De 10 mooiste bezienswaardigheden van Friesland

Bent u van plan om lekker weg te gaan in eigen land? Denk dan eens aan Friesland. Het is een van de meest karakteristieke provincies van ons land. Dat is niet alleen omdat ze hier een eigen officiële taal hebben, maar ook vanwege de unieke attracties en bezienswaardigheden. De Friese meren zijn een paradijs voor watersporters, de beroemde elf steden ademen nostalgie uit en dan hebben we het nog niet gehad over de natuurgebieden en Friese Waddeneilanden. Er is een ‘wereld’ om te ontdekken. Lees hier meer over de 10 mooiste bezienswaardigheden van Friesland!

  • Wilt u één van de onderstaande bezienswaardigheden bezoeken, boek dan één van de vakantieparken in Friesland. U heeft dan alle tijd om alles rustig te bekijken.
  • Ook leuk: Bekijk hier nog meer daguitjes en bezienswaardigheden in Friesland. U vindt hier cultuur- en actieve uitstapjes alsook kinderuitjes.

Leeuwarden | Iconische gebouwen en geweldige musea

De provinciehoofdstad Leeuwarden is een van de mooiste bezienswaardigheden van Friesland. Wilt u dieper duiken in de geschiedenis en cultuur van Friesland? Start dan uw vakantie in het indrukwekkende Fries Museum, dat beschikt over de grootste provinciale collectie van ons land. Hier raakt u niet uitgekeken. Maak eveneens een stadswandeling door Leeuwarden langs de bekende scheve toren de Oldehove en de Waag. Een andere blikvanger is de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis waar u rondgeleid wordt door een oud-gevangenisbewaarder. Het is ook leuk om een rondvaart te maken over het Nieuwe Kanaal, om de schaatsen onder te binden in de Elfstedenhal of om te picknicken in de Prinsentuin!

Sneek | Wat een parel van een stadje!

Een vakantie in Friesland zonder een bezoek aan Sneek? Dat kan eigenlijk niet! Dit is een van de sfeervolste stadjes van Friesland met talloze highlights. De Sneeker Waterpoort is het ware icoon van de stad. Dit 17de eeuws bouwwerk deed dienst als toegangspoort tot de haven. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Slijterij Weduwe S. Joustra, waar in 1864 de eerste ‘Beerenburg’ werd gestookt. Bezoek ook het Fries Scheepvaart Museum en verwonder u over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. Het Sneekermeer ligt om de hoek en is een paradijs voor watersporters. Tijdens de spectaculaire Sneekweek is er volop watersport en veel vertier in Sneek!

De Friese meren | Ontdek het skûtsjesilen

Friesland en watersport; het wordt vaak in één adem genoemd. Niet vreemd, want de prachtige Friese meren zijn watersportbestemmingen bij uitstek. Naast het Sneekermeer behoren ook het Tjeukemeer, de Fluessen, het Slotermeer, het Heegermeer en de Groote Brekken tot de mooiste Friese meren. Hier kunt u geweldig zeilen en varen. Dankzij de uitstekende vaarverbindingen is het mogelijk om meerdaagse tochten te maken. Het is ook leuk om een authentieke Friese zeilwedstrijd bij te wonen; het skûtsjesilen. Nog geen ervaring met watersport? Dan is het mogelijk om onder de deskundige begeleiding van een schipper te leren zeilen. Blijft u liever op het droge, geniet dan van de schitterende wandel- en fietsroutes langs de meren.

Nationaal Park De Alde Feanen | Unieke wandel- en vaartochten

Het is een aanrader om in Friesland het water- en moeraslandschap van Nationaal Park De Alde Feanen te verkennen. Hier kunt u zeearenden, ooievaars en aalscholvers spotten. Begin uw uitstapje bij het bezoekerscentrum in Earnewâld. Hier helpen ze u verder met informatie over de mooiste vaar-, wandel- en fietstochten. U kunt ook een excursie met een gids boeken. Verder zijn er speurtochten voor de kinderen en er worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Neem eveneens een kijkje bij de interactieve tentoonstelling over dit gebied. Ook superleuk is de belevingstuin, waar de kinderen lekker kunnen spelen, terwijl u geniet op het terras. Tip: ga skutsjesilen door De Alde Feanen!

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium | Het oudste, nog werkende planetarium

Een van de meest unieke bezienswaardigheden van Friesland is het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Dit planetarium werd gebouwd tussen 1774 en 1781 door Eise Eisinga. Hij wilde graag anderen informeren over de zon, de maan en de planeten. Dit mag het oudste nog werkende planetarium ter wereld genoemd worden. Verder kunt u hier een mooie collectie aan historische astronomische instrumenten bezichtigen, meer leren over de moderne sterrenkunde of interessante documentaires bekijken in de filmzaal. Combineer dit bezoek met een wandeling of rondvaart door het historisch centrum van Franeker.

  • Een uitstekende uitvalsbasis om de mooiste bezienswaardigheden van Friesland te ontdekken is Landal Elfstedenhart

Terschelling | Perfect voor natuur- en rustliefhebbers

Een van de mooie Waddeneilanden van Friesland is Terschelling. Bent u toe aan rust en ruimte of houdt u van sportief eropuit gaan in de natuur? Dan is dit uw ideale toevluchtsoord. Het eiland is te bereiken met de veerboot vanuit Harlingen. Relax aan het strand, maak een prachtige fiets- of mountainbiketocht, wandel door de duinen of ga wadlopen. U kunt hier ook unieke rondvaarttochten met een historische reddingsboot maken. Wie weet spot u wel zeehonden! De lanceringen van de paardenreddingsboot zijn ook magnifiek om bij te wonen! Andere bijzondere attracties op Terschelling zijn het Wrakkenmuseum en het Natuurmuseum en Zeeaquarium.

Ameland | Strandjutten, robbentochten en wandelen door de duinen

Ameland behoort ook tot de Friese Waddeneilanden. Er zijn veel goede redenen om de veerboot naar Ameland te pakken; de gezellige dorpjes, prachtige stranden, duinen en musea. Bezoek Hollum met zijn monumentale gebouwen en vakwerkhuizen, bezichtig de Vuurtoren van Ameland uit 1880 en leer alles over de natuur en het waddengebied in het interactieve Natuurcentrum Ameland. Andere interessante musea zijn het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum met veel aandacht voor reddingsacties en het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren. Natuurliefhebbers en wandelaars genieten met volle teugen van het duingebied ’T Oerd. Tip: vanuit Nes en Hollum kunt u geweldige robbentochten maken!

Vlieland | Het kleinste juweeltje onder de Waddeneilanden

Hoewel Vlieland het kleinste Waddeneiland is, is het zeer gevarieerd. In het enige dorpje, Oost-Vlieland, geniet u van het beschermd dorpsgezicht met maar liefst 39 rijksmonumenten. Bezoek ook Museum Tromp’s Huys waar u meer leert over de geschiedenis van Vlieland, de walvisvaart en de ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh. Verken eveneens de hoogste plek van het eiland, de 16,8 m hoge Vuurtoren Vuurduin op de 42 m hoge Vuurboetsduin. Verder zijn er prachtige, brede stranden, ruige duinen waar u bunkers uit de WOII tegenkomt en natuurgebieden, zoals de Vliehors en Kroon’s Polder. Wandelen, fietsen, blokarten, kiten, kajakken, paardrijden, zeehondentochten, wadvissen; er is ontzettend veel te doen!

Schiermonnikoog | Lekker onthaasten op een Waddeneiland

Wilt u lekker onthaasten, dan zit u op het Friese Schiermonnikoog helemaal goed. Dit is namelijk de dunst bevolkte gemeente van ons land! Bovendien is Schiermonnikoog een nationaal park. Op een relatief kleine oppervlakte treft u een rijkdom aan landschappen: bloemrijke duinen, bossen, uitgestrekte stranden, een kwelder en wadplaten. Ongekend! U kunt hier talloze vogelsoorten spotten. Een zeehondentocht is ook absoluut een aanrader. Andere bezienswaardigheden op Schiermonnikoog zijn: de Bunker Wasserman, het Bunkermuseum Schlei, het Schelpenmuseum en het Rariteitenkabinet Gribus, met o.a. een tentoonstelling over de walvisvaart.

Heerenveen | Het hart van de schaatssport

Wilt u een typisch Friese stad bezoeken, ga dan naar Heerenveen. Wandel door de nostalgische straatjes en ontdek de vele monumenten; er zijn meer dan 30 rijksmonumenten. Een van de prachtige bouwwerken is de Crackstate uit 1648. Dit is een burcht of ‘stins’ omringd door een gracht. Op het gemeenteplein ligt Oenemastate uit 1640. Uiteraard staat Heerenveen ook bekend als het hart van de schaatssport met zijn wereldberoemde Thialf ijsstadion! Het is een fantastische ervaring om hier een internationale schaatswedstrijd bij te wonen. Kunstliefhebbers mogen het architectonisch vormgegeven Museum Belvédère niet missen.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.