Mountainbiken in Nederland? Check deze 10 uitdagende routes

Mountainbike

Mountainbiket u graag? Dan zijn de onderstaande mountainbike regio’s een uitstekende keuze. Want in Nederland, Duitsland en ook in de Ardennen, is er een keur aan uitdagende mountainbike routes. Of u nu een beginner of een gevorderde mountainbiker bent, alleen of met een stel vrienden, de onderstaande mountainbike regio’s zijn schitterend! Zou u toch besluiten om er een gezellig mountainbike weekend van te maken, dan leest u ook welke vakantieparken direct naast of in de buurt van de routes liggen.

1. Zuid-Limburg is een walhalla voor mountainbikers

Zuid-Limburg is een paradijs voor mountainbikers. In totaal ligt er 500 km aan bewegwijzerde MTB-routes, die onderling met elkaar zijn verbonden, aan uw voeten. Maar als we twee MTB-routes mogen aanraden, dan zijn dat de Gulpen en de Vijlen route. De Gulpen route is 26 km lang en door de beklimming van de beroemde Gulperberg is dit een echte uitdaging. Maar ook de Vijlen route, die 580 hoogtemeters telt en 25 km lang is, is een stevige kuitenbijter. Ook voor deze twee routes geldt, dat ze door verbindingsstukken aan andere routes zijn gekoppeld. Interesse in een mountainbike weekendje in Zuid-Limburg? De onderstaande adresjes zijn prima als uitvalsbasis.

2. Mountainbike op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug, met als hoogste punt de Amerongse Berg, is een uitdaging voor elke moutenbiker. In totaal zijn er rondom en op de Utrechtse Heuvelrug negen routes, die alle negen steile klimmetjes, stevige afdalingen en uitdagende bochten bevatten. Van deze routes springen er twee routes uit: De Amerongse- en de Leersumroute, beiden 18 km en alle twee met flink wat hoogtemeters. Naast deze lange routes zijn er ook korte routes en een kinderroute. Goed om te weten; voor deze routes is een vergunningsvignet verplicht.

3. Voor de echte uitdaging moet u naar de Eifel

Zoekt u echte uitdaging, dan moet u naar de Vulkaneifel. Hier ligt niet alleen een mountainbike knooppuntennetwerk van zo’n 750 km, de gehele Vulkaneifel is een aaneenschakeling van flinke afdalingen en steile bergen. Bovendien vindt elk jaar in de tweede week van september, ‘de Vulkanbike Eifel’ marathon plaats. U kunt dan zeven verschillende afstanden fietsen. Goed om te weten: Waar u in Nederland vooral op vaste routes fietst, zijn de routes in Duitsland voorzien van knooppunten en kunt u uw eigen route samenstellen. Natuurlijk zijn er ook uitgestippelde mountainbike routes.

  • Een van deze routes in de ‘Gunderather Runde’, die start nabij Center Parcs Park Eifel.
  • Ook Dormio Eifel Tor en Landal Wirfttal zijn perfect als uitvalbasis voor een mountainbike weekendje.
  • Goed om te weten: Bij de genoemde vakantieparken, helpen ze u graag op weg, als u gaat mountainbiken rondom deze vakantieparken

4. Gravelbiken in Noord- en Midden Limburg

Naast mountainbiken over zandwegen en smalle singeltracks in het bos kun je in Noord- en Midden-Limburg ook terecht op gravel. Deze regio is getekend door de grillen van de Maas. Rondom Arcen en de Duitse grens zijn er flinke hoogteverschillen en heeft de Maas, zeker in Midden-Limburg, door de eeuwen heen veel grind en zand achtergelaten. Het zand, het grind en hoogteverschillen hebben er voor gezorgd dat er uitdagende mountainbike paden liggen die perfect zijn voor gravelbiken. Dus wilt u wel eens wat anders dan mountainbiken door het bos, dan zijn de stoffige of modderige landwegen, de harde gravelpaden en plattelands trails wellicht een leuke afwisseling.

5. De Ardennen is perfect voor een mountainbike weekend

De Ardennen zijn perfect voor een mountainbike weekend. Lekker vlakbij en bomvol uitdaging. Een van de regio’s waar u uitstekend kunt mountainbiken, is de omgeving van Vielsalm. Er ligt hier een routenetwerk van zo’n 300 kilometer aan uw voeten. Als u een cottage boekt op Center Parcs Les Ardennes verblijft u midden in dit mountainbike-paradijs. Het Center Parcs park biedt daarnaast ook volop vertier voor kinderen. Zoekt u een rustig vakantieadresje, kijk dan eens bij Village Les Gottales. Het parkje is gelegen op de top van de St. Jacques, biedt een fantastisch uitzicht en u verblijft in pittoreske vakwerkhuisjes. Ook hier beginnen de routes voor uw voordeur.

6. Mountainbike over het prachtig Texel

Texel is prachtig, met een oneindig zandstrand, bossen, heide en een schitterend duingebied. Schitterend om te wandelen. Maar wist u, dat er op Texel ook prachtig valt te mountainbiken? In totaal heeft Texel ruim 100 kilometer aan routes, die zijn opgedeeld in vier routes, drie kortere en een lange van 80 kilometer. Zeker de route van 80 kilometer, die u over geheel Texel voert, is een echte uitdaging. De routes zijn te herkennen aan het geelzwarte of de blauwwitte bordjes. Het is wel goed om te weten dat De MTB-routes op Texel alleen toegankelijk zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang.

  • Texel heeft een ruim aanbod aan vakantieparken. Gaat u met kinderen? Dan is De Krim of Sluftervallei
    perfect. Gaat u voorkeur uit naar een rustig adresje? Dan kunnen we Beach Park Texel aanraden.

7. Hellendoorn MTB-route: Eén van de mooiste van Nederland

In Hellendoorn en omgeving ligt een van de mooiste mountainbike routes van Nederland. De route heeft een lengte van 18 kilometer, 200 hoogtemeters en voert u over de Sallandse Heuvelrug. Met veel onverharde paden, flinke hoogteverschillen, singletracks, leuk draaiwerk en klimmetjes. De route is gemarkeerd met houten palen met in het paars, het internationale MTB-teken. U kunt starten aan de Grotestraat 281 in Nijverdal. Interesse om er een lange weekendje van te maken?

8. Mountainbiken in het heuvelachtige landschap van Winterberg

Vlak over de grens, op slechts 3,5 uur rijden vanaf Utrecht ligt Winterberg. Niet alleen is dit dorpje perfect voor een wintersport weekend, ook voor mountainbikers is het heuvelachtige landschap van Winterberg een paradijs. Routes zijn er volop, voor beginners alsook voor de geoefende mountainbiker. Daarnaast ligt in Winterberg ook het grootste bikepark van Duitsland. Hier liggen maar liefst 13 parcoursen op u te wachten. Of u nu een beginner bent of u zoekt echte uitdaging, iedereen komt hier aan zijn trekken. Heeft u het parcours afgelegd, dan brengt een van de liften u weer naar boven. Ideaal. Kortom, Winterberg is perfect voor een mountainbike vakantie.

9. Mountainbike van duintop naar duintop

Eindeloos mountainbiken en crossen door de duinen? Dan denken vele al direct aan de Schoorlse duinen. En zeker, de Schoorlse duinen zijn hiervoor perfect. Sterker nog, hier ligt één van de uitdagendste mountainbike parcoursen van Nederland. De route is zo’n 15 kilometer lang en bestaat praktisch uit één singletrack, met veel bochten, los duinzand en uitdagende obstakels. Maar ook forse klimpartijen, met als hoogtepunt de ‘Schoorlse Nok’,één van de hoogste duinen van Schoorl. Je staat dan 48 meter boven NAP! Pittig en een echte uitdaging! Maar eenmaal boven, wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de Noordzee.

  • Wil je er een luxe mountainbike vakantie van maken? Reserveer Landal Berger Duinen
  • Ook Residence Koningshof is een aanrader. Gelegen nabij Nationaal Park de Schoorlse Duinen
  • Het officiële start- en finishpunt van deze route is bij het ‘witte huis’, op de Postweg 2 in Schoorl. Maar u kunt ook vanuit bezoekerscentrum ’t Zandspoor vertrekken.

10. Een ideale mountainbike route voor beginners

Vindt u de bovenstaande vijf mountainbike regio’s wat te zwaar of bent u nog een beginner, dan is de mountainbike route van 37 kilometer in Valkenswaard iets voor u. De route is vlak en voert u voornamelijk door het bos, afgewisseld met asfalt en single tracks. Ideaal voor de beginnende mountainbiker, maar ook voor kinderen die graag kennis maken met mountainbiken, is dit een prima parcours. De route loopt pal langs Center Parcs De Kempervennen en de route is gemarkeerd met groene pijltjes.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.