De 20 mooiste recreatieve fietsroutes in Nederland!

Begint het te kriebelen om een leuke fietsroute in te plannen? Dan bent u hier op de juiste plek voor inspiratie. Lekker met de voeten op de pedalen en de haren in de wind ontdekt u de mooiste plekjes. Bossen, het platteland, kleurrijke bollenvelden, heuvels, duinen of zee? Nederland heeft het allemaal! Dan hebben we het nog niet gehad over de culturele en historische verrassingen op de vele fietsroutes. We hebben hieronder 20 mooie recreatieve fietsroutes voor alle leeftijden en wensen samengebracht. We hebben bij elke fietsroute de afstand vermeld en ook hebben we speciaal voor jonge gezinnen zes fietsroutes geselecteerd, die zeer geschikt zijn voor kinderen. Deze kinder fietsroutes vind je hier.

1. Hunebedden fietsroute (49 kilometer)

Bent u gefascineerd door hunebedden? Dan is deze fietsroute in Drenthe een aanrader. Start op de Brink in Ruinen bij fietsknooppunt 53. Fiets door buurtschap Rheebruggen met schitterende boerderijen en vervolg uw weg via Uffelte en Havelte. Daarna ontdekt u diverse hunebedden, die door de trechterbekercultuur als grafkamers werden gebruikt. Geniet ook van de natuur van Holtingerveld en de Dwingelderbossen. Onderweg is het zalig om te pauzeren in het Theehuys Anserdennen in Nationaal Park Dwingelderveld.

2. Fietsen door de bollenvelden en duinen (62 km)

Het is een magische belevenis om in de lente deze route te fietsen! De tulpen, narcissen en hyacinten geven uw tocht kleur, maar ook buiten het bloeiseizoen is het een prachtroute! U fietst namelijk ook langs bollenschuren, door de duinen en langs monumentale buitenplaatsen van gefortuneerde handelaren. Ook  plaatsjes als Noordwijkerhout, Noordwijk en Zandvoort liggen op de route. Dat betekent volop mogelijkheden om onderweg een terrasje te pikken! Is dit dagprogramma niet voldoende? Blijf dan enkele dagen!

  • Tips voor leuke vakantieparken in de directe omgeving zijn vakantiepark Dunimar met luxe villa’s en een mediterrane uitstraling of ga naar Roompot Zandvoort, op wandelafstand van zee.

3. West-Brabantse Waterlinie fietsroute (44,5 km)

Wilt u meer dan alleen maar een mooie fietsroute door bijvoorbeeld tegelijkertijd ook een vleugje geschiedenis te ervaren? Dan is de West-Brabantse Waterlinie fietsroute, die start in Bergen op Zoom, een aanrader. Deze route loopt langs de Zuiderwaterlinie, die dienstdeed als verdedigingslinie tegen de Spanjaarden ver terug in de 16de eeuw. Langs deze waterlinie kunt u nu een aangename fietstocht maken en genieten van de natuur en de overgebleven vestingen en forten, waaronder het gerestaureerde Fort Henricus, Fort Roovere en de unieke loopgraafbrug, de Mozesbrug.

  • Na afloop is het heerlijk vertoeven op het luxe Waterrijk Oesterdam, vlak bij Bergen op Zoom en direct aan de Oosterschelde!

4. Kastelenroute Zuid-Limburg Valkenburg aan de Geul (48 km)

Wat dacht u ervan om zich te laten betoveren door niet alleen het heuvellandschap van Zuid-Limburg, maar ook door de schitterende kastelen langs deze kastelen fietsroute? Uw avontuur begint en eindigt in Valkenburg aan de Geul. De wegkruizen, kapelletjes, de karakteristieke dorpjes en vakwerkhuisje die u tegenkomt geven de route nog meer charme. Let op, het is wel een pittige route, met steile beklimmingen! Tussendoor komt u bij op een terrasje en bestelt u een stuk echte Limburgse vlaai. Na afloop moet alle inspanning natuurlijk beloond worden met een Limburgs biertje.

  • Of kom lekker tot rust op Résidence Valkenburg, waar u geniet van een welverdiend momentje in uw privé-sauna in uw vakantiebungalow!

5. Koninklijke fietsroute door de Veluwe (37 km)

Deze koninklijke fietsroute door de Veluwe is ideaal als u natuur, cultuur en historie wilt combineren. De route start bij Het Aardhuis Bezoekerscentrum in Hoog Soeren. Daarna fietst u door het Koningsbos richting Apeldoorn en komt u uit bij Paleis Het Loo, dat beslist een bezoekje waard is. Andere bezienswaardigheden op de route zijn de Wenumse watermolen en de Echoput van 60 m diep bij Uddel uit 1809. Deze put werd aangelegd in opdracht van Napoleon. Ook fietst u door de natuur van de Veluwe en het Elspeeterbos.

  • Tip: combineer deze fietsroute met een verblijf bij Landal Rabbit Hill, prachtig gelegen in de bossen bij Nieuw-Milligen. Hier is ook een binnen- en buitenzwembad.

6. De Graafschap Horne fietsroute in Limburg (37 km)

Een van de unieke plekjes in Limburg is het prachtige waterrijke landschap bij Roermond. In deze omgeving volgt u de Graafschap Horne fietsroute. Uw route start in Melick en u fietst eveneens door andere historische dorpen, zoals Horn, Ool en Herten. Daarbij voert deze route langs het watersportgebied van Roermond. Bovendien liggen aan de route ook bijzondere bezienswaardigheden, zoals Kasteel Horn en de Basiliek van Sint-Wiro en het Roerstreekmuseum in Sint-Odiliënberg. Wat uniek is aan deze route is de oversteek met het veer!

7. Fietsen langs de Buitenplaatsen aan de Vecht (43 km)

Deze fietsroute langs de Utrechtse Vecht voert u langs indrukwekkende buitenplaatsen, die herinneren aan de tijd dat de Vecht een belangrijke waterweg was tussen de Rijn en de Zuiderzee. Veel welvarende handelaren uit Amsterdam bouwden hier hun buitenhuis in de vorm van schitterende landgoederen. Diverse monumentale panden zijn goed bewaard gebleven. Hoewel de grote steden dichtbij liggen, geniet u hier van rust. Ontdek serene dorpen als Loenen aan de Vecht en Vreeland. De route komt ook langs de Maarsseveense Plassen en Loosdrechtse Plassen. De route start bij Slot Zuilen.

  • Na een dagje ontspannen fietsen, is het heerlijk om tot rust te komen op Landgoed Ruwinkel.

8. Fietstocht langs de IJssel en de Posbank (60 km)

Wilt al fietsend Gelderland ontdekken? Dan is deze lange recreatieve fietsroute langs de IJssel en door de Veluwezoom een goede tip. Ook de Posbank, een heuvel van 90 meter hoog, ligt op de route. Dat betekent een flinke klim, maar u wordt beloond met volgens velen het mooiste uitzicht van Nederland. Bij de Posbank ligt ook het Bezoekerscentrum Veluwezoom. Daarnaast zijn de delen langs de IJssel eveneens prachtig; geniet van het Achterhoekse platteland, de bossen en de kastelen. Bewonder vervolgens de Hanzestad Doesburg. Wat deze tocht extra leuk maakt, is de oversteek met het pont over de IJssel. De route start en eindigt in Laag-Keppel.

9. Een rondje fietsen over Schiermonnikoog (17 km)

Als er één plek geschikt is voor een ontspannen fietstocht, dan is het wel Schiermonnikoog. Dit eiland is namelijk autovrij. Tijdens uw rondje Schier geniet u met volle teugen van het eilandleven. De route start bij de aanlegsteiger aan de Veerweg 3. Daarna fietst u al snel tussen de weilanden door. Uiteraard voert de route ook door de duinen, kwelders en langs het wad. Het enige dorp, dat Schier heet, heeft een Beschermd Dorpsgezicht. Hier kunt u neerstrijken op een terrasje of aanschuiven in een restaurant. Het is ook een aanrader om onderweg te pauzeren bij Strandpaviljoen De Marlijn.

  • Om nog intenser het eilandgevoel te beleven, verblijf dan op Landal Vitamaris op Schiermonnikoog!

10. Fietsen rond het Tjeukemeer bij Heerenveen (63 km)

Nieuwsgierig naar Friesland? Verken dan deze provincie op de fiets door een rondje Tjeukemeer te fietsen! De fietsroute begint in Heerenveen in de richting van het Tjeukemeer, waar u helemaal omheen gaat fietsen. Rond dit grote meer liggen prachtige fietspaden. De vele meren en sloten herinneren aan de vervening in deze regio. U fietst onder meer door de Groote Sintjohannesgaaster Veenpolder. Eenmaal bij het Tjeukemeer aangekomen, zult u mogelijk hier en daar de karakteristieke skûtsjes op het water kunnen spotten. Dit zijn de oude vrachtschuiten, waar nog steeds wedstrijden mee gevaren worden (skûtsjesilen).

11. De fietsroute Via Romana bij Nijmegen (27 km)

Rond Nijmegen zijn diverse sporen uit de Romeinse tijd te bewonderen. Volg daarvoor deze etappe van de fietsroute Via Romana van 27 km uit de langere route, die van Nijmegen tot het Duitse Xanten loopt. Dit deel van de route voert u langs de Ooijpolder met uitzicht op de stuwwal bij Beek-Ubberge; een strategisch punt voor de Romeinen. Daarbij fietst u ook langs het Aquaduct bij Berg en Dal. Wilt u meer weten over de Romeinen? Maak dan een stop bij Museumpark Orientalis of ga in Nijmegen naar Museum Valkhof met o.a. Romeinse opgravingen. Er is zo veel te ontdekken!

12. De Van Gogh fietstocht – Nuenen (50 km)

In Brabant zijn diverse Van Gogh fietstochten. We lichten hier de Van Gogh fietsroute uit, die start in Nuenen. Hier schilderde Van Gogh zijn eerste topstuk ‘De aardappeleters’. De landschappen en de Brabantse sfeer onderweg, inspireerden de schilder bij het creëren van veel van zijn werken. Op de route liggen de Opwettense en de Colse watermolen, die van Gogh vereeuwigde op doek. U kunt in Nuenen ook het museum Vincentre/Van Gogh Village bezoeken. Of wijk iets af van de route en fiets over het 600 m Van Gogh-Roosegaarde fietspad, dat oplicht in het donker en geïnspireerd is op de Sterrennacht.

13. Fietstocht De Slufter op Texel (36 km)

Een van de geweldigste fietsbestemmingen in Nederland is het Waddeneiland Texel met meerdere mooie fietstochten, waaronder deze fietstocht door het natuurgebied de Slufter, dat deel uitmaakt van Nationaal Park Duinen van Texel. Auto’s hebben geen toegang tot dit gebied. Deze route verveelt nooit, want in dit kwelderlandschap heeft de zee vrij spel, waardoor de natuur er steeds anders uitziet. Deze fietsroute is helemaal een aanrader voor vogelliefhebbers; u kunt hier talloze soorten vogels spotten. De route gaat ook door de sfeervolle dorpjes De Koog en Oosterend. Kortom, deze fietsroute staat garant voor een geslaagd dagje uit tijdens uw verblijf op Landal Beach Park Texel of Bungalowpark ’t Hoogelandt in de Koog!

14. Zuiderzee fietsroute (58 km)

Waar een eeuw geleden de Zuiderzee lag, kunt u nu een fietstocht maken. De Zuiderzee fietsroute loopt door het unieke Flevoland, het grootste inpolderingstraject wereldwijd. U fietst vanaf Kraggenburg door het Voorsterbos; het paddenstoelenparadijs. U komt ook door Schokland, een voormalig eiland en nu UNESCO Werelderfgoed, vanwege archeologische vondsten. Bekijk ze in het Museum Schokland. De route voert eveneens door het historische Kampen, langs de IJssel en het Veluwemeer. Ook de eindbestemming, de Hanzestad Elburg, is prachtig met zijn sfeervolle straatjes, stadsmuren en haven.

15. Kinderfietsroute De Brief in Drenthe (24 km)

Met de kinderen eropuit in Drenthe? Dan zal de kinderfietsroute De Brief u vast aanspreken. U fietst niet alleen door Drenthe, maar u reist tegelijkertijd ook terug in de tijd. Deze fietsroute voor kinderen staat namelijk in het teken van de Tachtigjarige Oorlog. De tocht start en eindigt bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen en loopt via Norg. Het is de bedoeling dat u samen met de kinderen tijdens deze fietstocht het slimme plan van Willem Lodewijk ontdekt. U fietst door een gebied waar in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog Spaanse soldaten zich verscholen. Bij deze route hoort een brochure met verhalen, tekeningen en opdrachten.

16. Rondje Corverbos met kleine kinderen (15 km)

Een leuke fietstocht met kleine kinderen is de route door het Corverbos in Hilversum, met leuke plekjes om te stoppen onderweg, zoals het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten met Café Brambergen. Terwijl u geniet van een kopje koffie ontdekken de kinderen hier de speelnatuur van OERR. Langs de route liggen ook perfecte picknickplekken! Wellicht spot u ook een ree. U fietst over brede bospaden. Stop ook bij Sperwershof met een pluktuin en tuinwinkel. Begin uw avontuur op de Kerkbrink in Hilversum (knooppunt 55). Fiets vervolgens via de volgende knooppunten de route: 55 – 11- 10 – 8 – 9 – 12 – 55. Maak er een nog groter avontuur van door te overnachten in een luxe safaritent op Landal Gooise Heide.

17. Kinderfietsroute Kop van Schouwen (30 km)

Lekker actief Zeeland verkennen met kinderen? Ga dan samen de kinderfietsroute op de Kop van Schouwen fietsen. De kinderen zullen het beslist een spannende tocht vinden, want onderweg kunt u zoeken naar verscholen bunkers in de duinen. Daarnaast kunt u eveneens de uitkijktoren beklimmen in het bos van Westerschouwen. Of wat dacht u van een pauze bij het pannenkoekenhuis in de molen van Burgh-Haamstede, De Graanhalm? De volledige route bestaat uit twee kortere routes; de groene route van 16,5 km en de blauwe route van 13,6 km. U kunt deze twee ook combineren.

18. Kinderfietsroutes in Groningen (15 km)

Bent u op zoek naar een leuke fietsroute met de kinderen in Groningen? Bekijk dan deze fietsroute bij Ten Boer, met handige routebordjes. Bij de route hoort een interactieve website, waar u de route kunt downloaden. U krijgt allerlei opdrachten mee, waarmee u letters verzamelt om vervolgens een code mee te kraken. Vul op de website het codewoord in en u kunt door naar het volgende level. Naast de route bij Ten Boer, vlakbij Villapark Schildmeer, ligt er ook nog een kinderfietsroute bij Zoutkamp, vlak bij Landal Natuurdorp Suyderoogh. Verder vindt u eveneens een vergelijkbare kinderfietsroute bij Marum, in de buurt van vakantiepark Molencaten Park ’t Hout.

19. Kinderfietsroute Sallandse Heuvelrug (22 km)

Samen met de kinderen de natuur en de overige attracties van de Sallandse Heuvelrug in Overijssel ontdekken? Dat doet u het beste op de fiets. Deze fietsroute start in Nijverdal en is gemakkelijk vol te houden voor kleine kinderen, vooral omdat er leuke stopplaatsen op de route liggen. Wat dacht u van een camping met overdekte speeltuin of maak een tussenstop bij het natuurmuseum. De kinderboerderij mag u natuurlijk ook niet voorbij fietsen. Op deze manier bent u gemakkelijk een hele dag zoet. Maak de kinderpret compleet met een verblijf op De Noetselerberg of Landal De Hellendoornse Berg, beide met binnenzwembad en een indoor speeltuin.

20. Kinderfietsroute: In de sporen van Berend, Vorden (20 km)

Ridders en prinsessen van 8 tot 12 jaar zullen deze kinderfietsroute in het kastelendorp Vorden in Gelderland geweldig vinden! Tijdens deze fietsroute treedt u in de voetsporen van Berend van Hackfort (geboren rond 1475). U ervaart hoe hij als kleine jongen de riddertijd beleefde. Onderweg kunt u allerlei opdrachten doen, waardoor u Berend beter leert kennen. U leert meer over hoe hij woonde, wat ze in die tijd aten en hoe de kinderen speelden. Verder fietst u langs Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort. Deze ridderlijke kinderfietsroute is een leuk uitje tijdens een verblijf op EuroParcs de Achterhoek in Lochem, dat bovendien beschikt over een binnenzwembad, recreatievijver en indoor speeltuin!

Meer fietsroutes in Nederland

Er zijn natuurlijk nog veel meer fietsroutes te vinden in Nederland. De bovenstaande 20 fietsroutes zijn slechts een kleine greep uit alle mogelijke fietsroutes in Nederland. Op diverse websites, zoals Fietsknoop.nl, kunt u ook zelf uw fietsroute samenstellen. Zo kunt u zelf precies bepalen waar u gaat fietsen.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.