Duurzaam op vakantie? 5 tips die verschil maken!

Grote kans dat u regelmatig de term duurzaam leest of erover hoort op de tv. Want willen we de aarde doorgeven aan de volgende generatie, dan zullen we ons (nog) bewuster moeten worden van onze manier van leven en de gevolgen hiervan op onze aarde! In het dagelijks leven proberen we hier rekening mee te houden, maar hoe zit het nu als u op vakantie gaat? Het blijkt dat met een aantal kleine aanpassingen u uw C02-voetafdruk flink kunt verminderen. We geven u vijf eenvoudige tips waardoor u uw vakantie flink kunt verduurzamen.

Wandel en fiets zoveel mogelijk tijdens uw vakantie

De beste keuze om uw C02-voetafdruk te verminderen is, om naar uw vakantieadres te reizen met het openbaar vervoer! Maar dat is een hele uitdaging, aangezien veel vakantieparken (nog steeds) niet goed aangesloten zijn op het openbaar vervoer netwerk. Maar eenmaal op uw bestemming kunt u wel de auto laten staan en kiezen voor de fiets. De meeste vakantieparken hebben fietsverhuur. Spring dus op de fiets, want dit is ook nog eens veel interessanter, aangezien u veel meer ziet. Ook wandelen is een uitstekende keuze en direct ook een prima manier, om kinderen kennis te laten maken met de natuur.

Tip! Maak het extra interessant door een van de vele groene apps te downloaden voor op uw telefoon.

Willen uw kinderen graag naar een pretpark, kies dan voor een pretpark met een Green Key certificering.

Beperk je plastic afval en laat niets achter

Trekt u eropuit, zorg er dan voor dat u geen afval achterlaat! Dus snoepwikkels en drankpakjes in de afvalbak en staat deze er niet, neem het dan mee en deponeer het in de eerstvolgende afvalbak. De natuur is zeer kwetsbaar en zeker plastic doet er honderden jaren over voordat het door de natuur is afgebroken. Maar het beste is natuurlijk om plastic te vermijden. Kies voor een herbruikbare (water)bidon en doe uw boterhammen in een boterhamtrommel. Hoe klein de verandering voor u ook is, voor de natuur kan deze aanpassing een groot verschil maken.

Wist u dat Landal een aantal parkwinkels heeft, waar u zelf kunt tappen om verspilling van plastic tegen te gaan?

Bereken je vakantie C02-uitstoot

Heeft u uw vakantie geboekt en wilt u weten wat de C02-uitstoot is van uw vakantie? Vul dan de online tool van Milieucentraal in. Hiermee berekent u eenvoudig wat uw uitstoot is en Milieucentraal geeft ook tips om uw vakantie te verduurzamen.

Zet gedurende uw vakantie thuis zoveel mogelijk apparaten uit! Of nog beter: Trek de stekker uit het stopcontact, indien mogelijk. Is de koelkast leeg, zet deze dan ook uit! Laat ook geen lampen branden of gebruik een tijdschakelaar. Heeft u airco, vergeet deze dan niet uit te zetten en draai de verwarming naar beneden.

Al lijken deze kleine aanpassingen op het eerste oog niet veel bij te dragen, noor de natuur kan het een groot verschil maken. Zeker als we deze kleine aanpassingen met zijn allen doen!