De 10 mooiste natuurgebieden in Nederland

Een van de beste manieren om tot rust te komen, is erop uitgaan in de natuur. Dat doet lichaam en geest goed! Nederland is rijk aan mooie natuurgebieden verspreid door het land, dus mogelijkheden te over. Bovendien is er veel variatie; van diepe bossen en zandverstuivingen tot waterrijke gebieden en uitzonderlijke kustgebieden. Er is dus voor ieder wat wils. U kunt al wandelend, fietsend of per boot schitterende ontdekkingstochten maken door de natuur. We hebben hier een selectie gemaakt van de 10 mooiste natuurgebieden in Nederland.

De Hoge Veluwe | Uitgestrekte bossen en kunst

Velen zullen bij ‘natuur in Nederland’ direct denken aan De Hoge Veluwe. Niet vreemd, want de diepe bossen en kleurrijke heidelandschappen spreken tot ieders verbeelding. Hier kunt u naar hartenlust wandelen en fietsen. Er leeft veel wild, waaronder edelherten, reeën en wilde zwijnen; grote kans dat u een bijzonder dier spot. Die kans is nog groter als u met een boswachter op pad gaat. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het Kröller-Müller Museum met kunst van Mondriaan en van Gogh. Of ontdek de natuur onder de grond in Museonder. Een goed startpunt voor uw bezoek aan de Hoge Veluwe is het Park Paviljoen in Otterlo.

De Waddenzee | Betoverend UNESCO-werelderfgoed

Dit UNESCO-werelderfgoed mag niet missen in de top 10 van mooiste natuurgebieden in Nederland. Bent u niet bang voor natte voeten, ga dan wadlopen onder begeleiding van een deskundige gids vanaf het vaste land naar Ameland of Schiermonnikoog. Wat een sensatie om over de zeebodem te lopen door slik, over zandplaten en mosselbanken! U kunt ook met de veerboot de Waddeneilanden bezoeken of een rondvaart maken langs de eilanden. Zo zijn er speciale boottochten voor het spotten van zeehonden. Het is een schitterend gezicht om de zeehonden op een zandplaat te zien rusten! Ook vogelliefhebbers kijken in dit gebied hun ogen uit!

Park de Biesbosch | Varen en otters spotten

Wist u dat Nationaal Park de Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is? Het ligt op de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Het kenmerkt zich door een labyrint van kreken, eilandjes, wilgenvloedbossen en rijkelijk begroeide oevers. Dit decor is de thuishaven van onder meer bevers, zeearenden en ijsvogels. Kortom, een wereld om te ontdekken. U kunt een wandeling door het gebied maken, maar om de Biesbosch nog intenser te beleven stapt u in een fluisterboot of kano en gaat u het water op. Hier kunt u heerlijk wegdromen of u spot misschien wel een beverburcht! Bezoek ook zeker eens het Biesbosch Museum in Werkendam!

De Loonse en Drunense Duinen | Zandduinen beklimmen

In Nederland hoeft u niet naar de kust om door de duinen te wandelen, want midden in Noord-Brabant liggen De Loonse en Drunense Duinen. Dit gebied wordt ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd en behoort beslist tot de mooiste natuurgebieden van Nederland. De wind is heer en meester en creëert magnifieke zandduinen. Dé perfecte plek om uit te waaien en uw dagelijkse beslommeringen te laten varen! Het gebied is perfect voor een stoere mountainbiketocht, maar u vindt er ook bossen en heide voor ontspannen wandel- en fietstochten. Er is eveneens een verhard wandelpad dat naar een mooi uitkijkpunt leidt; ideaal voor met de kinderwagen en voor rolstoelgebruikers.

De Groote Peel | Mystieke moerassen en talloze vogels

Dit natuurgebied strekt zich uit over de grens tussen Noord-Brabant en Limburg. De Groote Peel is een hoogveengebied dat voor het grootste deel is afgegraven. Het bestaat uit een keur aan landschappen, zoals veenmoerassen, heidegebieden, stukjes bos, weidse vlakten en vele plassen. Ontdek hier hoe na jaren turfwinning een uniek natuurgebied met vele vogelsoorten is ontstaan. De Groote Peel behoort dan ook tot de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. U kunt het gebied verkennen via wandelpaden met knuppelbruggen, op eigen houtje of onder de begeleiding van een gids. Begin uw ontdekkingstocht bij Buitencentrum De Pelen in Ospel.

De Maasduinen | Unieke natuur in Noord-Limburg

In Noord-Limburg ligt de langste rivierduinengordel van Nederland; Nationaal Park De Maasduinen. Door het samenspel van wind, water en mens zijn er op deze plek door de eeuwen heen prachtige duinen en een bijzonder natuurgebied ontstaan. Het glooiende landschap zal vooral mountainbikers en wandelaars aanspreken, die van stevige tochten houden. U kunt hier echter ook ontspannen wandelen en fietsen. Leuke weetjes zijn dat de schapen van de Schaapskooi op de Bergerheide de heidegebieden op orde houden en dat u in dit natuurgebied in het voor- en najaar kraanvogels kunt spotten. In Well vindt u het Bezoekerscentrum De Maasduinen.

Oostvaardersplassen | Ontdek de ‘Nieuwe Wildernis’

In dit veelbesproken natuurgebied, tussen Almere en Lelystad in Flevoland, moet u een keer geweest zijn. Het wordt gedomineerd door moeras, riet, grasvlaktes, water en talloze vogelsoorten, waaronder lepelaars, aalscholvers en ganzen. Verder treft u hier ook edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Het wordt ook wel ‘De Nieuwe Wildernis’ genoemd, wat de titel is van de indrukwekkende natuurdocumentaire die over dit gebied gemaakt is. Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen starten vele interessante fiets- en wandelroutes. In het Kotterbos kunt u mountainbiken. Het Dierenvriendjespad met spellen en opdrachten is leuk voor gezinnen met kinderen.

De Weerribben-Wieden | Varen door Giethoorn

Over veel Nederlandse natuurgebieden spreken we in superlatieven, dat doen we ook over Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Dit gebied is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het bestaat uit een wirwar van sloten, plassen, meren, riet, mystieke moerasbossen en schitterende hooilanden. Dit decor is de perfecte kraamkamer voor talloze planten en bijzondere dieren- en vogelsoorten, zoals de zwarte stern, de vuurvlinder en otter. Bovendien ligt dit gebied in de ‘achtertuin’ van het waterrijke Giethoorn. Stap in een bootje of ga wandelen of fietsen door de unieke natuur van De Weerribben-Wieden.

De Utrechtse Heuvelrug | Bossen, heide en chique landgoederen

Houdt u van struinen door het bos? Ontdek dan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Wist u dat dit gebied na De Hoge Veluwe het grootste bosgebied van ons land is? Een bijzonder weetje is dat de zeldzame boommarter hier leeft. Verbaas u over de variatie in natuur; naast bossen zijn er ook stuwwallen, stuifzandduinen en heide. Of laat u onderweg betoveren door chique landgoederen en kastelen. Er is een netwerk van TOP’s (Toeristisch Overstap Punt) en Groene Entrees voor wandelroutes. Deze liggen vaak dicht bij een NS-station. Voor de kinderen zijn er o.a. kabouterpaden of bezoek de Schaapskooi op Landgoed Heidestein.

Nationaal Park Oosterschelde | Bruinvissen en zeehonden

Uiteraard mag het grootste nationaal park van Nederland niet in dit rijtje van de 10 mooiste natuurgebieden van Nederland missen. Dat is Nationaal Park Oosterschelde. Dit is een paradijs voor duikers, maar u kunt ook heerlijk langs de Oosterschelde wandelen en fietsen. Er liggen vele mooie routes. U kunt natuurlijk ook per boot dit park verkennen. Wie weet spot u wel zeehonden! Daarnaast leven er hier eveneens bruinvissen. De natuur van de Oosterschelde vol water, zand en slik is vooral uniek, vanwege de combinatie van zout en zoet water. Daardoor komt u hier bijzondere flora en fauna tegen, zoals anemonen, zeekatten en vele schaal- en schelpdieren.

Bungalowpark

Overzicht

Zoek via de filterfunctie en landkaart in een enorm aanbod bungalowparken, in het groen of aan de kust. Bruisende vakantieparken, maar ook lekker rustig: Hier vindt u het ideale bungalowpark dat aan uw vakantiewensen voldoet.

Volg ons

Nooit meer actie missen?

Meld je aan

Nooit meer een goede aanbieding missen? Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief.