De 10 mooiste must see in de provincie Utrecht

De provincie Utrecht is altijd een goed idee als vakantiebestemming als u er even lekker tussenuit wil! De ligging centraal in Nederland is ideaal. U hebt vast weleens gehoord van de charme en de bezienswaardigheden in de stad Utrecht, we lichten hier uiteraard enkele hoogtepunten uit, maar er liggen ook leuke verrassingen voor u klaar op andere plekken in deze provincie. Cultuur, historie of lekker actief de natuur in? Wilt u graag weten wat de 10 mooiste bezienswaardigheden in Utrecht zijn en wat er allemaal te beleven valt? Lees dan hier gauw verder!

De stad Utrecht | Bezoek en beklim De Dom

De stad Utrecht, met zijn grachten en historische panden, straalt een en al gezelligheid uit. U treft hier veel leuke kroegjes en restaurants, o.a. in de werfkelders aan de gracht. Maak ook eens een rondvaart of ga waterfietsen op de grachten. Het ultieme hoogtepunt is de Domtoren. Beklim de 465 treden naar 112 m hoog. Een andere tip is het Spoorwegmuseum waar u binnenstapt in het gerestaureerde Maliebaanstation uit 1874. Bewonder o.a. treinen, stoomlocomotieven en een seinhuis. Voor de kinderen is er een techlab, diverse spannende attracties en een speeltuin. Een ander leuk museum om met de kleintjes naartoe te gaan is het Nijntje Museum.

Kasteel De Haar | Een echt sprookjeskasteel!

In het kleine en super bijzondere dorpje Haarzuilens ligt een fantastisch kasteel. Bij de eerste aanblik gelooft u uw ogen bijna niet. Kasteel de Haar is een kasteel, zoals u dat alleen in een sprookje zou verwachten. Het is bovendien het grootste kasteel van Nederland en voor velen ook het allermooiste en indrukwekkendste. Jarenlang deed het kasteel dienst als toevluchtsoord voor de internationale elite. Het is nu ook mogelijk om het kasteel te bezoeken en om door de kasteeltuinen te wandelen met onder meer een hertenkamp en een kasteelvijver. Kortom, een bezienswaardigheid in Utrecht met een echte wow-factor!

De Vechtstreek | Fietsen en varen langs chique landgoederen

Wat ook beslist tot de mooiste bezienswaardigheden van Utrecht behoort, is de Vechtstreek. De rivier de Vecht was in de 17de eeuw een belangrijke handelsroute. Er zijn veel overblijfselen aan de oever van de Vecht te bewonderen die dateren uit deze Gouden Eeuw, zoals imposante landgoederen en kastelen, weelderige tuinen en nostalgische theekoepels. Er lopen prachtige fiets- en wandelroutes door dit gebied, maar ook een boottocht over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen is een geweldige ervaring. Het is ook een aanrader om een kijkje te nemen in Loenen aan de Vecht met een prachtige ophaalbrug. Het centrum heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

De Utrechtse Heuvelrug | Ontdek de Pyramide van Austerlitz

Voor uitstapjes in de natuur in Utrecht moet u op de Utrechtse Heuvelrug zijn. Wandel of fiets hier door de bossen, heidevelden en zandverstuivingen. U vindt hier ook enkele prachtplekjes en bezienswaardigheden, zoals de Pyramide van Austerlitz op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Deze stamt uit 1804 en werd gebouwd als eerbetoon aan Napoleon. Deze bestemming is ideaal voor gezinnen met kinderen, vanwege de grote speeltuin, het lunapark en de prima horecavoorzieningen. U kunt in deze bosrijke omgeving ook fijn wandelen. Andere mooie wandelgebieden zijn De Kaapse bossen in Doorn en de Plantage Willem III in Elst.

De Grebbelinie | Duik de vaderlandse geschiedenis in

Maak tijdens uw verblijf in Utrecht kennis met een stukje indrukwekkende vaderlandse geschiedenis bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum in Renswoude. De Grebbelinie is een waterline die in de 18de eeuw werd aangelegd op de grens tussen Utrecht en Gelderland. Deze verdedigingslinie speelde ook een grote rol in de WOII. In het bezoekerscentrum kunt u via een moderne interactieve tentoonstelling meer leren over de rol van de Grebbelinie in de verdediging van ons land. Verscholen in de natuur liggen hier ook nog overblijfselen van bunkers en forten. U kunt hier bijzondere wandelingen maken of kanoën over het Valleikanaal langs de linie.

Oudewater | Prachtig historisch centrum met een Heksenwaag!

Een echt juweeltje onder de bezienswaardigheden in de provincie Utrecht is de vesting Oudewater. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven en uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Bezoek hier in De Waag het Museum de Heksenwaag. Op deze plek werden van de 16de tot de 18de eeuw ‘heksen’ gewogen. In het laatste weekend van juni vindt in Oudewater jaarlijks het Heksenfestijn plaats. Andere interessante bezienswaardigheden in Oudewater zijn: de St. Michaëlskerk, het 16de eeuwse stadhuis en het Touwmuseum. Tip: volg de 4 km lange wandeling ‘Het Waterlinie-ommetje Oudewater’. Deze wandeling brengt u langs alle hoogtepunten.

Amersfoort | Laat u verrassen door het middeleeuws karakter

Amersfoort is een gezellige stad vol winkels en pleinen met cafés en restaurants, maar het beschikt ook over bijzondere bezienswaardigheden. Maak eens een mooie stadswandeling door het centrum en laat u verrassen door het middeleeuws karakter. Geniet van de aanblik van de prachtige grachten, nostalgische straatjes en historische vakwerkhuizen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Koppelpoort uit 1400, het icoon van de stad. Deze poort maakte deel uit van de oude stadsmuur. Stap hier eens binnen, dat is beslist de moeite waard. Bezoek eveneens het Mondriaanhuis, de Onze Lieve Vrouwetoren en het voormalig concentratiekamp Kamp Amersfoort.

Ouwehands Dierenpark | Heel veel dieren en een te gekke speeljungle!

Wist u dat het Ouwehands Dierenpark in Rhenen de enige dierentuin in ons land is met een pandaverblijf? In Pandasia kunt u reuzenpanda’s bewonderen. Er zijn echter nog veel meer mooie diersoorten te vinden, waaronder bruine beren, ijsberen, wolven, pinguïns, gorilla’s en orang-oetangs. Dit is ook dé plek om unieke witte leeuwen te zien! Een andere goede reden om juist dit dierenpark te bezoeken, is de superleuke overdekte speeljungle RavotAapia van maar liefst 4000 m2 groot en 12 m hoog. Hier leren de kinderen al spelend nog veel meer over het dierenrijk! U kunt ook met de kinderen een leerzame en leuke speurtocht door de dierentuin maken.

De kaasmarkt in Woerden | Hollandse kaastradities worden in ere gehouden

Bij ‘kaasmarkt’ denken de meeste mensen meteen aan Gouda of Alkmaar. Wat velen niet weten is dat u ook een leuke kaasmarkt in de provincie Utrecht kunt vinden. Van begin mei tot eind augustus vindt in Woerden elke zaterdagochtend een traditionele kaasmarkt plaats, waar boerenkaas wordt verhandeld. Hier bent u getuigen van oer-Hollandse tradities, zoals via handjeklap de kaas verkopen. Al sinds 1885 wordt hier boerenkaas verhandeld. In de Cheese Experience in Woerden, het enige nog werkende kaaspakhuis, kunt u een rondleiding volgen en alles leren over Woerden en de kaastraditie. Proeven van de kaas hoort er natuurlijk ook bij!

Vliegbasis Soesterberg | Wandelen over de voormalige landingsbaan

Waar vroeger de vliegtuigen opstegen en landden ligt nu een mooi natuurgebied. De Vliegbasis Soesterberg was een militaire vliegbasis, maar deze is in 2008 gesloten. De 3 km lange landingsbaan dient nu als wandelpad. Er liggen diverse wandel- en fietspaden door het park. Let op: u moet wel op de paden blijven, want er liggen nog niet-gesprongen explosieven in dit gebied! Verder kunt u hier een bezoek brengen aan het Nationaal Militair Museum met tentoonstellingen over de Nederlandse krijgsmacht. U kunt hier allerlei militaire voertuigen, vliegtuigen en kanonnen bewonderen. Daarnaast worden er ook militaire objecten tentoongesteld uit de Middeleeuwen en de Steentijd.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.