De Kinderkolonie

De kinderkolonie is een boek van Wil Schackmann, waarin het verhaal wordt verteld van de wezen die in 1824 in de kinderkolonie Veenhuizen arriveerden. Men wilde deze kansarme kinderen opvoeden tot degelijke landarbeiders, maar in de praktijk pakte dat anders uit. In plaats daarvan overheerste armoede, ziekte en sterfte en de kosten liepen veel te hoog op. In 1859 wordt de kinderkolonie door het rijk overgenomen en getransformeerd tot een strafinrichting.

Adres: Stoomweg 3, 9341 TH Veenhuizen
Website: De Kinderkolonie

De voorstelling brengt de wezen tot leven

In 2019 wekte de regisseur Jos Spijkers de geschiedenis van de kinderkolonie tot leven met een gelijknamige theatervoorstelling. De voorstelling wordt opgevoerd in Coco Maria in Veenhuizen, het oude koetshuis van Veenhuizen dat naast de fundamenten van het voormalige Derde Gesticht ligt. Regelmatig vinden hier culturele evenementen plaats. De voorstelling De Kinderkolonie toont op indrukwekkende wijze dat ondanks de goede intenties dit initiatief faalde. Ontdek ook Veenhuizen en de bijzondere geschiedenis van dit dorp. Er zijn vandaag de dag nog ruim 100 indrukwekkende rijksmonumenten te bewonderen, die verwijzen naar het verleden van de kolonie. Er voeren mooie wandelroutes en fietspaden door de natuur en langs de monumenten. Bezoek hier onder meer het Gevangenismuseum, maak een rondrit met de boevenbus, proef van de biertjes van Bierbrouwerij Maallust, en bezoek de Tuinen van Weldadigheid. Het is ook een aanrader om eens een wandeling te maken over het Fochteloërveen.

Bungalowparken nabij

De Kinderkolonie

De Drentse Vennen

Als u op zoek bent naar een rustig vakantiepark, met ruime bungalows die veel privacy bieden en waar ook uw hond welkom is, dan is De Drentse Vennen wat u zoekt.

De Norgerberg

In een van de mooiste stukjes van Nederland, in de Kop van Drenthe, ligt de Norgerberg. Of u nu lekker lang of een paar dagen er tussen uit wil, de Norgerberg is een goede keuze!

Molecaten Park ’t Hout

U bent hier op de juiste plek voor zowel rust als vertier. Kinderen kunnen zich uitleven in het buitenzwembad en de binnenspeeltuin. Maar ook de omgeving is schitterend.

Vakantiepark Witterzomer

Witterzomer is gelegen in de bossen, nabij Assen. Een kindvriendelijk vakantiepark waar veel te doen en te beleven is. Ook de omgeving biedt voldoende uitdaging.

Buitenplaats De Hildenberg

Golft u graag, dan zit u op 'De Hildenberg' helemaal goed. De Hildenberg beschikt namelijk over een 9-holes golfbaan, voor zowel de beginende als de meer ervaren golfer.

Populaire Thema's

Meer inspiratie

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.