting-tarief bedroeg 7,7% in 2020.

Lokaal zijn er echter grote verschillen te zien. Zo zijn er ook gemeenten waar het tarief – relatief gezien – veel sterker steeg, bijvoorbeeld in Aalsmeer (150%) en Velsen (138%). De grootste dalingen vonden plaats in Breda (-22%) en Bronckhorst (-19%).

Ook op provinciaal niveau zijn interessante trends te zien, want niet in elke provincie stijgt het toeristenbelastingtarief even hard. De grootste stijging vond dit jaar plaats in Noord-Holland (18%), gevolgd door Gelderland (11%). Een minimale stijging vond daarentegen plaats in de provincies Flevoland (1%) en Friesland (2%). Kaart: Relatieve toename toeristenbelasting provinciale

Nederlandse toeristenbelasting in Europa op eenzame hoogte

Ook in het buitenland wordt vaak toeristenbelasting geïnd. Van de meest bezochte steden en vakantiebestemmingen in Europa, heeft Amsterdam met €10,80 het hoogste tarief per persoon, per nacht. In Praag en Berlijn is een overnachting ook niet goedkoop: per persoon betaal je hier respectievelijk omgerekend €7,80 en €5,57 toeristenbelasting per nacht.

Op andere topbestemmingen ben je als toerist voordeliger af. Zo wordt er in heel het Verenigd Koninkrijk geen toeristenbelasting geïnd: ook niet in Londen.

Ter vergelijking: de toeristenbelasting in de Nederlandse gemeenten Alblasserdam en Eemnes is hoger dan die in Parijs. Verder betaal je in Barcelona ongeveer hetzelfde bedrag als in Oegstgeest of Vlaardingen en is het tarief in Rome vergelijkbaar met, pakweg, Bergeijk of Aalsmeer.

Onderzoeksmethode

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag hanteren, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van het overnachtingstarief, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist en het aantal overnachtingen. Ook binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren. Om gemeenten te kunnen vergelijken, is de volgende situatie als ‘standaard’ aangehouden.

Onderzoeksverantwoording

Bungalowparkoverzicht.nl heeft het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de grote vraag en interesse naar vakanties in eigen land door de coronacrisis. Onderzoeksdata is verzameld op basis van gemeentelijke- en (decentrale) overheidswebsites. Vervolgens is de data aangevuld aan de hand van cijfers van het CBS en COELO.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.