De Kinderkolonie

De kinderkolonie is een boek van Wil Schackmann, waarin het verhaal wordt verteld van de wezen die in 1824 in de kinderkolonie Veenhuizen arriveerden. Men wilde deze kansarme kinderen opvoeden tot degelijke landarbeiders, maar in de praktijk pakte dat anders uit. In plaats daarvan overheerste armoede, ziekte en sterfte en de kosten liepen veel te hoog op. In 1859 wordt de kinderkolonie door het rijk overgenomen en getransformeerd tot een strafinrichting.

Adres: Stoomweg 3, 9341 TH Veenhuizen
Website: De Kinderkolonie

De voorstelling brengt de wezen tot leven

In 2019 wekte de regisseur Jos Spijkers de geschiedenis van de kinderkolonie tot leven met een gelijknamige theatervoorstelling. De voorstelling wordt opgevoerd in Coco Maria in Veenhuizen, het oude koetshuis van Veenhuizen dat naast de fundamenten van het voormalige Derde Gesticht ligt. Regelmatig vinden hier culturele evenementen plaats. De voorstelling De Kinderkolonie toont op indrukwekkende wijze dat ondanks de goede intenties dit initiatief faalde. Ontdek ook Veenhuizen en de bijzondere geschiedenis van dit dorp. Er zijn vandaag de dag nog ruim 100 indrukwekkende rijksmonumenten te bewonderen, die verwijzen naar het verleden van de kolonie. Er voeren mooie wandelroutes en fietspaden door de natuur en langs de monumenten. Bezoek hier onder meer het Gevangenismuseum, maak een rondrit met de boevenbus, proef van de biertjes van Bierbrouwerij Maallust, en bezoek de Tuinen van Weldadigheid. Het is ook een aanrader om eens een wandeling te maken over het Fochteloërveen.

Bungalowparken nabij De Kinderkolonie

De Norgerberg

In een van de mooiste stukjes van Nederland, in de Kop van Drenthe, ligt de Norgerberg. Of u nu lekker lang of een paar dagen er tussen uit wil, de Norgerberg is een goede keuze!

Lees meer
Molecaten Park ’t Hout

U bent hier op de juiste plek voor zowel rust als vertier. Kinderen kunnen zich uitleven in het buitenzwembad en de binnenspeeltuin. Maar ook de omgeving is schitterend.

Lees meer
Vakantiepark Witterzomer

Witterzomer is gelegen in de bossen, nabij Assen. Een kindvriendelijk vakantiepark waar veel te doen en te beleven is. Ook de omgeving biedt voldoende uitdaging.

Lees meer
Buitenplaats De Hildenberg

Golft u graag, dan zit u op ‘De Hildenberg’ helemaal goed. De Hildenberg beschikt namelijk over een 9-holes golfbaan, voor zowel de beginende als de meer ervaren golfer.

Lees meer
De Roggeberg

RCN de Roggeberg onderscheidt zich van andere vakantieparken vanwege de uitdagende voorzieningen als de ‘Powerfan’ en het grootste palen parcours van Europa.

Lees meer
Speeltuin
Het Drentse Wold

Een echte wandel- en fietsliefhebber? Dan is Het Drentse Wold, gelegen naast een van de grootste bosgebieden van Nederland wat u zoekt.

Lees meer
Vakantiepark De Reeënwissel

De Reeënwissel is ideaal voor natuur- en rust zoekers! Plons in het buitenzwembad, ga paardrijden, mountainbiken en wandel het belevingspad.

Lees meer
Molecaten het Landschap

Rust- en natuurliefhebbers zijn op Het Landschap aan het juiste adres. Trek erop uit en duik nadien in het zwembad of recreatievijver met zandstrand. Heerlijk!

Lees meer
Hunerwold State

Hunerwold State ligt pal naast Nationaal Park Het Drents-Friese Wold, waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Een heerlijk adresje om tot rust te komen.

Lees meer
Villapark Akenveen

Geniet in de Kop van Drenthe van de schitterende natuur én van het gemoedelijke Villapark Akenveen. Met een recreatiemeer, visvijver en een binnen- en buitenspeeltuin.

Lees meer