De 12 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe

Eropuit in Nederland? Dan is de bestemming voor dit uitstapje zo gekozen: Drenthe! Er is iets speciaals aan deze provincie. De gevarieerde natuurgebieden, de diepe bossen, de charmante dorpjes, de indrukwekkende geschiedenis en natuurlijk vooral ook de mysterieuze hunebedden hebben een grote aantrekkingskracht. Daarnaast zijn er ook leuke pretparken en indrukwekkende musea. Er is ontzettend veel te beleven en te ontdekken. Krijgt u ook meteen zin in Drenthe? Dan bent u hier aan het juiste adres voor meer informatie over de 12 mooiste bezienswaardigheden van Drenthe!

Hunebedcentrum Borger: Duik de prehistorie van Drenthe in!

Een van de grootste attracties van Drenthe zijn natuurlijk de hunebedden. Er hangt een geheimzinnige sfeer rond deze grafmonumenten. Ze werden gebouwd door het Trechterbekervolk met zwerfkeien die in de IJstijd vanuit Scandinavië in Drenthe terechtkwamen. In het Hunebedcentrum Borger leert u alles over de Drentse prehistorie. Daarnaast ligt vlakbij ook het grootste hunebed, de D27. Dit exemplaar is maar liefst 22,6 m lang. Naast het Hunebedcentrum ligt het Oertijdpark, waar u kunt ontdekken hoe onze voorouders leefden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij hun boerderijen. U wandelt hier door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe!

Nationaal Park Dwingelderveld; Bossen, heide en schaapskooien

Op zoek naar stilte en rust? Daarvoor gaat u naar Drenthe. Duik de natuur in van het Nationaal Park Dwingelderveld. Wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt, is dat het hier gaat om het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland. Wilt u alles weten over de planten- en dierenwereld van dit gebied? Dan is het een aanrader om een wandeling te maken onder begeleiding van de boswachter. Tijdens uw ontdekkingstocht door dit natuurgebied is het heel goed mogelijk dat u de Ruiner Schaapskudde of de Dwingelder Schaapskudde tegenkomt; een prachtig gezicht. Het Bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld ligt in het plaatsje Ruinen.

Monumentendorp Orvelte: Ontdek oude ambachten

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Drenthe is het monumentendorp Orvelte. Dit is een van die nostalgische plaatsjes in ons land, waar u een keer geweest moet zijn. Het lijkt wel of u terug in de tijd reist. In dit authentieke esdorp overheerst namelijk de sfeer van de 19de eeuw. Wandel langs karakteristieke boerderijen, laat u verrassen door de gastvrijheid van de inwoners en neem eens een kijkje bij de smederij, houtzagerij of klompenmaker. Oude ambachten komen hier tot leven. Bij Zoo Bizar kunt u een rondleiding volgen langs verschillende dieren. Het is ook leuk om een ritje te maken met de nostalgieke Orvelter paardentram.

Wildlands Adventure Zoo: Dierentuin én pretpark in één!

Op ontdekkingstocht door Drenthe is altijd een groot avontuur. Een bezoek aan Wildlands Adventure Zoo in Emmen doet daar nog een schepje bovenop. Ga op verkenning in de vier leefwerelden met de daarbij behorende dieren en planten: Jungola (jungle), Serenga (savanne), Nortica (het poolgebied) en Animazia met aquaria met tropische vissen en een groot indoor speelparadijs met een piratenschip, Maya-tempel en doolhof. In Wildlands Adventure Zooontdekt u allerlei fantastische dieren, maar daarnaast kunt u ook geweldige avonturen beleven, zoals een spannende rit in de Tweestryd achtbaan, een boottocht over de Rimbula River of beleef de 4D attractie Arctic 1.

Boomkroonpad: Beleef het bos vanaf grote hoogte!

Drenthe is bij uitstek een provincie voor liefhebbers van lekker wandelen en fietsen door de natuur. In de Boswachterij Gieten-Borger vindt u een wel heel speciaal wandelpad, namelijk het Boomkroonpad. Dit is een wandelpad door de boomtoppen. U krijgt hier de kans om de natuur vanuit een ander perspectief te ervaren. U kunt bij het Outdoor Centrum Boomkroonpad in Drouwen echter nog veel meer beleven, zoals het volgen van uiteenlopende andere mooie fiets- en wandelroutes. Er zijn onder andere diverse leuke wandelroutes voor gezinnen met kinderen. Daarnaast vindt u hier ook nog het Speelbos Lorken, waar de kinderen heerlijk kunnen ravotten.

Kamp Westerbork: Indringend en ontroerend

Een van de bezienswaardigheden van Drenthe, die bij iedereen een diepe indruk achterlaat, is Kamp Westerbork. Vanaf deze plek werden in de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd. Kamp Westerbork doet nu dienst als herinneringscentrum om de meer dan honderdduizend slachtoffers nooit te vergeten. Hun namen klinken elke dag op het terrein van Kamp Westerbork, daarnaast worden de namen ook geprojecteerd in het museum. De tentoonstellingen en filmbeelden vertellen de persoonlijke verhalen van slachtoffers. Verder kunt u hier ook de originele barakken en het huis van de kampcommandant bezichtigen. Dit bezoek laat niemand onberoerd!

Nationaal Park Drentsche Aa: Uniek beek- en esdorpenlandschap

Drenthe telt drie nationale parken. Het Nationaal Park Drentsche Aa is er daar een van. Wat dit natuurgebied, met tevens veel landbouwgrond en 21 dorpen, zo speciaal maakt, is dat het hier om een uniek oerlandschap gaat. Zo is de beek de Aa een van de weinige beken en rivieren in ons land die zijn originele loop heeft behouden. Andere unieke kenmerken in het landschap zijn de heidevelden, de houtwallen van de essen en de hooggelegen akkers. Dit beek- en esdorpenlandschap is uniek in Europa. U kunt hier schitterende wandel- en fietstochten maken door bossen, langs veenmeertjes, zandverstuivingen, hunebedden en historische Saksische boerderijen.

Attractiepark Drouwenerzand: Superleuk pretpark voor kinderen tot 12 jaar

Dit all-inclusive attractiepark behoort tot de leukste uitstapjes in Drenthe. U treft hier traditionele attracties, zoals de zweefmolen, botsautootjes en de carrousel, maar ook originele attracties, zoals de Hunebed8baan! Andere toppers zijn het spookhuis, de piratenboot en de familieachtbaan de Spinning Coaster. In totaal zijn er 26 attracties. Bij warm weer biedt het waterplein veel waterpret en verkoeling. Attractiepark Drouwenerzand is een superleuk uitje voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Eten en drinken is inbegrepen in de prijs. Het park is overzichtelijk, zeer betaalbaar en u wordt hier vriendelijk ontvangen!

Gevangenismuseum: Het gevangenisleven door de jaren heen

Een van de unieke bezienswaardigheden in Drenthe is het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Een gedeelte van de gevangenis is nog steeds als zodanig in gebruik. Een ander gedeelte doet nu dienst als het Nationaal Gevangenismuseum. Via een interactieve tentoonstelling kunt u hier alles leren over de geschiedenis van deze gevangenis, die teruggaat tot in de 17de eeuw. U ontdekt welke misdaden de gevangenen door de jaren heen gepleegd hebben en de straffen die hierop volgden. Verder kunt u hier ook cellenblokken, slaapkooien, foltertuigen, een pijnbank, een radbraakkruis en een koepelgevangenis bezichtigen.

Nationaal Park Drents-Friese Wold: Lekker eropuit in de natuur!

Wist u al dat het Drents-Friese Wold na de Veluwe het grootste aangesloten bosgebied van Nederland is? Houdt u wel van een bosrijke omgeving, dan weet u zeker dat u in deze omgeving goed zit. Naast bossen staat het Drents-Friese Wold ook bekend om het stuifzandgebied De Kale Duinen, dat onderhouden wordt door schapen en Schotse Hooglanders. Andere mooie plekjes zijn het Doldersummer- en Wapserveld; een groot heidegebied. Het icoon van dit natuurgebied is de zwarte specht. Het is niet gemakkelijk om deze vogel te spotten, maar soms kunt u hem wel horen. Er lopen veel wandel-, fiets- en mountainbikeroutes door de natuur.

Geopark De Hondsrug: Het enige UNESCO Geopark van Nederland

Naast de drie nationale parken zijn er in Drenthe nog veel meer natuurrijke plekjes die een bezoek waard zijn. Een van die plekken is De Hondsrug, dat door UNESCO is uitgeroepen tot Geopark. Deze heuvelrug strekt zich uit tussen Emmen en Groningen en is 70 km lang. Dit gebied werd gevormd in de voorlaatste ijstijd. Veel grote stenen uit Scandinavië kwamen hier terecht; niet vreemd dat hier de meeste Drentse hunebedden liggen. In Geopark De Hondsrug is van alles te beleven; zoek hunebedden, wandel door het Hunzebos, bezoek het Veenloopcentrum Weiteveen, verken het Bargerveen of ga naar het Veenpark bij Barger-Compascuum.

Drents Museum: Prehistorie, veenlijken en bekende kunstwerken

Nieuwsgierig naar de geschiedenis, tradities en kunst van Drenthe? Dan mag een bezoek aan het Drents Museum in Assen niet ontbreken. In 1854 werd op deze plek al het Provinciaal Museum van Oudheden opgericht. Nu kunt u hier een indrukwekkende collectie bewonderen, onder andere over de prehistorie van Drenthe. Unieke stukken zijn onder meer de veenlijken van het ‘meisje van Yde’ en het ‘paar van Weerdinge’ en de oudste boot ter wereld de ‘Kano van Pesse’. U leert in het Drents Museum eveneens meer over de trechterbekercultuur. Bewonder ook kunstwerken van lokale kunstenaars en van grote namen, zoals Vincent van Gogh en Jan Toorop.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.