Duurzaam op vakantie? 5 tips die verschil maken!

Grote kans dat u regelmatig de term duurzaam leest of erover hoort op de tv. Want willen we de aarde doorgeven aan de volgende generatie, dan zullen we ons (nog) bewuster moeten worden van onze manier van leven en de gevolgen hiervan op onze aarde! In het dagelijks leven proberen we hier rekening mee te houden, maar hoe zit het nu als u op vakantie gaat? Het blijkt dat met een aantal kleine aanpassingen u uw C02-voetafdruk flink kunt verminderen. We geven u vijf eenvoudige tips waardoor u uw vakantie flink kunt verduurzamen.

Op vakantie in Nederland

Het is cliché, maar een vakantie in een van onze buurlanden of nog beter in Nederland is een uitstekende duurzame keuze! Het ligt er natuurlijk aan waar u woont. Woont u in het zuiden, dan bent u natuurlijk sneller in België of Duitsland. Maar ongeacht het land, elk land heeft prachtige (vakantie)streken. Van schitterende stranden op de Wadden en in Zeeland tot fraaie bossen en heuvels in Zuid-Limburg, de Ardennen en de Eifel. Ook Nationale Parken zijn er voldoende. Of wat dacht u van een mooie stad? Oftewel, ook Nederland telt heel veel pareltjes, die u absoluut een keertje bezocht moet hebben.

Wandel en fiets zoveel mogelijk tijdens uw vakantie

De beste keuze om uw C02-voetafdruk te verminderen is, om naar uw vakantieadres te reizen met het openbaar vervoer! Maar dat is een hele uitdaging, aangezien veel vakantieparken (nog steeds) niet goed aangesloten zijn op het openbaar vervoer netwerk. Maar eenmaal op uw bestemming kunt u wel de auto laten staan en kiezen voor de fiets. De meeste vakantieparken hebben fietsverhuur. Spring dus op de fiets, want dit is ook nog eens veel interessanter, aangezien u veel meer ziet. Ook wandelen is een uitstekende keuze en direct ook een prima manier, om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

  • Maak het extra interessant door een van de vele groene apps te downloaden voor op uw telefoon.

Kies voor duurzamer uitjes

Op veel vakantieparken is veel te doen en te beleven, u hoeft er eigenlijk niet op uit! Wilt u er toch op uit, kies dan voor een uitje dat prima met het openbaar vervoer, op de fiets of al wandelend bereikbaar is. Verblijft u vlakbij een natuurgebied of op een van de Waddeneilanden, wat dacht u van een natuurexcursie onder begeleiding van een natuurgids of boswachter? U krijgt de mooiste plekjes te zien en de gids of boswachter vertelt u alles over de natuur en haar bewoners. Ook leuk zijn de natuurspeeltuinen van OERRR, die veelal liggen bij de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Willen uw kinderen graag naar een pretpark, kies dan voor een pretpark met een Green Key certificering.

Beperk je plastic afval en laat niets achter

Trekt u eropuit, zorg er dan voor dat u geen afval achterlaat! Dus snoepwikkels en drankpakjes in de afvalbak en staat deze er niet, neem het dan mee en deponeer het in de eerstvolgende afvalbak. De natuur is zeer kwetsbaar en zeker plastic doet er honderden jaren over voordat het door de natuur is afgebroken. Maar het beste is natuurlijk om plastic te vermijden. Kies voor een herbruikbare (water)bidon en doe uw boterhammen in een boterhamtrommel. Hoe klein de verandering voor u ook is, voor de natuur kan deze aanpassing een groot verschil maken.

  • Wist u dat Landal een aantal parkwinkels heeft, waar u zelf kunt tappen om verspilling van plastic tegen te gaan?

Kies voor een duurzame vakantieparken

Veel vakantieparken zijn goed op weg wat betreft duurzaamheid! Zo zijn alle Nederlandse Center Parcs parken en alle Landal GreenParks parken Goud Green Key gecertificeerd. Roompot heeft zich aangesloten bij World Cleanup Day, dit is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Biedt men duurzame en fairtrade producten aan in de restaurants en gebruikt me geen disposable plastics meer.

Maar ook Marveld Recreatie en ook Resort Maastricht en Safari Resort Beekse Bergen mogen het Green Key label voeren. In België ligt Molenheide, een vakantiepark dat volledig draait op groene energie, opgewekt op een nabijgelegen boerderij.

Zou je eens willen ervaren hoe het is om energieneutraal te leven, dan zijn de 74 energieneutrale bungalows op Landal Mont Royal een uitstekende keuze. Deze bungalows verbruiken niet méér energie dan ze zelf opwekken. De bungalows hebben zonnepanelen en lucht warmtepompen, die zorgen voor de verwarming van de woning, warm water en ze hebben geen gasaansluiting.

Roompot bouwt Water Village, een vakantiepark waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. De bungalows hebben zonnepanelen en worden verwarmd via warmtepompen, zodat er geen gasaansluiting nodig is. Het Roompot park is autoluw en er komen oplaadpalen voor elektrische auto’s. Als beplanting kiest Roompot voor streekeigen beplanting die geen chemische onkruidbestrijding behoeft.

Bereken je vakantie C02-uitstoot

Heeft u uw vakantie geboekt en wilt u weten wat de C02-uitstoot is van uw vakantie? Vul dan de online tool van Milieucentraal in. Hiermee berekent u eenvoudig wat uw uitstoot is en Milieucentraal geeft ook tips om uw vakantie te verduurzamen.

Zet gedurende uw vakantie thuis zoveel mogelijk apparaten uit! Of nog beter: Trek de stekker uit het stopcontact, indien mogelijk. Is de koelkast leeg, zet deze dan ook uit! Laat ook geen lampen branden of gebruik een tijdschakelaar. Heeft u airco, vergeet deze dan niet uit te zetten en draai de verwarming naar beneden.

Al lijken deze kleine aanpassingen op het eerste oog niet veel bij te dragen, noor de natuur kan het een groot verschil maken. Zeker als we deze kleine aanpassingen met zijn allen doen!

Gerelateerde items

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.