Wordt 2021 het jaar van de vakantieparken?

De bezoekersaantallen bij de vakantieparken in Nederland zitten de laatste maanden in de lift. Waar in 2020 iedereen nog vooral in afwachting bleef van wat er ging gebeuren rondom corona, lijkt de vakantieganger in 2021 wat meer zekerheid te zoeken. De voorjaarsvakantie was al een groot succes voor verschillende vakantieparken. Alhoewel er niet alleen maar reden tot feest is, want lang niet alle vakantieparken zien de toekomst alleen maar rooskleurig. Een gedeelte van de weggevallen buitenlandse boekingen wordt opgevangen door nieuwe Nederlandse gasten. Maar er blijft een gat in het inkomen van de vakantieparken, vanwege (gedeeltelijke) sluiting van de horeca en wegvallende activiteiten. Wel kent het investeren in een vakantiehuis een duidelijke groei. En de vakantieparken hebben genoeg te bieden. Luxe, kleinschaligheid en duurzaamheid lijken de sleutelwoorden voor deze nieuwe investeringen. En daarmee rijst de vraag: Wordt 2021 het jaar van de vakantieparken?

Corona minder beperkend voor vakantieparken

Vakantieparken hebben alles in zich om onder de corona-maatregelen ook te kunnen functioneren en bezoekers toch een fijne vakantie te bieden. Dat maakt dat veel Nederlanders een huisje in eigen land boeken. Door de afzondering die een vakantiebungalow geeft, is er geen nauw contact met andere bezoekers. De horeca bezorgt aan de huisjes of heeft een afhaalservice en de supermarkt is gewoon open. Bovendien gaat bij verschillende vakantiepark organisaties het animatieprogramma, wel met enkele aanpassingen gewoon door.

Daarnaast lijkt de behoefte om er even tussenuit te kunnen, groter dan ooit. De combinatie van het thuiswerken en de avondklok zorgt ervoor dat mensen zich thuis opgesloten voelen en ernaar verlangen om even tijd op een andere plek door te brengen. Dat bleek wel tijdens de voorjaarsvakantie in februari 2021. Diverse vakantieparken rapporteerden volgeboekt te zijn, terwijl dat niet gebruikelijk is in deze periode van het jaar. De garantie dat een vakantie in een bungalowpark doorgang kan vinden, is voor veel Nederlanders bepalend bij de keuze om een huisje in eigen land te boeken.

En niet alleen wordt er vakantie gevierd in de vakantieparken. De workation groeit ook in populariteit. Even leven in een andere omgeving dan thuis. Buiten de vakanties, wel te verstaan. Er wordt dan gewoon gewerkt of thuisschool gevolgd op de vakantieparken. Veel gezinnen zien het als een mogelijkheid om nieuwe energie op te doen en wat afwisseling van omgeving te hebben. Europarcs spreekt in die context over een nieuwe doelgroep voor hun vakantiehuizen.

Bron foto: www.bungalowparkoverzicht.nl

Vakantieparken in de lift

Nederland telt 368 vakantieparken. (bron: Nationale Inventarisatie Vakantieparken. Meting: januari-december 2020) Deze liggen verspreid over het hele land. Het kustgebied en het grensgebied zijn populaire regio’s en daar is een hogere concentratie te zien van vakantieparken dan in het midden van het land. En het aantal vakantieparken blijft stijgen. Opvallend is dat met name Landal en Roompot enorm in de lift zitten. Waar Landal zich richt op het bouwen van volledig nieuwe vakantieparken, richt Roompot zich op de overname van bijvoorbeeld de kustparken van Qurios. Ook de andere grote namen zijn druk bezig met uitbreiding. Topparken heeft het afgelopen jaar twee campings overgenomen. Europarcs zet vol in op de verkoop van duinvilla’s op Resort Poort van Zeeland. Het is alleen relatief stil bij Center Parcs, die zich vooral richten op het verbeteren van het bestaande aanbod. Daar staat alleen de opening van een nieuw resort in België op de planning: Terhills Resort.

Trends in vakantieland

Volgens onderzoek van de Rabobank komt 70% van de bezoekers van de Nederlandse vakantieparken uit eigen land. Tijdens de voorjaarsvakantie 2021 riepen de vakantieparken zelf dat dit aantal nog hoger is, door corona. Wegblijvende bezoekers uit met name Duitsland werden vervangen door nog meer boekingen uit eigen land. Zoals eerder aangegeven, is er een concentratie van vakantieparken in de kustgebieden en aan de grenzen. Dit blijkt samen te hangen met de populariteit bij met name de Duitsers voor deze regio’s. Ook blijkt uit datzelfde onderzoek van de Rabobank dat men steeds meer luxe wil.

Als laatste blijkt uit dat onderzoek dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen en dat dit tweeledig is. Enerzijds heeft deze duurzaamheid te maken met steeds strenger wordende regels. Afvalvermindering, zonne-energie en waterbesparing zijn thema’s die bij ieder vakantiepark op de agenda staan. Anderzijds verwacht de vakantieganger ook meer op het gebied van ‘goed voor het milieu’. En dit heeft niet alleen met de bouw en techniek van de vakantiehuizen te maken, maar ook met bijvoorbeeld het horeca-aanbod. Waar komen de gebruikte ingrediënten vandaan en is er meer verkrijgbaar dan alleen een vette hap.

Trend: Duurzaamheid en natuur

Het nieuwste paradepaardje van Landal is Landal Waterresort Blocksyl in de Kop van Overijssel. Duidelijk is dat Landal zich op luxe en duurzaamheid richt. Er wordt benadrukt dat het kleinschalige park tegen een Natura2000-gebied aan ligt en dichtbij Nationaal Park Weerribben-Wieden. Die combinatie van natuur en de duurzaamheid van de vakantiehuizen is hét verkoopargument voor dit park. De duurzaamheid uit zich overigens in de zonnepanelen op de bungalows, het gebruik van kalkzandsteen en de gasloze energie-installatie.

Bij Roompot is het mogelijk om te investeren in een ecolodge op het Ecoresort Wijdenes in Noord-Holland. Niet alleen de naam benadrukt de focus op duurzaamheid en natuur. In de omschrijving van het vakantiepark wordt direct gesproken over ‘hoort u de vogels fluiten en het water kabbelen’. En Roompot benadrukt dat de natuurbeleving centraal staat. De ecolodges hebben zonnepanelen, een gasloze energie-installatie en optimale isolatie.

Vakantiehuizen op Landal Waterresort Blocksyl

Trend: Kleinschaligheid en luxe

Er is steeds meer aandacht voor kleinschaligheid en luxe. Zo bewijst ook Resort aan de Maas van Europarcs. Dit vakantiepark adverteert met de nabijgelegen jachthaven en de 9-holes golfbaan. De ligging, aan een zijtak van de Maas, is ideaal. Enerzijds de rust aan het water en anderzijds de nabijheid van het centrum van Kerkdriel, waar veel horeca en winkels liggen. Het vakantiepark adverteert zelf ook met de combinatie van gezellige drukte en de stilte van natuur. Bovendien zijn het allemaal vrijstaande vakantiehuizen waarbij de nadruk wordt gelegd op de luxe-beleving.

Die hang naar kleinschaligheid en luxe is bijvoorbeeld ook terug te zien in het in aanbouw zijnde park Terhills Resort van Center Parcs. Zijn geven de omschrijving: “Kleinschalig en duurzaam gebouwd, cottages tot in de puntjes verzorgd en ingericht met premium materialen en al deze weelde omringd door het water en groen van Nationaal Park Hoge Kempen.” Wat betreft luxe doen zij er nog een schepje bovenop. De nieuwe huisjes hebben een groot terras met BBQ. En sommige cottages hebben een buitensauna en –douche.

Trend: Het tiny house is hip!

Een andere ontwikkelingen op een aantal vakantieparken is de komst van het tiny house. Een trend die ook past bij combinatie van duurzaamheid en luxe. In een tiny house wordt er zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte, vaak door middel van innovatieve techniek. En natuurlijk ziet een tiny house er hip en sfeervol uit. Het design speelt een minstens zo grote rol bij deze ontwikkeling, maar staat wel altijd ten dienste van de duurzaamheid. Bijkomend voordeel is dat de prijs van een tiny house en ook de kosten vaak erg laag zijn. Want lagere energiekosten, lagere onderhoudskosten en minder oppervlak, dus plek voor minder inventaris. Zowel voor de vakantieganger als de investeerder is de opkomst van het tiny house een interessante ontwikkeling. De voorloper en ook marktleider op het gebied van tiny houses is Droomparken.

Tiny house op De Tolplas

Investeren in een vakantiehuis

Er is een groei te zien in de verkoop van vakantiehuizen. Landal Makelaardij rapporteert bijvoorbeeld een groei van 40% in de verkoop van vakantiehuizen in 2020 ten opzichte van het jaar daarvoor. Het lijkt erop dat de coronacrisis hier enige invloed heeft gespeeld. Met of zonder maatregelen, door de aankoop van een vakantiehuis garandeert men zich van een plekje om lekker vakantie te vieren enerzijds. En anderzijds is zo’n vakantiehuis een investering. Ook hier zijn de trends terug te zien. Landal benoemt dat er veel aandacht is voor vrijstaande vakantiehuizen op kleinschalige vakantieparken.

En niet alleen Landal ziet een groei in de verkopen van vakantiehuizen. Second Home, onder andere organisator van de gelijknamige beurs, ziet een flinke groei in de markt. Zij rapporteren dat zelfs bestaande vakantiewoningen op minder goede locaties makkelijk van eigenaar wisselen. De verklaring ligt in een combinatie van de corona-situatie en een lage rentestand, waardoor investeren nog aantrekkelijker wordt.

En Europarcs ziet een bijzondere situatie ontstaan. Veel ouderen die al een tweede huis in een warm land bezitten, gaan voor de aanschaf van een extra vakantiehuis in Nederland. Als reden daarvoor noemen zij wederom de maatregelen rondom corona, maar ook de heruitvinding van Nederland als vakantieland en het feit om dichter bij familie vakantie te kunnen vieren.

Trends op het gebied van investeren in een vakantiehuis

Bij vakantiehuisjes zijn er volgens Second Home en Vakantiemakelaar drie belangrijke trends te herkennen.

  • Als eerste wordt de driegeneratievakantie genoemd. De vakantieparken zien steeds meer dat opa en oma, vader en moeder en kinderen samen op vakantie gaan. Dat vertaalt zich in een groei van de populariteit van grotere vakantiehuizen. Denk hierbij aan huizen voor 8 tot zelfs 20 personen. En die hogere bezettingsgraad, betekent ook een groei in de populariteit om in dit soort grotere vakantiehuizen te investeren.
  • Een tweede trend is de vraag naar duurzame en luxe vakantiehuizen. En niet alleen voor de vakantieganger, maar ook voor de eigenaar van de vakantiehuizen is het belangrijk dat de huisjes zijn gebouwd met duurzame materialen en dat ze energiezuinig zijn. Ook is er veel vraag naar vakantiehuizen met extra luxe, zoals wellnessvoorzieningen, veel ruimte en een open haard.
  • Als laatste ziet Second Home en Vakantiemakelaar ook een groei in de verkoop van bestaande vakantiehuisjes die vervolg uitgebreid gerenoveerd worden. Vaak met als doel om in te spelen op de vraag naar duurzaamheid en luxe.

Negatieve spaarrente maakt investeren nog aantrekkelijker

Dan is er nog een ontwikkeling gaande bij de banken die investeren in een vakantiehuisje nog aantrekkelijker maakt. Namelijk het feit dat steeds meer banken een negatieve spaarrente vragen bij een saldo dat hoger dan 100.000 euro ligt. Dat betekent dat het financieel nog aantrekkelijker wordt om geld te investeren in plaats van het op de bank te laten staan en er ook nog rente over te moeten betalen. Momenteel is de rente bij de meeste banken een half procent, maar de verwachting is dat dit nog wel eens zou kunnen gaan stijgen. De combinatie van een eigen plek om vakantie te vieren met de huuropbrengsten is voor veel spaarders een aantrekkelijker vooruitzicht.

De prijzen van vakantiehuizen

Het is moeilijk om echt inzicht te krijgen in de verschillen tussen de vakantiehuizen die de vakantieparken te koop aanbieden. Een verschil in prijs zal vaak te maken hebben met locatie, luxe en grote van het vakantiehuis. Is het een chalet of is het houtskelet. Daarnaast zijn verschillende vakantieparken die vakantiehuizen aanbieden inclusief inventaris, terwijl andere vakantieparken die optie niet geven. Een globaal overzicht om een indruk te geven:

  • Op het Resort aan de Maas van Europarcs variëren de prijzen tussen de 119.500 euro en de 229.500 euro. Dit is wel een vanaf prijs, exclusief kavel, meubelpakket en tuinaanleg.
  • Roompot zit in ongeveer dezelfde prijsklasse voor Recreatiepark De Tolplas en Ecoresort Wijdenes. Hier start de prijs bij 139.780 euro. Het grootste model is een 6-persoons huisje met een vanaf-prijs van 168.750 euro. Op Recreatiepark De Tolplas zijn de prijzen vergelijkbaar. En daar is het ook mogelijk om een tiny house te kopen met een vanaf-prijs van 85.000 euro. Alle huisjes in Overijssel zijn dan weer wel inclusief inventaris. Zoekt u een luxe vakantiepark? Dan is Veerse Kreek interessant. Hier beginnen de prijzen bij € 249.600,- v.o.n. excl. BTW
  • De huizen van Landal Waterresort Blocksyl staat te koop vanaf 262.500 euro. Hierbij is er ook keuze tussen 2 tot 6-persoons huisjes. Wat naast de prijs opvalt, is het feit dat je bij Landal in veel gevallen wat meer keuze-vrijheid hebt. Zo kun je bij Waterresort Blocksyl kiezen voor een premium huis voor 6 personen of voor een luxe-versie van hetzelfde huis, maar dan voor 4 personen. Op De Drentse Lagune heeft u nu nog volop keuze. Er zijn diverse type comfort- tot luxe-variant te koop en de prijzen beginnen vanaf 239.000 euro ex. BTW v.o.n.

Nieuwe vakantieparken van Landal:

  • Landal Waterresort Blocksyl – verkoop gestart
  • Landal Volendam – verkoop gestart
  • Landal Drentse Lagune  – verkoop gestart
  • Landal Kaap West – verkoop gestart
  • Landal De Wielsche Dreef – verkoop start binnenkort
  • Landal Elfstedenhart – verkoop gestart

Nieuwe vakantieparken bij Roompot:

  • Roompot Park Wijdenes – verkoop gestart
  • Roompot Park Veerse Kreek – verkoop gestart
  • Beach Village Nieuwvliet-Bad – nog enkele huizen te koop
  • De Tolplas – nog enkele huizen te koop
  • Kustpark Zeebad – Roompot plant in 2021 uitbreiding op het bestaande park
  • De Heihorsten – verkoop gestart
  • Park Oudenaarde – verkoop is nog niet gestart
  • Park Groenland – verkoop gestart
  • Largo Resort Duinrand – De start verkoop wordt verwacht in het najaar van 2021.
  • Brielse Kreek – Start verkoop medio 2021

Nieuwe vakantieparken bij Europarcs:

  • Resort aan de Maas – verkoop gestart
  • Vakantiepark De IJssel Eilanden – verkoop gestart
  • Glampingresort Hoge Kempen – verkoop gestart
  • Resort De Koog – verkoop gestart

Meer nieuwe vakantieparken in Nederland

Naast de bovengenoemde vakantieparken zijn er door geheel Nederland meer nieuwe vakantieparken gebouwd en ontwikkeld. Een van deze nieuwe vakantieparken vindt u in Thorn (Limburg) . Heeft u interesse in de koop van een vakantiehuis, dan kunt u kijken op:

  • www.funda.nl/recreatie
  • www.vakantiemakelaar.nl
  • www.landalmakelaardij.nl
  • www.roompotrealestate.nl
  • www.topparkenverkoop.nl/aanbod-vakantiewoningen,
  • https://www.europarcsverkoop.nl/onze-resorts
  • https://www.droomparkenverkoop.nl

Soms staan vakantiehuizen ook te koop bij de reguliere makelaar, zeker als er in het werkgebied van deze makelaar een vakantiepark ligt. Wilt u een vakantiehuis op de Waddeneilanden kopen, dan kunt u het beste contact opnemen met een makelaar op een van deze Waddeneilanden. Ze weten vaak goed wat er te koop komt. Bovendien staan ook hier de vakantiehuizen niet lang te koop.

Een vakantiehuisje kopen: dit moet je weten!

Overweeg je om een vakantiehuis te kopen? Lees dan: Een vakantiehuisje kopen: dit moet je weten! In dit artikel gaan we dieper in op de aanschaf van een vakantiehuis. We geven je een aantal zaken ter overweging, inclusief een handige checklist voor het kopen van een vakantiehuis.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.